1p
Három hét múlva lejár a határidő. Azután már nem lehet kérni az árfolyamrögzítést. A PSZÁF összesítése szerint eddig az érintettel alig harmada élt csak a lehetőséggel.

Január végéig az érintettek csaknem 30 százaléka élt az árfolyamgát lehetőségével. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint január 30-ig 115 130 gyűjtőszámlát nyitottak a devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleiknek.

Az év első hónapjában 13 203 darab új gyűjtőszámla-hitel szerződést kötöttek, ezzel a megkötött árfolyamgát-szerződések halmozott darabszáma már meghaladta a 133 ezret. A felügyelet közleménye kiemeli: mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre körülbelül 456 ezer volt, így az érintettek 29,3 százaléka lépett be az árfolyamgát konstrukcióba az idén január végéig.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya január végén 1034 milliárd forint volt, amely a lehetséges teljes devizahitel-állomány 33,8 százaléka.

Milliárdokat spóroltak

Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő gyűjtőszámla-hitelesek január végéig összesen 6 milliárd 9 millió forint kamat megfizetése alól mentesültek, áll a közleményben.

A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, azaz az adós tartozásának ezt a részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán felhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak fel, amihez a közszférában dolgozók még kamattámogatást is kapnak.

A jelenlegi szabályok szerint az árfolyamgát révén a devizahitelesek törlesztőrészletei minimum 3 évre, de maximum 2017. június végéig mérséklődnek és lesznek kiszámíthatóak. A svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forintos árfolyamon rögzítették. A rögzített és a piaci árfolyam különbözete ezalatt egy forint számlán gyűlik. Az árfolyamgát szerződés megkötését a hatályos szabályok alapján a hiteladósok 2013. március 29-ig kezdeményezhetik a bankjuknál.

A felügyelet hosszabbítana

A PSZÁF meghosszabbítaná a konstrukció igénylési lehetőségét a teljes futamidő végéig. Egyebek közt ezt tartalmazza a szerdán nyilvánosságra került javaslata, amelyet eljuttattak a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz is. A felügyelet számításai szerint jelenleg 11-12 év a deviza jelzáloghitelek átlagos hátralévő futamideje.

A javaslat mindenkinek lehetővé tenné, hogy az árfolyamgátban 60 hónapig részt vegyen. Akik ugyanis ezekben a hónapokban lépnek be a konstrukcióba, már csak közel 50 hónapig "árfolyamrögzíthetnek", hiszen a jelenlegi szabályok szerint 2017. június 30-án véget ér az árfolyamrögzítés.

Azt is javasolja a PSZÁF, hogy többször is be lehessen lépni az árfolyamgát konstrukcióba. Ezt akkor tennék lehetővé, amikor a gyűjtőszámlahitelét már teljes egészében törlesztette az ügyfél. További részletek>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Európa hamarabb megkezdheti a kamatcsökkentést, mint Amerika?
Privátbankár.hu | 2024. március 30. 17:03
Az euróövezeti kamatforduló a korábban jelzettnél hamarabb, akár még a dollárkamatok csökkentése előtt is megtörténhet az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, Robert Holzmann szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG