1p
Nőtt a fogyasztói tudatosság a bankkártya használattal kapcsolatban, és érzékelhetően egyre fontosabb szerepet játszik a kártya az ügyfelek életében - derül ki a MasterCard felméréséből. A felmérés egyik legfontosabb tanulsága, hogy a bankkártyájukat vásárlásra használó kártyabirtokosok aránya egy év alatt 35 százalékról 40 százalékra nőtt.

Bár a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2012-ben csökkent a Magyarországon forgalomban lévő betéti kártyák száma, a MasterCard nemrég készült kutatása szerint egyértelműen fejlődik a magyar kártyahasználat. Jó jel például, hogy 35 százalékról 40 százalékra nőtt azok aránya, akik a bankkártyával vásárolnak, míg a rendszeres ATM-használók száma folyamatosan csökkent.

Bár a magyar kártyabirtokosok jó úton haladnak afelé, hogy felzárkózzanak a nyugat-európai gyakorlathoz, ahol a - legtöbbször díjmentes - kártyás vásárlás dominanciája jellemző, a költséges készpénzfelvételnek viszont jóval kisebb szerep jut, még sokat kell tenni annak érdekében, hogy a többség a bankkártyát részesítse előnyben, akár napi vásárlásai során.

Egyre sokszínűbb a külföldi bankkártya használat

A pozitív folyamatok a külföldi kártyahasználatban is megfigyelhetők: a rendszeres utazók között ma már jóval magasabb azok aránya, akik tudják, bankkártyájukat a magyar határon túl is elfogadják. Ennél is fontosabb, hogy a MasterCard felmérése szerint egyre sokszínűbb a külföldi kártyahasználat: a megkérdezettek a 2011-ig megszokott egy vagy kettő helyett legalább három bolttípust jelöltek meg, ahol külföldön kártyával szoktak vásárolni. Elsősorban a kis üzletek népszerűsége nőtt (pl. egyre több éttermi, taxi, stb. számlát fizetünk kártyával) és gyakori, hogy a külföldi utazások során is a plasztik használatával váltunk jegyet az ottani tömegközlekedésre.

Az internetes fizetés is fejlődik

A MasterCard felmérése szerint a legszembetűnőbb fejlődés mégis az internetes fizetés területén figyelhető meg. Itt több mint 10%-kal nőtt azon kártyabirtokosok aránya, akik biztosan tudják, hogy bankkártyájuk az interneten is használható (49%), és jelentős a növekedés az aktív online vásárlók között is. Utóbbiak aránya a 2011-es 26%-ról 2012 végére 36%-ra nőtt. A neten vásárlók harmada fizet kártyával, és bár ez az arány nem változott jelentősen, 2010 óta egyre kevesebben vannak, akik azért nem fizetnek kártyával online vásárláskor, mert szerintük az nem elég biztonságos.

Az internetes vásárlás oroszlánrészét az utazáshoz kapcsolódó költségek teszik ki: első helyen a szállás és repülőjegy kifizetése áll (41%), majd különböző elektronikai cikkek és a könyvek következnek. Az online kereskedelem új trendje, hogy feljövőben van a jegyvásárlás és a kuponos vásárlás, amelyet a válaszadók 20 százaléka már kipróbált.

Az új trendek is egyre népszerűbbek

Az érintésnélküli kártyák (PayPass) népszerűsége továbbra is rendületlenül nő, derül ki a kutatásból. Ma már a kártyabirtokosok fele tudja pontosan, hogy mi a PayPass, ami jelentős, több mint 20 százalékos növekedés 2011-hez képest. A kutatás szerint a PayPass megítélése minden vizsgált szempontból fejlődött. A fogyasztók jóval nagyobb arányban vélik úgy, hogy a PayPass megkönnyíti, gyorsabbá teszi a fizetést és hasonlóan biztonságos, mint egy hagyományos bankkártya.

A MasterCard felmérése a mobilfizetés területére is kiterjedt. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 32%-ban használnak okostelefont, míg 2011-ben ez a válaszadók 22%-áról volt elmondható. Az okostelefon-használók fele már hallott a MasterCard fizetési alkalmazásáról, a MasterCard Mobile-ról, 6%-uk pedig már le is töltötte telefonjára a kártyás vásárlást segítő alkalmazást. A megkérdezetteknek pedig 40%-a volt nyitott a mobilos fizetésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG