3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Robbanás előtt áll a közösségi alapú gazdaság, az igazi átalakulás csak most jöhet. Ezt nem valamelyik sharing economy-cég mondja, hanem a Mastercard.
Fotó: Veres Patrik / Privátbankár.hu

Hatalmas átalakulás és robbanásszerű növekedés előtt áll a sharing economy, azaz a megosztáson alapuló gazdaság - állította Mark Barnett, a Mastercard angliai és ír régiójának igazgatója és Kapil Mokhat, az Airbnb fizetésért és partnerkapcsolatokért felelős vezetője a Money 20/20 Europe fintech konferencia hétfői keynote előadásában.

Cikkeink, beszámolóink
a Money20/20 Europe-ról >>

Arjun Kharpal CNBC-s techújságíró kérdésére Mokhat elmondta: rakétasebességgel fejlődnek ezek a cégek, de ami nagyon fontos, hogy már nem csak a millenial korosztály használja ezeket a szolgáltatásokat, hanem az idősebbek is, ráadásul az Airbnb-nél mérhető módon látszik, hogy már nem csak a kispénzű fiatalok, vagy a partiállatok keresik a kiadó lakásokat, hanem a családok is a kisebb-nagyobb nyaralásokhoz.

Barnett szerint még a növekedés ellenére is felfoghatatlanul sok a kihasználatlan kapacitás, amelyekből egy átlag ember is pénzt csinálhat a sharing economy segítségével. Neki például két kocsija van otthon, amelyek ahelyett, hogy a garázsban állnának, akár most is kereshetnének neki pénzt.

A bizalmat te őrzöd

Nem mehettek el a résztvevők az Uberrel kapcsolatos botrány mellett - erről bővebben itt írtunk -, így felvetődött a megromlott bizalom kérdése az ügyfelek és ezen cégek között. Az Airbnb éppen a bizalom fenntartása miatt vállalta azt, hogy biztosítja a lakáskiadókat a váratlan károk miatt, ezért egy egymillió dolláros alapot különítettek el és elindították a Host Guarantee programot. Mokhat szerint a bizalomért a cégnek kell tennie lépéseket, csak így lehet meggyőzni az ügyfeleket, hogy jó kezekben vannak.

A Mastercard képviselője szerint viszont szabályok vannak. Olyan szabályok, amelyek mentén épülhet a bizalom, ám ha ezek a szabályok nem lennének, együttműködés is pillanatok alatt omolhat össze. Ilyen szabály például, hogy nem használjuk más kártyáját engedély nélkül, nem lopunk adatokat, a kibocsátó pedig tartja magát az ígéreteihez és biztosítja a szolgáltatást, amit az ügyfél igényel. Ezek mentén épülhet a bizalom.

Ez lesz a következő nagy durranán?

A Mastercard is tetszteli az pénz forradalmával kecsegtető blockchain technológiát, de abban mindkét szakember egyetértett, hogy még nem elég elterjedt a technológia, kellenek az ezt használó appok, el kell érni egy bizonyos felhasználói számot. A Bitcoinnal kapcsolatban hasonló áttörésre számítanak. Hiába könnyítené meg a kriptopénz több millió ember számára a belépést a kereskedelem világába, egyelőre nem számolna ezzel komolyan.

A fizetés jövőjével kapcsolatban Barnett elmondta: várják már és dolgoznak a plasztik mentes világon, amikor nem kell egy kártyát sem magaddal hordanod, csak telefont. (Bővebben erről a Mastercard technológiai fejlesztésért felelős alelnökével beszélgettünk, interjú hamarosan).

Az Airbnb azt tapasztalja, hogy még mindig nem tekintenek élményként a fizetésre a felhasználók, csak túl akarnak esni rajta, lehetőleg minél kényelmesebben. A platformjukon senki sem akar a pénzzel foglalkozni. Tőlük azt várják el, hogy amikor kibérelnek egy ingatlant, akkor jusson el a pénz A-ból B-be, de nekik a lehető legkevesebb dolguk legyen ezzel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG