<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Növekedési Hitel Program keretösszegét 50 százalékkal növelte a jegybank a nagy érdeklődés miatt - mondta el Matolcsy György, jegybank elnök. A programban résztvevő pénzintézetek közül majdnem mindegyik megkapta a teljes igényelt összeget.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 százalékkal, 750 milliárd forintra emelte meg a növekedési hitelprogram első két pillérének keretösszegét - jelentette be Matolcsy György jegybankelnök szerdán. Az első pillér keretösszege 70 százalékkal, 425 milliárd forintra, míg a második pilléré 30 százalékkal, 325 milliárd forintra emelkedik.

Matolcsy György szerint a háromszor, illetve kétszer nagyobb igény alapján most nagyobb az esély az eredetileg három hónaposra tervezett program  meghosszabbítására, mint annak meghirdetésekor.

Kapkodtak a hitel után

A két pillérről

A program első pillérében a jegybank zéró kamattal ad hitelt a pénzintézeteknek, melyet azok 2,5 százalékos garanciadíjjal terhelt kamattal adhatnak tovább, így a hitellel már rendelkező kisvállalkozások finanszírozási költsége csökkenhet.

A program másik lába a devizában eladósodott kkv-knak segít, a jegybank szerint ezeknek a cégeknek nincs természetes vagy mesterséges fedezete, így erősen ki vannak téve az árfolyamváltozás hatásainak.

A hitelkeret megemelését Matolcsy György azzal indokolta, hogy a hitelintézetek nagy érdeklődést mutattak a hitelprogram iránt, az első pillér esetében az eredeti összeg háromszorosát, a másodiknál annak kétszeresét igényelték.

A 40 partnerintézet közül 36 vesz részt a programban annak ellenére, hogy a program indításakor a jegybank kevesebb együttműködő pénzintézetre számított. A program első pilléréből a partnerek 472 milliárd forintot igényeltek volna összesen, ennek a jegybank 90 százalékát tudja teljesíteni, a második pillér esetében pedig 96 százalékát.

Hogy osztották el a pénzt?

Összesen négy olyan bank van, amely nem kapta meg a teljes igényelt összeget, ennek oka, hogy olyan sokat kértek, amit a program kereteiben már nem tudtak volna nyújtani, ha pedig megkapták volna a teljes összeget a program aszimmetrikussá vált volna - mondta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. A második pillérben csak egy bank van, amely nem kapta meg a teljes igényelt összeget.

A program nem titkolt szándéka, hogy a kisebb hitelintézeteket hozza helyzetbe. Ezt támasztotta alá az elosztási elv is, az úgy nevezett kártyaleosztás elve. Ez alapján 1 millió forintonként osztják szét a pénzt. Vagyis az MNB fokozatosan, ugyanakkora összegekkel tölti fel az egyes hitelintézetek keretét, így a nagyobb igényt jelző hitelintézetek csak akkor kaphatnak másoknál magasabb összeget, ha a kisebb igénnyel rendelkező hitelintézeteknek már nincs kielégítetlen hitelkeret igénye.

Mennyivel nőhet ettől a GDP?

Balog Ádám

A jegybank a programtól 0,2-0,5 százalékos GDP növekedést vár, ami meglepő annak fényében, hogy a program indulásakor egy kisebb keretösszeget tartalmazó programtól még 0,7 százalékos GDP növekedést vártak. Balog Ádám, a jegybank alelnöke ezt azzal magyarázta, hogy most a számok pontosabb ismerete után, reálisabbnak tűnik a 0,2-0,5 százalékos növekedés, de ez akár 1 százalékot is elérheti.

Balog Ádám a program első pilléréről elmondta, hogy arra számítanak, hogy az abból elérhető hitel 40 százalékát fogják a mikro-, kis- és középvállaltok beruházásra használni és annak 60 százalékát hitelkiváltásra.

Matolcsy György azt is elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek olyan bankok, amelyek nem fogják kihasználni a 2,5 százalékos maximális kamatot, hanem ennél kedvezményesebben kínálják majd a hitelt a vállalatoknak. A hitelintézetek között ugyanis verseny van a jó ügyfelekért - mondta a jegybank elnök.

Még lát lehetőséget Matolcsy az alapkamatvágásra

A jegybank elnöke a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy még lát mozgásteret a kamatcsökkentés terén, de azt csak kiszámítható, kis lépésekkel lehet végrehajtani. A monetáris tanács - ahogy eddig is - hetente értékeli folyamatokat és mérlegelik, hogy meddig van tere a monetáris enyhítésnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Téved, aki azt hiszi, a kamatstopnál nincs jobb megoldás
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:02
Még a kamatstopban beégetett törlesztőrészletnél is kisebb törlesztőrészlet-ajánlatot kaphatnak a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezők annak köszönhetően, hogy az új hitelek kamatfelára töredékére esett a korábbiaknak. A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.
Pénzügyi szektor Lapunknak eltitkolta, másnak kiadta a pénzmosási adatokat a Pénzügyminisztérium
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:21
Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.
Pénzügyi szektor Még várat magára a Revolut leánybankká alakulása 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:55
Az MNB adott ki erről egy állásfoglalást.
Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló