1p
Nyilvánosságra került az az előtanulmány, melyet a kormány a végtörlesztés hatásairól készíttetett tavaly nyáron. A dokumentum azzal számolt, hogy a vagyonosabb rétegek járnak majd jól a programmal, a többi hiteles helyzete viszont romolhat.

Az anyag hirtelen nyilvános lett

Cikkünket a KKI tájékoztatása alapján javítottuk: valótlanul állítottuk ugyanis, hogy a Közpolitikai Kutatások Intézete által készített, a cikkben hivatkozott tanulmány „titkosított”. Részletek >>

A kormány még 2011 nyarán kért tanulmányt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) alá tartozó Közpolitikai Kutatások Intézetétől (KKI) az év végén bevezetett végtörlesztés lehetséges hatásairól. Az anyagot az atlatszo.hu kérte ki az intézettől méghozzá közérdekű adatigénylés keretében, de az anyag kiadását visszautasították. A portál ekkor bírósághoz fordult, az első tárgyalásra a héten került volna sor, végül Navracsics Tibor, a KIM-et vezető miniszter hirtelen úgy döntött, kiadja a tanulmányt.

A közel 170 ezer devizahitel-szerződést érintő és idén februárban záruló végtörlesztés lényege az volt, hogy az adósok rögzített árfolyamon fizethették vissza tartozásukat.A programból kimaradók helyzete tovább romolhat

"A végtörlesztéssel csökkenhet az ország devizakitettsége, tisztulhat a bankrendszer, de egyes bankok vesztesége nagyobb lehet a vártnál, a rendelkezéssel pedig csak a tehetősebbek járnak jól" - áll a 2011. szeptember 20-ára datált tanulmányban. A KKI előzetesen úgy számolt, az ügyfelek 20-60%-a vehet részt a programban, ami elég nagy ívű becslésnek tűnik. A tanulmány szerzői szerint a hitelek betörlesztése főleg a gazdagabbak járhatnak jól, akik képesek forrást teremteni a hitel visszafizetésére, a többiek valószínűleg forinthitelből fizethetik vissza fennálló tartozásukat. A tanulmány szerint a programból kimaradók helyzete ugyanakkor tovább romolhat.

Pontos előrejelzést persze nehéz volt készíteni tavaly nyáron. A devizahiteles háztartások száma nagyjából 290 ezer volt, vagyis az összes hiteles fele, ami így 1 millió embert érintett. Nehéz volt prognosztizálni, hogy közülük hányan tudják majd végtörleszteni tartozásukat, azóta tudjuk, sokan más ingatlanjukat, kocsijukat is beáldozták ezért, nem is beszélve a megtakarításaikról. Azt is nehéz lehetett felmérni, hogy hányan vesznek fel forinthitelt emiatt és azzal sem számolhattak előre a tanulmány készítői, hogy a pénzintézetek milyen forinthitel-ajánlatokkal jönnek majd ki, és ezek hány adóst mozgathatnak majd meg.

Előzetesen úgy számoltak, a bankok perre mennek

„A végtörlesztés lehetőségéről hozott törvény hosszú távú következményei összefüggnek a programban résztvevők számával, a hazai bankok és a külföldi anyabankok későbbi reakcióival, a magyar gazdaság külföldi hitelezőnek helyzetértékelésével és az esetleges jogi lépések eredményével. Ezen tényezők önmagukban is nehezen jelezhetők előre, sok esetben nem számszerűsíthetőek, így az együttes hatásuk rendkívül bizonytalan” – írja szöveg, mely hozzáteszi, hogy „szinte biztos” hogy a bankok beperelik az államot, egy esetleges vereség pedig jelentős kártérítési költségeket vonna maga után.

A KKI ugyanakkor úgy találta, hogy a szerződésmódosítás a megváltozott gazdasági helyzetre való hivatkozással jogszerű, az esetleges brüsszeli aggályok kapcsán pedig úgy fogalmaznak „uniós szempontból irreleváns a tulajdon kérdése”, mi több, a piac korlátozása is megengedhető bizonyos feltételek mellett. Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy a verseny csökkenése hátrányos, amivel a kisebb bankok járhatnak rosszul.

 

Az intézet előzetesen 5-700 milliárdos banki veszteséggel számolt a program miatt, végül 260 milliárdot buktak a bankok a végtörlesztésen. A tanulmány szerint a programnak makro szinten is megvoltak a kockázatai: "a gazdaságpolitika iránti bizalomvesztés tőkekivonást, drágább adósságszolgálatot és növekedést fokozó hitelvisszafogást eredményezhet". Vagyis a program indulása előtt a kormány tudta, hatalmas kockázatot vállal.

Tudták, hogy nem emiatt fog beindulni a fogyasztás

Itt a teljes tanulmány
Az atlatszo.hu által megszerzett tanulmány teljes szövegét innen töltheti le >>>

Hogy a végtörlesztés a vagyonosabb rétegeknek kedvez, az egy másik aspektus vizsgálatánál is előjön. Kétségtelen, hogy rengeteg családot szabadított meg a kormány a forint árfolyamának volatilis mozgásából következő plusz terhektől, de ez mégsem lendített sokat a fogyasztáson. Ezt ma már a statisztika is igazolja, de tavaly év végén még sokat hangoztatott érv volt a program mellett, hogy a "megmentett" háztartások majd többet költenek fogyasztásra.

A tanulmány szerint azonban éppen azoknak kedvez a végtörlesztés, akiknek amúgy is magas a megtakarítási hajlandósága, vagyis a vagyonosabb rétegeknek. A programban ők félretett pénzük nagy részét felhasználták, a KKI már tavaly azzal számolt, hogy ezek után újra nekilátnak a megtakarításaik újratöltésének ahelyett, hogy többet fogyasztanának. A KKI ezt az egykulcsos adórendszerhez hasonlítja, mint írják, az is a vagyonosabb családoknak kedvez, és ahogy az új adórendszer kedvezményezettjei sem kezdtek többet fogyasztani, úgy a végtörlesztésben részt vevőktől sem várta ezt a kormányzati szerv tanulmánya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG