<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.

Biden azt is bejelentette, hogy Lael Brainardot, a Fed kormányzótanácsának egyetlen demokratáját jelöli alelnöknek.

Az amerikai elnök közleményében leszögezte: "Ha továbbra is építeni akarunk az idei gazdasági sikerre, akkor stabilitásra és függetlenségre van szükségünk a Federal Reserve-nél és teljes mértékben bízom abban, hogy Powell elnök és Lael Brainard gondoskodni fognak arról, hogy olyan erős vezetése legyen a jegybanknak, amelyre országunknak szüksége van".

Amennyiben a szenátus megerősíti, Powell továbbra is a világ egyik leghatalmasabb gazdasági tisztviselője marad. Az irányadó kamat emelésével vagy csökkentésével a Fed a gazdasági növekedést hűti vagy ösztönzi, miközben az egyik fő cél az árak stabilan tartása.

Jerome Powell (Fotó: EPA/SHAWN THEW)Jerome Powell (Fotó: EPA/SHAWN THEW)

A Fed rövid lejáratú kamatlába, amely a 2020 márciusi világjárvány óta a nulla közelében áll, befolyásolja a fogyasztói és üzleti hitelfelvételi költségeket, beleértve a jelzáloghiteleket és a hitelkártyákat.

A februárban kezdődő második ciklusban Powell újabb nagy kihívás elé néz: a növekvő infláció családok millióinak okoz nehézségeket, elhomályosítja a gazdasági fellendülés hatásait és aláássa a Fed célját, hogy stabilan tartsa az árakat. Tekintettel arra, hogy  a gazdaságban még mindig több mint 4 millió munkahellyel van kevesebb a világjárvány előtti szinthez képest, a Fed még nem teljesítette a foglalkoztatás maximalizálására vonatkozó másik megbízatását.

Amennyiben a Fed túl lassan emel kamatot, az infláció tovább gyorsulhat, ami később drákóibb lépésekre kényszerítheti a Fedet annak megfékezésére, ami viszont akár recessziót is okozhat. Abban az esetben viszont, ha a Fed túl gyorsan emel kamatot, az ront a munkaerőpiaci helyzeten és megfojtja a gazdasági fellendülést.

Powell újbóli jelölését a szenátus bankbizottságának kell jóváhagynia, amit aztán a teljes szenátusnak is meg kell erősítenie.

A 68 éves jogász végzettségű Jerome Powellt 2011-ben Barack Obama elnök jelölte a Fed kormányzótanácsába, miután jövedelmező karriert épített fel a magántőke területén, és számos szövetségi kormányzati szerepet töltött be.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Téved, aki azt hiszi, a kamatstopnál nincs jobb megoldás
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:02
Még a kamatstopban beégetett törlesztőrészletnél is kisebb törlesztőrészlet-ajánlatot kaphatnak a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezők annak köszönhetően, hogy az új hitelek kamatfelára töredékére esett a korábbiaknak. A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.
Pénzügyi szektor Lapunknak eltitkolta, másnak kiadta a pénzmosási adatokat a Pénzügyminisztérium
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:21
Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.
Pénzügyi szektor Még várat magára a Revolut leánybankká alakulása 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:55
Az MNB adott ki erről egy állásfoglalást.
Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló