1p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka) részvényei 70 százalékának felvásárlásáról kezdett tárgyalásokat a német Deutsche Bank - közölte a Blic belgrádi napilap. A piac második legnagyobb bankjának alaptőkéje 45 milliárd dínár, az OTP Banka Srbija alaptőkéje az év elején emelkedett 7,14 milliárdra.

A Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka) a legnagyobb még szerbiai tulajdonban lévő pénzintézet.

A német bank kivásárolja a szerb államot, amely 42,6 százalékát birtokolja a részvényeknek, valamint a részvények 25 százalékát tulajdonló Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankot (EBRD) is. A kisrészvényesek birtokrésze 4,8 százalék, emellett a Jugobanka 3,7, a felszámolás alatt álló Evropa osiguranje biztosítótársaság pedig 2,9 százalékos tulajdonos.

Az OTP csoport "leggyengébb láncszeme"Az OTP leánybankjánál az év elején történt tőkeemelés; az OTP Banka Srbija alaptőkéje 7,14 milliárd dínár lett.

 

Az OTP csoport 2011-es jelentése szerint tavaly a szerb leánybank az év egészében 6,3 milliárd forintos negatív eredményt produkált. Az árfolyamkorrigált hitelportfólió jelentős (-9%) visszaesése miatt a bank továbbra sem képes pozitív működési eredményt elérni, a kockázati költségek éves 33%-os csökkenése a folyamatos veszteség mérsékléséhez volt csak elegendő. A portfólió minősége a csoporton belül a leggyengébb, a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya meghaladja a 60%-ot.

A Komercijalna banka a Szerb Nemzeti Bank adatai szerint a második legnagyobb bank Szerbiában, és a negyedik a megvalósított nyereség nagyságát tekintve. Tavaly a 2010. évhez viszonyítva 40 százalékkal növelte profitját. Tőkéje 45 milliárd dinár (400 millió euró), a banknak több mint 3000 alkalmazottja van.

A Blic jól értesült forrásokra hivatkozva közli, hogy a vásárlást az EBRD vezényeli le, és a bejelentett - az állami költségvetésből erre a célra elkülönített 102 millió eurós - feltőkésítés után jöhet létre a tranzakció. A 3 ezer bankfiókkal rendelkező és 100 ezer embert foglalkoztató német bank már a nyár folyamán megjelenhet a szerbiai piacon - írja Blic.

Peter Tils, a Deutsche Bank közép- és kelet-európai igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a bank elképzelhetőnek tartja ezeken a területeken a regionális terjeszkedést. "A szerb piac igen érdekes számunkra, sok német cég van már jelen, és elképzelhető, hogy a következő beruházási ciklusban még többen jelennek meg ezen a piacon" - tette hozzá Peter Tils. Szerbiában az OTP-csoportnak is van egy tagja (lásd keretes írásunkat).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG