1p
A pénzügyi felügyelet gyorselemzése szerint novemberben egyre jobban csökken a háztartások hitelállománya, lassú javulás tapasztalható mind a vállalati, mind a lakossági portfólió minőségében.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint a hitelintézetek bruttó hitelállománya 2012 első tizenegy hónapjában összességében 10,2 százalékkal esett vissza, ezen belül a bankoké 9,9 százalékkal. Novemberben a bankok hitelállományának csökkenése a korábbi trendbe simult, a fióktelepek visszaesési üteme lassult, a szövetkezeti hitelintézetek pedig kismértékben növelni tudták hitelállományukat.

Az elemzés pozitív fejleménynek nevezi, hogy a vállalatoknak nyújtott hitelek állománya szeptember-novemberben már csak minimálisan esett vissza. Ezen belül a bankok valamelyest növelték vállalati hiteleik volumenét, a szövetkezeti hitelintézetek állománya lényegében nem változott, a fióktelepeknél pedig további, de a korábbiaknál lassúbb csökkenés következett be. Az új hitelnyújtás ennek köszönhetően az utóbbi három hónapban összességében csaknem elérte a kifutó állományok volumenét. A lejárati szerkezet azonban továbbra is kedvezőtlen, a bankok vállalkozóknak nyújtott hitelei között szeptember-novemberben is nőtt a rövid lejáratú, ezen belül a folyószámla hitelek aránya.

A hitelintézetek háztartási hitelállománya az év első tizenegy hónapjában 11,1 százalékkal esett vissza. A lakossági (a lakáscélú és a szabad felhasználású hiteleket is magába foglaló) jelzáloghitelek állománya a végtörlesztés lezárulta után is folyamatosan csökkent az év folyamán. Az állami kamattámogatású hitelek újbóli bevezetése eddig nem tudta fellendíteni a lakáshitelezést, ez esetleg a 2013. évi módosításoktól (támogatás mértékének növelése, az igénybevételre jogosult kör bővítése) várható - állapítja meg a PSZÁF, amely úgy véli, hogy a visszafogott fizetőképes kereslet miatt rövid távon gyors élénkülésre még nem lehet számítani. A lakossági gépjármű hitelek és az egyéb lakossági fogyasztási hitelek állománycsökkenése csaknem lineáris volt, a visszaesés összesített, tizenegy havi mértéke 16,8, illetve 17,1 százalék.

A belföldi betétállomány 2012 első tizenegy hónapjában folyamatosan növekvő szerepet játszott a bankok finanszírozásában, miközben a közvetlen külföldi finanszírozás forrásokon belüli súlya a korábbi tendenciának megfelelően csökkent. A közvetlen külföldi finanszírozáson belül tovább zsugorodott a hazai leánybankok külföldi tulajdonosi (anyabanki) finanszírozásának részesedése. A folyamat hátterében részben az áll, hogy a belföldi forrásgyűjtés ma már gyakran olcsóbb forrást jelent, mint a viszonylag magas kockázati felárat tartalmazó külföldi. Ezzel együtt a hitelezés növekedése előtt továbbra sem a finanszírozás hiánya jelenti a korlátot - olvasható az elemzésben.

Fontos pozitív változás, hogy a bankrendszer – fióktelepekkel együtt számított - portfóliójának minőségében a lassú javulás jelei figyelhetők meg, 2012 harmadik negyedévétől kezdődően csökkent a lejárt hitelek volumene mind a vállalati, mind a lakossági szegmensben. A szövetkezeti hitelintézetek csak a lakossági portfolió tekintetében tudták követni az általános trendet, a vállalati portfolió minősége romlott. Ebben a szegmensben ugyanakkor kiemelkedő a fedezettség, és a kihelyezett hitelek állománya alig haladja meg a betétállomány felét.

A vállalati hiteleknél – a korábbi negyedévektől eltérően - a 90 napon túl lejárt hitelek volumene mérséklődött a portfóliótisztításnak, eladásoknak, leírásoknak és a hatékonyabb behajtásnak köszönhetően. Ez a tendencia várhatóan folytatódik. A vállalati portfólió kezdődő javulására utal az is, hogy csökkent az újratárgyalt vállalati hiteleken belül a lejárt hitelek súlya. Bár a zsugorodó hitelállomány miatt a lejárt hitelek aránya csak lassan tud csökkenni, az NPL ráta 2012. második negyedévi 17,5-ről november végére 16,7 százalékra csökkent. A 90 napon túl lejárt vállalati hitelek értékvesztéssel való fedezettsége ezzel párhuzamosan tovább emelkedett, és a biztosítékokkal együtt az átlagos fedezettségi szint közel 100 százalékos. A szövetkezeti hitelintézetek vállalati NPL rátája a félévkor jellemző 24,9-ről 27 százalékra nőtt, azonban a vállalati hitelek aránya fokozatosan csökken.

A háztartási hiteleknél a 90 napon túl lejárt hiteleknek szintén mind a volumene, mind az aránya javuló; az NPL ráta a 2012. második negyedévi 16,2-ről 16 százalékra csökkent. A háztartási portfólió minőségének javulása részben a kormányzati adósságkönnyítő programoknak, részben a bankok saját fizetéskönnyítő programjainak köszönhető. Az árfolyamgát konstrukció igénybevételi lehetőségének meghosszabbítása az elemzés szerint nagy valószínűséggel hozzájárul majd a portfólió minőségének további javulásához. A 90 napon túl lejárt háztartási hitelek értékvesztéssel való fedezettsége a vállalati portfólióhoz hasonlóan nőtt, az értékvesztéssel és biztosítékokkal való együttes fedezettség átlagosan meghaladja a 114 százalékot. A szövetkezeti hitelintézetek nemteljesítő háztartási hiteleinek aránya november végén a szektorátlagnál valamivel alacsonyabb, 15,5 százalék volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG