Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet kárkifizetése során a betétesek 94,1 százalékát sikerült 7 napon belül kártalanítani - az EU most szavazás előtt álló direktívája ezt csak 2024-re írná elő. Ezt Európában csak a britek tudják rajtunk kívül.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél lezárult a kártalanítási folyamat – számolt be Fekete-Győr András, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vezérigazgatója. A takarékszövetkezetnél feltárt betétállomány 27,8 milliárd forint volt, ebből az OBA kártalanítási kötelezettsége – kifizetett, illetve jogi zárolás alá került összeg - 22,9 milliárd forint volt. Mindez 10 072 betétest érintett. Százezer euró feletti követeléssel 77 ügyfél bírt, ők 3,7 milliárd forintnyi követelésüket a végelszámolás során kaphatják vissza – ők a kielégítési sorrend D-kategóriájában kapnak helyet akárcsak a kifizetett ügyfélkövetelések átvevőjeként az OBA.

2024-re kellene megoldani - az OBA már most tudja

Tóth István, az OBA kommunikációs igazgatója szerint 1 millió forintos követelésig a Magyar Posta lett megbízva a kárkifizetésre - 3958 ügyfélnek 1,3 milliárd forintot juttattak el így. 1 és 5 millió forint közötti összeget az OTP segítségével kibocsátott Betétbiztosítási Kártyán fizettek ki 2731 ügyfélnek, 6 milliárd forint értékben. A nagybetétesek takarékszövetkezeti fiókokban vehették fel az összeget, vagy nyithattak új számlát, esetleg utalhatták át a követelés összegét más hitelintézethez. 2112 ilyen ügyfél volt 15,2 milliárd forint értékben. A kifizetések esetében a kamatadó és az eho levonásra kerül, ám egyetlen kifizetéshez sem kapcsolódik tranzakciós illeték – pontosabban ezt az OBA fizeti meg.

A kárkifizetés üteme már most lényegében megfelel az EU-ban csak a későbbiekben elvárt időkeretnek. A kártalanítás megkezdésétől számított 7 munkanapon belül az OBA-kártalanítás 94,1 százalékát már sikerült kifizetnie a társaságnak, a 10. munkanapra 97,1 százalékra futott fel az összeg, s a 20. munkanap végén már csak 0,4 százalékos volt a nem rendezett – vélhetően vitatott – követelések mértéke. Tóth István szerint ilyen sebességű kártalanításra jelenleg csak a brit betétbiztosító képes. A minap elfogadott uniós szabályozás szerint a kifizetés jelenlegi maximális 20 munkanapos időkeretét 2019-ig kell 15 napra, 2021-ig tíz, 2024-ig pedig hét napra csökkenteni.

Díjemelést hozott a Körmend

A kártalanítás költsége a kártalanított összeg 0,3 százaléka volt az eddigi kártalanítások során. A pénzintézetek nagyságrendileg évi 8 milliárd forint díjat fizetnek a megállapított betétállomány után – tavaly ez 6 bázispont volt. A mostani kifizetések a tavaly év végi 98 milliárdos állomány 72,8 milliárdra apad, egyelőre nem becsülhető, hogy a Körmendnek kifizetett összeg mekkora állománya térülhet meg – a legutóbbi, Soltvadkerti csődből most úgy fest, 40 százalékos megtérülést hoz. Miután a Körmend csődje látható volt, ezért 2014-ben az OBA-díj 10 bázispontra emelkedett.

Bankcsődnél Kelet-Európából kérnek kölcsön?

Az új EU-direktíva – amely a kifizetési határidőket is tartalmazza – a jövőben előírja, hogy kockázat alapú díjszabást alkalmazzanak a betétbiztosítók. Az Európai Bankfelügyelet feladata lesz, hogy technikai standardot alkosson, amely meghatározza a kártalanítási sávokat. Előírás lesz, hogy az utólagos befizetés helyett előre képezzék meg a betétbiztosítási fedezetet. Minden esetben a betétbiztosítóknak tartaniuk kell a 0,8 százalékos fedezettségi szintet - ha ezen szint alá csökken az állomány, lehetőség van gyorsított bevételezésre.

A Körmend csődje után az OBA jelenleg is közel áll a 0,8 százalékos szinthez - korábban az OBA 1 százalékos szintet tartott kívánatosnak, sőt voltak vélemények, amely szerint 1,5 százalék lenne a megfelelő. A megszorult betétbiztosítók segítséget kérhetnek a Bankunió más intézményeitől a direktíva-tervezet szerint. Fekete Győr András szerint miután a kelet-közép-európai betétbiztosítók rendre szigorúbbak voltak - Lengyelországban 2 százalékos a betétbiztosítási összeg - érdekes módon az ilyen segítségnyújtáskor nagy valószínűséggel ezek az országok segíthetik ki a nagy nyugati országok betétbiztosítóit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.