<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Sajtótájékoztatón mutatták be a K&H Csoport új innovációját, a Kate névre hallgató személyes digitális asszisztenst. Kiderült az is, hogy magyarul beszél, gyorsan tanul és hamarosan "valódi" banki tanácsadóvá nőheti ki magát.

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója mutatta be a bank új innovációs megoldását, amelynek kifejlesztésében a társaság több szempontot is figyelembe vett, hiszen egy olyan digitális platformot hoztak létre, ahol adatvezérelt szogáltatásokat nyújtanak a mesterséges intelligenciát is felhasználva. A társaság első embere arról is beszélt, hogy ügyfélközpontú megközelítés a cél, ennek során fokozott élményt kívánnak nyújtani, miközben egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb lesz a bank és biztosítási szolgáltatások igénybevétele. Miközben a K&H úgy kommunikálta, hogy Kate révén egy fontos taggal nőtt a cégcsoport személyi állománya, azt is megjegyezték, hogy jelenleg is vannak, és várhatóan a jövőben is lesznek olyan összetettebb szolgáltatások, amikor emberre is szükség van, ezért van 200 fiók, számos munkatársassal elérhető, akik segítségével megvalósítható a humán aspektus is.

Már korábban is voltak ugyan a banknak digitális termékei, amelyek kiterjednek a banki és a biztosítási szolgáltatásokra is, ám szerintük Kate révén most szintet ugranak. Fontos, hogy az új digitális asszisztens magyarul beszél, már 30 féle dolgot tud, de gyorsan tanul és napról napra egyre „valódibb" pénzügyi tanácsadóvá növi ki magát.

Kate Belgiumban két éve mutatkozott be, és egyre népszerűbb. Forrás: KBC
Kate Belgiumban két éve mutatkozott be, és egyre népszerűbb. Forrás: KBC

"Pénzt, időt, energiát nem kímélve fejlesztjük innovatív digitális megoldásainkat ügyfeleink számára. Sokat merítettünk anyabankunk, a belga KBC tapasztalataiból, ahol már sikeresen működik Kate, a személyes digitális asszisztens. A nemzetközi bankcsoport szinergiáit kihasználva így a lehető legjobb megoldást tudjuk magyar ügyfeleink számára biztosítani" - fogalmazott Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója. A vezető azt is hozzátette: "Egyszerűbb, gyorsabb, biztonságos és természetesen kényelmesebb bankolást teremtünk ügyfeleink számára". A vezérigazgató elmondta: mára már 635 ezer digitálisan aktív ügyfelük van, 492 ezren aktív mobilbank-használójuk. Az ügyfelek 88 százaléka valamilyen digitális csatornán – internetbankon, mobilapplikáción – keresztül intézi az ügyeit.

Ma már napi szinten benne élünk a kibertérben, hangsúlyozta már Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője. A felmérések szerint naponta százszor ellenőrizzük le a digitális eszközeinket (telefon, notebook, stb.). A napi funkciók, mint a fizetés általában mindenki számára könnyen megvalósítható, de vannak olyan lehetőségek, amelyekkel nem feltétlen vagyunk tisztában. A most bemutatott applikáció szerinte segíthet abban, hogy egy átlagfelhasználó számára a jövőben a pénzügyeit könnyen áttekinthetően tudja kezelni? Egy pénzügyi szolgáltató ma már mindent meg tud valósítani teljesen digitális módon. Eközben természetesen sok adatot gyűjtenek, amelyek segítségével tovább lehet fejleszteni a kínálatot. A digitalizáció az egyik oldalon egy standardizált kínálatot jelent, eközben viszont az ügyfelek személyre szabott szolgáltatást szeretnének, ami bizonyos fokon ellentétet jelent. A kihívást az jelenti, hogy a digitális szolgáltatásokba beépítsenek ilyen perszonalizált megoldást. Kate ezt a személyre szóló megoldást nyújtja, hiszen a rendszer általánosságban és az egyes ügyfeleket tekintve is folyamatosan tanul, így testreszabott megoldásokban is tud majd nekik segíteni.

A K&H ügyfelek közül többek már megismerkedtek Kate-tel, mivel nyár óta elérhető volt a K&H mobilbankot használók számára. Hála az ügyfelek visszajelzéseinek, sokat fejlődött, hiszen a Kate mögött meghúzódó mesterséges intelligencia folyamatosan tanul a kérdésekből. Kate igyekszik minden K&H-snak segíteni, persze csak ha ezt igényli. Kate ért és beszél magyarul – gyorsan reagál, elegendő a logójára kattintani és máris beköszön. Kate jelenleg már meg tudja adni a bankkártya elfelejtett PIN-kódját; kérésre meg tudja változtatni a bankkártya-limitet és az internetes jelszót; szükség esetén fel tudja függeszteni vagy le tudja tiltani a bankkártyát, és képes aktiválni egy újat. Kate ugyancsak segíteni tud utazási vagy lakásbiztosítás, kötelező gépjármű felelősségbiztosítás vagy CASCO megkötésében, illetve a biztosítási adminisztráció intézésében és a biztosítási díj közvetlen kifizetésében is. Az újonc Kate mellett a mobilbank valamennyi korábbi funkciója továbbra is változatlanul elérhető marad.

Kate egyébként egy csoportszintű fejlesztés, de vannak a magyar piacra kialakított fejlesztések, amelyeket más piacokra is át tudják adni. A digitális asszisztens két éve mutatkozott be, akkor Belgiumban és Csehországban vezették be. Most pedig Magyarországon, Szlovákiában és Bulgáriában mutatkozik be. Mint a sajtótájékoztatón kiderült, az egyik legnagyobb kihívás a magyar nyelv alkalmazása volt. Az applikáció egyébként hét nyelven tud jelenleg.

A K&H vezetői szerint egy hosszabb folyamat során fognak majd eljutni oda, hogy Kate az ügyfelek pénzügyeinek kezelése során minden igényt ki tudjon elégíteni, ez folyamatos fejlesztést igényel. Három fő funkciót tartanak a fejlesztések során szem előtt: amennyiben az ügyfélnek termékkel kapcsolatos információra van szükség, akkor ebben tud Kate-re támaszkodni. Cél, hogy valódi segítséget nyújtson, vagyis végig tudja kísérni a megoldásban az ügyfelet. Emellett személyiséggel ruházzák fel, és a folyamatos tanulás révén az ügyfelekkel képes legyen a tranzakción túl is kommunikálni, továbbá proaktív legyen, tudjon idővel személyre szabott javaslatokat tenni.

A sajtótájékoztatón egy kisfilm segítségével bemutatták, hogy akár néhány éven belül milyen szintre juthat el Kate, az alkalmazás ugyanis a tervek szerint végig fogja majd követni a felhasználók napját folyamatosan segítve a pénzügyi döntésekben, legyen szó a jövedelm beosztásáról, vásárláson való spórolásról, befektetésről, de olyan apróságokról is, minthogy a rendszer intézi helyettünk a fizetős zónában a parkolási díj rendezését.

A digitális asszisztens esetében már most lehetőség van csetre és hangalapú utasításra is, ugyanakkor a kiberbiztonságot nagyon komolyan veszik az új szolgáltatás kapcsán is. Mint a bank vezetői hangsúlyozták, autentikálás nélkül semmilyen feladatot nem végez el Kate. De emellett számos más biztonsági szabályt is beépítenek. Így például amíg az ügyfél nem kezdeményez hangalapú információt, addig nem lesz ilyen, emellett semmilyen szenzitív információt nem fog hanggal közölni.

Pénzügyi szektor Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:07
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyant a horvát inflációnak az euró bevezetése
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 18:55
A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban.
Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG