1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A takarékszövetkezeti szektor idei első félévi adózás előtti eredménye 5,468 milliárd forint volt, amellyel stabil növekedést sikerült elérni
Stabilan tartja eredményeit a takarékszövetkezeti szektor, az első féléves eredményeiből jól látszik, hogy mind mérlegfőösszegben, mint betétállományban, mind tőkemegfelelésben erősödni tudott az idei első hat hónapban.

Az integráció, azaz az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ), és az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap, az OTIVA tagszervezetei összesített mérlegfőösszege egy év alatt 2,4 százalékos relatív, illetve 32,3 milliárd Ft-os nominális növekedéssel 1384,5 milliárd forintos volument ért el az idei első félév végén, a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az 1993-ban létrehozott OTSZ jelenleg 108 tagot számlál, amely az integrált takarékok több mint 90 százalékát lefedi. A takarékok 100 százalékig magyar tulajdonban lévő hitelintézetek, amelyek széles körű országos lefedettséggel és ismertséggel rendelkeznek.

A saját tőke értéke 6,4 milliárd forinttal 111,6 milliárdra bővült, amely több mint 6 százalékos relatív növekedést jelent. A takarékok betétállománya 2,8 százalékkal 1144,7 milliárd forintra emelkedett, amely a piaci tendenciák és a takarékok üzleti terveinek tükrében szintén kiemelendő eredményt jelent. Varga Antal, az OTSZ ügyvezetője az eredményeket értékelve elmondta, hogy örömteli, ám nem meglepő a számukra, hogy a betétállományuk ha kismértékben is, de folyamatosan tud növekedni. Az ügyvezető azt is hozzátette, hogy bennük továbbra is bíznak az ügyfelek, így annak ellenére, hogy ők soha nem csatlakoztak a piac által diktált őrült, sokszor irreális kamatversenyhez, megtakarításaikat szívesen helyezik el náluk.

A hitelpiac általános állapotának megfelelően a bruttó hitelállomány az integrációban is csökkent némileg, 653,9 milliárd forintról 641,8 milliárdra, a kockázatok fedezésére figyelembe vehető szavatoló tőke ugyanakkor a tavalyi 106,751 milliárddal szemben az idei első félév végén 113,874 milliárd forint volt, amely 6,7 százalékkal magasabb a tavalyinál. Kiemelendő továbbá, hogy a szabályozó által előírt átlagos tőkemegfelelési mutató szintén tovább erősödött az OTSZ tagjai körében.

„A takarékok korábban sem törekedtek látványos és hirtelen növekedésre, miket nem befolyásol a profitnyomás, mi sokkal inkább a stabilitást, a megalapozott fejlődést tekintjük a legfontosabbnak.” – magyarázza Varga Antal. „Bizonyos folyamatoknak természetesen mi sem tudunk ellenállni, így a hitelportfóliónk minősége valamelyest nálunk leromlott, és hitelállományi mutatónkon is csökkenés látszik, ám ez arányaiban jóval szerényebb mértékű, mint más banki szereplőknél.” – tette hozzá az ügyvezető.

A főbb mutatószámok közül a féléves adatsorokat összevetve látszik, hogy a legfontosabb hatékonysági és egyéb mutatók ha csekély mértékben is, de pozitív irányba mutatva alakultak. Eszközoldalon a lakossági betétek mellett bővült az értékpapírok állománya is 341,8 milliárdról 401,2 milliárd forintra, míg hiteloldalon a vállalati portfólió bővülése emelendő ki, amely 2, 8 százalékkal 284,6 milliárd Ft-ra erősödött. Ennél is jelentősebben, több mint negyedével emelkedett az önkormányzati finanszírozás állománya: az önkormányzati hitelek 14,6 milliárd forintos bruttó értéke 25,5 százalékkal nőtt a tavalyi első félévhez képest.

Az integráció adózás előtti eredményei 2011 első felének végén 5,468 milliárd forint volt.

Privátbankár

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG