TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elkezdődött az Európai Unió állam- és kormányfőinek brüsszeli, rendkívüli csúcstalálkozója, amelynek témája az energiapolitika, valamint az adóelkerülés, az adócsalás és az agresszív adótervezés elleni fellépés.

A tagállamok célja, hogy 2014-re megvalósítsák az egységes uniós energiapiacot, adóügyekben pedig azért óhajtanak közösen fellépni, mert a tagállamok becslései szerint évente mintegy 1000 milliárd euró adóbevételtől esnek el a különböző jogi kiskapuk, az adórendszerek különbözősége és gyakran az információcsere hiánya miatt.

Azt több uniós forrás is egyértelművé tette, hogy nem az adóharmonizáció a cél. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke például a héten azt jelentette be, hogy a bizottság azt szeretné, hogy az unióban ne lehessen jövedelmeket eltitkolni, s 2015. január 1-jétől minden bevételi forrással kapcsolatban automatikus legyen az adatcsere a tagállamok között. Ahogy azt a Privátbankár korábban megírta, minden tagállamot köteleznének az adatcserére. Részletek >>

Többen is támogatják a javaslatot

A holland kormányfő a csúcstalálkozóra érkezve az adóelkerülés miatt kieső bevételek fontosságát hangsúlyozta. Mark Rutte úgy fogalmazott: ezermilliárd euróról van szó évente, ez Spanyolország teljes nemzeti jövedelme, az egész EU hét évre szóló költségvetése, meg kell birkóznunk ezzel a kérdéssel.

A német kancellár az információcsere jelentőségéről beszélt. "Végül megvalósul az adóadatok cseréje az unióban, és konzisztens alapon tárgyalások kezdődnek az unión kívüli államokkal. Ez óriási előrelépés, de még meg kell tennünk ezt a lépést" - hangsúlyozta Angela Merkel.

A francia államfő arra az álláspontra helyezkedett, hogy az adóelkerülés és adócsalás visszaszorítása elvi kérdés. "Amikor deficiteket kell leszorítani, akkor az a helyes, ha megkeressük azokat, akik rejtőzködnek, és nem az, ha még többet fizettetünk azzal, aki egyébként is fizet adót. Ez méltányosság, igazságosság kérdése is. Aki nem fizet, az fizessen" - húzta alá Francois Hollande.

A pénzügyi titkokat leginkább féltve őrző uniós tagállam, Luxemburg veterán kormányfője arról beszélt, hogy ország készen áll arra, hogy 2015 elejétől lehetővé tegye az információcserét, amennyiben az Európai Unió eredményes tárgyalásokat folytat a témában az unión kívüli európai országokkal, amelyek szintén vonakodnak az információcserétől.

Az uniós pénzügyminiszterek múlt heti tanácskozásán ebben a témában a politikusok arról állapodtak meg, hogy megadják a felhatalmazást az Európai Bizottságnak, hogy erről tárgyalásokat folytasson Svájccal, Andorrával, Monacóval, Liechtensteinnel és San Marinóval, az unión belül a kamatjövedelmekből származó bevételek adóztatását szabályozó irányelv módosítását viszont éppen Luxemburg és Ausztria miatt nem sikerül elfogadni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Pénzügyi szektor Okozhat gondot az OTP-nek, hogy vezérhelyettese a leendő legnagyobb konkurenshez igazolt?
Csabai Károly | 2020. szeptember 4. 06:07
Barna Zsolt július 20-án távozott a legnagyobb hazai hitelintézettől, s kevesebb mint másfél hónap múlva, szeptember 1-jén a Budapest Bank, MKB és Takarékbank már bejelentett egyesülését előkészítő gazdasági társaság alelnöke lett. E helycsere azért érdekes, mert a három bank fúziójával létrejövő hitelintézet mérlegfőösszege alapján az OTP után a második legnagyobb lesz, kvázi annak első számú versenytársa. Márpedig nemcsak a bankvilág, hanem a gazdaság egyéb területein tevékenykedő cégek is versenytilalmi megállapodásokkal akadályozzák meg, hogy a tőlük távozó vezetőjük rövid időn belül a konkurensüknél kamatoztathassa a náluk (is) megszerzett tudást.
Pénzügyi szektor Viszonylag jól átvészelte a K&H az első hullámot
Csabai Károly | 2020. szeptember 3. 16:43
Idei első félévében még 7,1 milliárd forintos adózott nyereséget is tudott termelni, igaz, az így is 19 milliárddal kisebb, mint 2019 azonos időszakában.
Pénzügyi szektor A bérek is célba érhetnek 5 másodpercen belül
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 17:48
Szeptember 1-jétől ugyanis már nemcsak a lakossági, hanem a vállalati átutalások is bekerülhetnek az azonnali fizetési rendszerbe, már ha a céges számlát vezető bank felkínálja e szolgáltatást.
Pénzügyi szektor Barna Zsolt a megabankhoz szerződött
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 09:46
Alakul a vezetőség a gigabanknál.
Friss
hírlevél