BUX
36 662.99
+0.87%
+316.00
OTP
10 680.00
+2.20%
+230.00
MOL
2 002.00
+0.45%
+9.00
RICHTER
6 950.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
399.00
+0.00%
+0.00
 
2019. március 4. 20:15

Miközben mindenhol a készpénzforgalom csökkentése a cél, különösen a nagy bankjegyek tekintetében, addig Svájc holnap bemutatja az új ezerfrankos bankjegyet. Felmerül a kérdés, hogy miért pont a fejlett Svájcnak van erre szüksége? Ráadásul létezik ennél sokkal nagyobb értékű bankjegy is, igaz, Ázsiában.

A készpénz visszaszorulása a trend

Hosszú vita után az Európai Központi Bank pár éve úgy döntött, hogy nem vonja be ugyan azonnal az 500 eurós bankjegyet, de nem is bocsát ki többet, így a meglévők szép lassan ki fognak kopni a használatból. A döntés háttere az volt, hogy egyrészt csökken a készpénz szerepe, másrészt az ilyen nagy címletet normál körülmények között senki nem használja, az leginkább pénzmosásra, bűncselekmények leplezésére jó.

Mindeközben nálunk is egyre nagyobb hangsúlyt helyez arra a kormány és az MNB, hogy csökkenjen az aránytalanul nagy készpénzállomány, bár nálunk legalább nincs túlzottan nagy értékű bankjegy, a legnagyobb címlet, a 20 ezres 65-70 eurót, 80 dollárt ér. Amerikában eleve a 100 dolláros a legnagyobb címlet, így egyértelműen látszik, hogy a világvalutáknál is és a kisebb nemzeti fizetőeszközöknél is a nagyobb címletek mellőzése a trend.

Névtelenség

Ehhez képest meglepő, hogy Svájc nem, hogy bevonná az 1000 frankost, de egyenesen megújítja, új változatot hoz forgalomba. Felmerül a kérdés, hogy miért pont Svájcban van erre szükség? Az egyik legfejlettebb országról van szó, ahol nem lehet gond az elektronikus pénzhasználat. Kétségtelen, hogy Svájc hosszú ideje egyfajta biztonsági menedékként szolgál a felhalmozott vagyonok számára: a névtelen számlák idejében sokan tartották svájci bankokban megtakarításaikat.

A névtelenségnek a pénzmosási szabályok miatt vége, így azt most már lényegében csak a készpénz biztosítja (na meg a kriptodevizák, de azok értéke 0-ig eshet, a svájci frank viszont meglehetősen időtálló eszköz). Ez lehet az egyik ok, amiért még igény mutatkozik a nagy címletekre, a másik viszont érdekes módon a svájciak egy részének a hozzáállása: szeretnének névtelenek maradni egyes vásárlásoknál, pontosabban azt, hogy ne legyen minden fizetésük követhetők.

Diszkrét úriemberek, különc ország

Ami Svájcban még nem ritkaság: előszeretettel vásárolnak ékszert, bizony drágább darabokat is, mégpedig a világ minden tájáról. Egy zürichi ékszerüzlet tulajdonosa elmondta a Bloombergnek, hogy időnként betérnek olyan úriemberek, akik ékszert vásárolnak barátnőjüknek, és kifejezetten jelzik, hogy ezt diszkréten szeretnék bonyolítani, ezért készpénzben fizetnek.

Persze mindez nem indokolná a különösen nagy bankjegyek forgalomban tartását: nem annyira tömeges az ekkora készpénzhasználat, hogy ahhoz ne felelnének meg mondjuk a 100 frankos bankjegyek. Inkább arról van szó, hogy Svájc hagyományőrzésből, talán kicsit különcködésből tarja a méretes bankjegyeket. Még a bankjegynyomda igazgatója is úgy gondolja, hogy ez egy nagyon szép bankjegy lesz, amellyel a legtöbb ember sosem fog találkozni.

Van ennél nagyobb is

Mindazonáltal ne gondoljuk, hogy nincs a svájci ezresnél nagyobb, sőt jóval nagyobb értékű bankjegy forgalomban. Két piciny ázsiai ország, ahol nem mellesleg hatalmas vagyonok halmozódnak föl, forgalomban tart egy-egy, közel hasonló értékű bankjegyet. Ezek a szingapúri 10 ezer dollár és a brunei 10 ezer ringit bankjegyek, értéküket az egyszerűség kedvéért forintban adjuk meg: több mint kétmillió.

10000 brunei ringitt, több mint 2 millió forintot ér

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Tetemes profittal zárta első negyedévét az MKB
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 10:24
A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.
Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
hírlevél