BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 17. 14:22

Noha a bank tavaly rekordnyereséget ért el. A lépés összhangban van a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárásával. Szeptember 30-a után azonban az igazgatóság megváltoztathatja a koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzet miatt meghozott döntését.

Soha nem látott mértékű, 44,1 milliárd forintos adózott nyereséget ért el az MKB-csoport 2019-ben, ez 75 százalékkal haladja meg az előző évit. Az egyszeri tételektől – például az informatikai fejlesztésektől – megtisztított profit 37,4 milliárd lett.

Az MKB működése stabil, tőkeellátottsága kiváló, a hazai bankszektorban az egyik legmagasabb, 22,6 százalékos tőkemegfelelési rátával rendelkezik, így képes a válság jelentette kihívások és sokkok kezelésére, valamint a biztonságos működésének fenntartására, csakúgy, mint az állami gazdaságélénkítő programokban való hatékony részvételre – jelentette ki Balog Ádám a mai éves közgyűlést követő sajtótájékoztatóján.

A bankcsoport az EU-vállalások jelentette korlátok betartása mellett is 3,9 százalékkal, 930,3 milliárd forintra tudta növelni az ügyfélhitelei állományát 2019-ben. Portfoliójának minősége is folyamatosan javult, a nem teljesítő hitelek értéke 2019 végén 42,8 milliárdot tett ki, szemben a 2015-ös 263,2 milliárddal. Az MKB közel bruttó 41 milliárd forint nem teljesítő állományt értékesített 2019-ben, ami lehetővé tette mintegy 5 milliárd forintnyi kockázati költségének visszaírását. Eközben az összköltsége 2019-ben 17,6 milliárd forinttal lett alacsonyabb, 41,2milliárd, mint 2018-ban.

Rekordnyeresége ellenére a hitelintézet 2019-ben nem fizet osztalékot részvényeseinek, így az MKB részvényeinek közel felét birtokló Mészáros Lőrincnek és feleségének sem. Tavaly a bank – a 2018-as profitjából – részvényenként 48 forint osztalékot fizetett, összesen 4,8 milliárd forintot, amiből mintegy 2,3 milliárd került a Mészáros-házaspárhoz.

A közgyűlés az MNB március 19-én, illetve 20-án a koronavírus-járvány kapcsán kialakult veszélyhelyzet és annak a pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásai okán közzétett döntését tudomásul véve határozott úgy, hogy az adózott nyereségből felosztható eredmény az eredménytartalékban marad. Ugyanakkor fenntartja a jogot arra, hogy az MNB döntésében foglalt 2020. szeptember 30-ai határidő eltelte után e határozatát módosítsa, amennyiben az osztalékfizetést a körülmények lehetővé teszik – közölte lapunk kérdésére Balog Ádám.

Másik kérdésünkre, miszerint mikor kerülhet sor végre az első üzletkötésre a június közepén már egy éve a Budapesti Értéktőzsdén szereplő bankrészvényekre, az elnök-vezérigazgató azt mondta, ez a tulajdonosok döntése, sejtelmesen hozzátéve: de az elemzések már folynak erről.  

A sajtótájékoztatón az is kiderült egyébként, hogy az MKB-csoport 2015-ben kezdődött restrukturálási időszakának a végére ért, 2019. december 31-ére teljesítette az EU felé tett vállalásait, amely alapján várhatóan 2020 közepén lezáródhat az eljárás. Azt is megtudhattuk, hogy az MKB az idén 3,5 milliárd forint bankadót fizet.

Az MKB alkalmas arra, hogy döntés szülessen arról, milyen jellegű szintlépést hajtson végre a következő években – jelentette ki Balog Ádám. Ami egyértelmű utalás azokra a korábban lapunkban is többször és részletesen ismertetett és máig nem cáfolt piaci értesülést, miszerint a Budapest Bankkal és a Takarékbankkal alkotnának egyfajta szuperbankot. Ez most az elnök-vezérigazgató szerint a koronavírus-járvány miatt nem aktuális, de az MKB szabadon mozgó üzleti vállalkozássá vált – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Megint a bankokon csattanhat az ostor, ha megváltoztatják a moratórium szabályait
Baka F. Zoltán - Király Béla | 2020. augusztus 8. 06:06
A kormány szerint figyelni kell arra a hiteleknél jövőre, hogy ne nőjenek az adósságok de ne is legyen sokkal hosszabb a fizetési időszak. 
Pénzügyi szektor Az MNB elárulta az új típusú személyi kölcsön feltételeit
- | 2020. július 31. 18:07
Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján. A pénzintézet elárulta a legfontosabb feltételeket is.
Pénzügyi szektor Megsarcolják a hazai biztosítókat az idei viharkárok
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 16:26
A júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítók büdzséit, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Egy bank, amely még a koronavírus-járványban is tudott növekedni
Csabai Károly | 2020. július 31. 10:47
A Nemzetközi Beruházási Bank közel 5 millió eurós 2020 első félévi nettó nyeresége több mint 70 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakánál.
Pénzügyi szektor Sok pénzébe kerül a biztosítóknak a viharos időjárás
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 15:10
A félmilliárd forintot is meghaladja a kárösszeg. 
Pénzügyi szektor Bedőlt hitelek, elúszott százmilliárdok - hogyan érinti mindez a magyar bankokat?
Király Béla | 2020. július 27. 14:51
A koronavírus-járvány a második világháború óta nem látott gazdasági visszaeséssel járt Európában, ami a bankok üzletmenetére is hatással van. A hitelportfóliók romlanak, sok esetben komoly leírások várhatóak. A magyar bankok helyzete sem rózsás, igaz, itt az elrendelt hitelmoratórium némileg eltolja a problémákat.
Pénzügyi szektor Bejött a babaváró támogatás
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 27. 06:34
Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású konstrukció.
Pénzügyi szektor Mégsem adják el a Budapest Bankot?
Baka F. Zoltán | 2020. július 26. 17:02
A kormány egyik tagja szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúrában tartják meg a pénzintézetet.
Pénzügyi szektor Miért vehette a kalapját ilyen hirtelen Csányi Sándor jobbkeze?
Csabai Károly | 2020. július 22. 18:29
Egyelőre jóformán mindenki csak találgat, miért vette a kalapját hétfőn Barna Zsolt, s hagyta el az OTP-csoportot. Egyesek azonban nem zárják ki, hogy egyesek szemét csípte, mennyire megnőtt a befolyása a bankon belül.
Pénzügyi szektor Jó éve volt a Takarék faktorcégének
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:56
A Takarék Csoporthoz tartozó vállalkozás története legeredményesebb évét zárta tavaly: tíz százalékkal növelte forgalmát és bevételeit, adózás előtti eredményét pedig csaknem megkétszerezte. Idén hasonló eredményre számítanak, mert bár a világjárvány következtében számos államilag támogatott hitellehetőség nyílt meg a piacon, mégis van olyan helyzet, amelyre nem a kölcsön a megoldás egy vállalkozásnak. A Faktorház tapasztalatai szerint a mostani válságban több cég küzd likviditási problémával.
hírlevél