<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A Növekedési Hitel Program keretösszegét 50 százalékkal növelte a jegybank a nagy érdeklődés miatt - mondta el Matolcsy György, jegybank elnök. A programban résztvevő pénzintézetek közül majdnem mindegyik megkapta a teljes igényelt összeget.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 százalékkal, 750 milliárd forintra emelte meg a növekedési hitelprogram első két pillérének keretösszegét - jelentette be Matolcsy György jegybankelnök szerdán. Az első pillér keretösszege 70 százalékkal, 425 milliárd forintra, míg a második pilléré 30 százalékkal, 325 milliárd forintra emelkedik.

Matolcsy György szerint a háromszor, illetve kétszer nagyobb igény alapján most nagyobb az esély az eredetileg három hónaposra tervezett program  meghosszabbítására, mint annak meghirdetésekor.

Kapkodtak a hitel után

A két pillérről

A program első pillérében a jegybank zéró kamattal ad hitelt a pénzintézeteknek, melyet azok 2,5 százalékos garanciadíjjal terhelt kamattal adhatnak tovább, így a hitellel már rendelkező kisvállalkozások finanszírozási költsége csökkenhet.

hirdetés

A program másik lába a devizában eladósodott kkv-knak segít, a jegybank szerint ezeknek a cégeknek nincs természetes vagy mesterséges fedezete, így erősen ki vannak téve az árfolyamváltozás hatásainak.

A hitelkeret megemelését Matolcsy György azzal indokolta, hogy a hitelintézetek nagy érdeklődést mutattak a hitelprogram iránt, az első pillér esetében az eredeti összeg háromszorosát, a másodiknál annak kétszeresét igényelték.

A 40 partnerintézet közül 36 vesz részt a programban annak ellenére, hogy a program indításakor a jegybank kevesebb együttműködő pénzintézetre számított. A program első pilléréből a partnerek 472 milliárd forintot igényeltek volna összesen, ennek a jegybank 90 százalékát tudja teljesíteni, a második pillér esetében pedig 96 százalékát.

Hogy osztották el a pénzt?

Összesen négy olyan bank van, amely nem kapta meg a teljes igényelt összeget, ennek oka, hogy olyan sokat kértek, amit a program kereteiben már nem tudtak volna nyújtani, ha pedig megkapták volna a teljes összeget a program aszimmetrikussá vált volna - mondta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. A második pillérben csak egy bank van, amely nem kapta meg a teljes igényelt összeget.

A program nem titkolt szándéka, hogy a kisebb hitelintézeteket hozza helyzetbe. Ezt támasztotta alá az elosztási elv is, az úgy nevezett kártyaleosztás elve. Ez alapján 1 millió forintonként osztják szét a pénzt. Vagyis az MNB fokozatosan, ugyanakkora összegekkel tölti fel az egyes hitelintézetek keretét, így a nagyobb igényt jelző hitelintézetek csak akkor kaphatnak másoknál magasabb összeget, ha a kisebb igénnyel rendelkező hitelintézeteknek már nincs kielégítetlen hitelkeret igénye.

Mennyivel nőhet ettől a GDP?

Balog Ádám

A jegybank a programtól 0,2-0,5 százalékos GDP növekedést vár, ami meglepő annak fényében, hogy a program indulásakor egy kisebb keretösszeget tartalmazó programtól még 0,7 százalékos GDP növekedést vártak. Balog Ádám, a jegybank alelnöke ezt azzal magyarázta, hogy most a számok pontosabb ismerete után, reálisabbnak tűnik a 0,2-0,5 százalékos növekedés, de ez akár 1 százalékot is elérheti.

Balog Ádám a program első pilléréről elmondta, hogy arra számítanak, hogy az abból elérhető hitel 40 százalékát fogják a mikro-, kis- és középvállaltok beruházásra használni és annak 60 százalékát hitelkiváltásra.

Matolcsy György azt is elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek olyan bankok, amelyek nem fogják kihasználni a 2,5 százalékos maximális kamatot, hanem ennél kedvezményesebben kínálják majd a hitelt a vállalatoknak. A hitelintézetek között ugyanis verseny van a jó ügyfelekért - mondta a jegybank elnök.

Még lát lehetőséget Matolcsy az alapkamatvágásra

A jegybank elnöke a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy még lát mozgásteret a kamatcsökkentés terén, de azt csak kiszámítható, kis lépésekkel lehet végrehajtani. A monetáris tanács - ahogy eddig is - hetente értékeli folyamatokat és mérlegelik, hogy meddig van tere a monetáris enyhítésnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló