<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.

Biden azt is bejelentette, hogy Lael Brainardot, a Fed kormányzótanácsának egyetlen demokratáját jelöli alelnöknek.

Az amerikai elnök közleményében leszögezte: "Ha továbbra is építeni akarunk az idei gazdasági sikerre, akkor stabilitásra és függetlenségre van szükségünk a Federal Reserve-nél és teljes mértékben bízom abban, hogy Powell elnök és Lael Brainard gondoskodni fognak arról, hogy olyan erős vezetése legyen a jegybanknak, amelyre országunknak szüksége van".

Amennyiben a szenátus megerősíti, Powell továbbra is a világ egyik leghatalmasabb gazdasági tisztviselője marad. Az irányadó kamat emelésével vagy csökkentésével a Fed a gazdasági növekedést hűti vagy ösztönzi, miközben az egyik fő cél az árak stabilan tartása.

Jerome Powell (Fotó: EPA/SHAWN THEW)Jerome Powell (Fotó: EPA/SHAWN THEW)

A Fed rövid lejáratú kamatlába, amely a 2020 márciusi világjárvány óta a nulla közelében áll, befolyásolja a fogyasztói és üzleti hitelfelvételi költségeket, beleértve a jelzáloghiteleket és a hitelkártyákat.

A februárban kezdődő második ciklusban Powell újabb nagy kihívás elé néz: a növekvő infláció családok millióinak okoz nehézségeket, elhomályosítja a gazdasági fellendülés hatásait és aláássa a Fed célját, hogy stabilan tartsa az árakat. Tekintettel arra, hogy  a gazdaságban még mindig több mint 4 millió munkahellyel van kevesebb a világjárvány előtti szinthez képest, a Fed még nem teljesítette a foglalkoztatás maximalizálására vonatkozó másik megbízatását.

Amennyiben a Fed túl lassan emel kamatot, az infláció tovább gyorsulhat, ami később drákóibb lépésekre kényszerítheti a Fedet annak megfékezésére, ami viszont akár recessziót is okozhat. Abban az esetben viszont, ha a Fed túl gyorsan emel kamatot, az ront a munkaerőpiaci helyzeten és megfojtja a gazdasági fellendülést.

Powell újbóli jelölését a szenátus bankbizottságának kell jóváhagynia, amit aztán a teljes szenátusnak is meg kell erősítenie.

A 68 éves jogász végzettségű Jerome Powellt 2011-ben Barack Obama elnök jelölte a Fed kormányzótanácsába, miután jövedelmező karriert épített fel a magántőke területén, és számos szövetségi kormányzati szerepet töltött be.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A MagNet Bank átvette a Sopron Bank fiókjait
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 15:03
Az év második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG