TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet kárkifizetése során a betétesek 94,1 százalékát sikerült 7 napon belül kártalanítani - az EU most szavazás előtt álló direktívája ezt csak 2024-re írná elő. Ezt Európában csak a britek tudják rajtunk kívül.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél lezárult a kártalanítási folyamat – számolt be Fekete-Győr András, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vezérigazgatója. A takarékszövetkezetnél feltárt betétállomány 27,8 milliárd forint volt, ebből az OBA kártalanítási kötelezettsége – kifizetett, illetve jogi zárolás alá került összeg - 22,9 milliárd forint volt. Mindez 10 072 betétest érintett. Százezer euró feletti követeléssel 77 ügyfél bírt, ők 3,7 milliárd forintnyi követelésüket a végelszámolás során kaphatják vissza – ők a kielégítési sorrend D-kategóriájában kapnak helyet akárcsak a kifizetett ügyfélkövetelések átvevőjeként az OBA.

2024-re kellene megoldani - az OBA már most tudja

Tóth István, az OBA kommunikációs igazgatója szerint 1 millió forintos követelésig a Magyar Posta lett megbízva a kárkifizetésre - 3958 ügyfélnek 1,3 milliárd forintot juttattak el így. 1 és 5 millió forint közötti összeget az OTP segítségével kibocsátott Betétbiztosítási Kártyán fizettek ki 2731 ügyfélnek, 6 milliárd forint értékben. A nagybetétesek takarékszövetkezeti fiókokban vehették fel az összeget, vagy nyithattak új számlát, esetleg utalhatták át a követelés összegét más hitelintézethez. 2112 ilyen ügyfél volt 15,2 milliárd forint értékben. A kifizetések esetében a kamatadó és az eho levonásra kerül, ám egyetlen kifizetéshez sem kapcsolódik tranzakciós illeték – pontosabban ezt az OBA fizeti meg.

A kárkifizetés üteme már most lényegében megfelel az EU-ban csak a későbbiekben elvárt időkeretnek. A kártalanítás megkezdésétől számított 7 munkanapon belül az OBA-kártalanítás 94,1 százalékát már sikerült kifizetnie a társaságnak, a 10. munkanapra 97,1 százalékra futott fel az összeg, s a 20. munkanap végén már csak 0,4 százalékos volt a nem rendezett – vélhetően vitatott – követelések mértéke. Tóth István szerint ilyen sebességű kártalanításra jelenleg csak a brit betétbiztosító képes. A minap elfogadott uniós szabályozás szerint a kifizetés jelenlegi maximális 20 munkanapos időkeretét 2019-ig kell 15 napra, 2021-ig tíz, 2024-ig pedig hét napra csökkenteni.

Díjemelést hozott a Körmend

A kártalanítás költsége a kártalanított összeg 0,3 százaléka volt az eddigi kártalanítások során. A pénzintézetek nagyságrendileg évi 8 milliárd forint díjat fizetnek a megállapított betétállomány után – tavaly ez 6 bázispont volt. A mostani kifizetések a tavaly év végi 98 milliárdos állomány 72,8 milliárdra apad, egyelőre nem becsülhető, hogy a Körmendnek kifizetett összeg mekkora állománya térülhet meg – a legutóbbi, Soltvadkerti csődből most úgy fest, 40 százalékos megtérülést hoz. Miután a Körmend csődje látható volt, ezért 2014-ben az OBA-díj 10 bázispontra emelkedett.

Bankcsődnél Kelet-Európából kérnek kölcsön?

Az új EU-direktíva – amely a kifizetési határidőket is tartalmazza – a jövőben előírja, hogy kockázat alapú díjszabást alkalmazzanak a betétbiztosítók. Az Európai Bankfelügyelet feladata lesz, hogy technikai standardot alkosson, amely meghatározza a kártalanítási sávokat. Előírás lesz, hogy az utólagos befizetés helyett előre képezzék meg a betétbiztosítási fedezetet. Minden esetben a betétbiztosítóknak tartaniuk kell a 0,8 százalékos fedezettségi szintet - ha ezen szint alá csökken az állomány, lehetőség van gyorsított bevételezésre.

A Körmend csődje után az OBA jelenleg is közel áll a 0,8 százalékos szinthez - korábban az OBA 1 százalékos szintet tartott kívánatosnak, sőt voltak vélemények, amely szerint 1,5 százalék lenne a megfelelő. A megszorult betétbiztosítók segítséget kérhetnek a Bankunió más intézményeitől a direktíva-tervezet szerint. Fekete Győr András szerint miután a kelet-közép-európai betétbiztosítók rendre szigorúbbak voltak - Lengyelországban 2 százalékos a betétbiztosítási összeg - érdekes módon az ilyen segítségnyújtáskor nagy valószínűséggel ezek az országok segíthetik ki a nagy nyugati országok betétbiztosítóit.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél