<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Benyújtották azt a törvényjavaslatot, aminek eredményeként 30 millió forintig kártalanítják a Quaestor-kötvények tulajdonosait - akár valódi, akár fiktív kötvényt kaptak (illetve nem kaptak) a pénzükért. A jogalkotó azt is megpróbálja megmagyarázni, miért kapnak kártalanítást azok, akiknek alapesetben nem járt volna. Kinek a pénzéből kártalanítanak?

Rogán Antal péntek este benyújtotta törvényjavaslatát a parlamentnek a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról.

Mindegy, hogy fiktív vagy valódi kötvényt vettek: kártalanítanak

A törvényjavaslat hatálya azokra az ügyletekre terjed ki, amelyeknél az ügyfél jognyilatkozata a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, vagy ilyenként megjelölt, a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. által értékesített kötvények vásárlására irányult, és az ügyfél ezzel kapcsolatban az ellenérték fizetési kötelezettségének eleget tett, függetlenül attól, hogy az ügylet érvényesen létrejött-e, illetve teljesítették-e.

Az indoklás szerint az indítvány egy követeléskezelő, kárrendező alap felállításáról rendelkezik, amely - a Befektető-védelmi Alap kártalanításával együtt – 30 millió forintig kielégíti az ügyfelek igényeit.

Hogyhogy mégis jár a kártalanítás vállalati kötvények után?

A vállalati kötvényekre (ha egyébként a kötvény megvan, de a kötvény mögött álló cég nem tud fizetni) alapesetben nem vonatkozik a Beva-védelem, ezt a kockázatot az ügyfeleknek kell futni a magasabb hozamért cserébe. A törvényalkotók ezért az indoklásban igyekeznek magyarázatot adni arra, miért is kártalanítják most mégis a kötvényvásárlókat.

Eszerint a Quaestor vállalatcsoport által elkövetett visszaélésekhez számos egyedi - a pénzpiacon tapasztalható más anomáliáktól eltérő – jellegzetesség kapcsolódik. A kötvények kibocsátására és forgalomba hozatalára egyrészt kizárólag a cégcsoport javára, annak finanszírozására került sor (ami vállalati kötvények esetében azért nem rendkívüli), másrészt ez a tevékenység több szempontból is hasonlít a betétgyűjtésre (ez pedig nehezen értelmezhető).

Az ügyfelek pénzt helyeztek el a vállalatcsoport tagjainál, amelyekért értékpapírt kaptak. Ezen értékpapírok egy jelentős részéről utóbb kiderült, hogy fiktív, vagyis tényleges értékpapír-kibocsátás nem történt. Ettől függetlenül azonban a kötvényeket forgalmazó társaság, valamint a készpénzt adó ügyfél között polgári jogi jogviszony jött létre. Ez részben a kölcsönszerződés, részben pedig a betétszerződés jellegzetességeit mutatja, hiszen az ügyfél kamat ellenében adta a pénzt a vállalatcsoport érintett tagjának. Ez más eset, mint a "valós" kötvényeseké, egy bonyolult jogi helyzet, amiben egy komoly elvi vitát követően pénteken az a döntés született a Bevánál, hogy jár a kártalanítás.

Túl nagy munka lenne a bíróságnak?

A külön törvény megalkotására az előterjesztő szerint azért is szükség van, mert a károsultak nagy számára - 32 ezer ügyfélről beszélünk - tekintettel az egyedi igényérvényesítés rendkívüli nehézségekkel járna. A bíróságok számára jelentős kihívást jelentene, ha a károsultak egyenként érvényesítenék igényüket - írják.

Így megy majd a kártalanítás

  • Az alap kárrendezése a Beva által kifizetendő kártalanítást meghaladó követelésre vonatkozik, annak összege személyenként nem haladja meg a Quaestor Financial Hrurira, illetve a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. tagjaival szemben fennálló követelések összegét, legfeljebb azonban a Beva által fizetett kártalanítással együtt a harmincmillió forintot.
  • A harmincmillió forintot meg nem haladó összegű követeléseket tőkeértéken, a kötvényeket pedig névértéken kell figyelembe venni.
  • A kérelmeket 2015. május 6. és 2015. június 5. között nyújthatják be a károsultak, a beadási határidő jogvesztő.
  • A kárrendezést kérelmezni kell. A kérelem benyújtásakor a jogosultnak igazolnia kell az értékpapír-számláján nyilvántartott kötvények mennyiségét, a követelés összegét. A kérelmet az alap által rendszeresített űrlapon, az alap kárrendezési szabályzatában meghatározott módon és helyen, vagy a kijelölt kormányablakon keresztül nyújthatják be.

Kinek a pénzéből kártalanítanak?

Első körben a Beva-tagok adják össze a pénzt a kártalanításra, azaz a tisztességesen működő pénzügyi cégek adják össze a csalók által okozott kár ellenértékét. Egy alapba kerülnek a fiktív és valós kötvények, ide fizeti be a Beva a kártalanítás összegét. Hogy a bankoknak, más pénzügyi vállalkozásoknak ne egyszerre kelljen előrántani az összeget, az jegybank adhat hitelt, illetve az alap kötvényeket is bocsáthat ki. Ha a kártalanítás megtörtént, lehet szurkolni az ügyészségnek, nyomozó hatóságnak: a Quaestor felszámolása után marat vagyont, illetve a csalások felelőseinek vagyonát a végén bevonják az alapba, és a Beva-tagok visszakaphatják a kártalanítás miatti plusz befizetéseiket.

Magyarán első körben a szabályosan működő bankok, pénzügyi vállalkozások dobják össze a csalók által eltüntetett pénzt; ha viszont elég vagyont sikerül összeszedni a felelősöktől, az ügyben ártatlan cégek akár a teljes összeget is visszakaphatják - ez azonban biztosan sok időbe telik, az új szabályozás miatt viszont nem a károsult ügyfelek rovására ketyeg az óra.

A később meg nem térülő befizetéseket egyébként előre láthatólag levonhatják majd a bankadóból a pénzintézetek - erről egy későbbi törvény rendelkezik majd, de a gyakorlatban az jelenti, hogy az adófizetők pénze is vastagon benne lehet majd a kártalanításban.

Persze ne feledjük, a törvényjavaslat egyelőre még csak törvényjavaslat, úgyhogy akár változhat is az elfogadás - elvileg hétfőn a témában még lesz egy egyeztetés a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség között, ha azonban ez érdemi egyeztetés lesz, akkor kérdéses, minek kellett előtte, pénteken este benyújtani a javaslatot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Jelentősen csökkent az amerikai bankok nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 11:11
Az amerikai bankok profitja 22,2 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - áll az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) jelentésében.
Pénzügyi szektor Fizethet az ügyfeleinek a CIB
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 10:43
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára - jelentette be szerdán a jegybank.
Pénzügyi szektor Újabb kamatemelési hullámmal reagáltak a bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 09:48
Már a harmadik hullámban emelték a hiteleik kamatát a bankok májusban. Ezzel még az MNB korábbi kamatemeléseinek hatása épült be a kölcsönfeltételekbe, de egy hét múlva újabb döntést hoz a monetáris tanács.
Pénzügyi szektor A kétszámjegyű infláció küszöbén rálépnek a kamatfékre Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:32
Egy sikeres évtized és egy sikeres válságkezelés van a magyar gazdaság mögött. Ugyanakkor a koronavírus, majd az orosz-ukrán háború három területen is az egyensúlyok felborulását okozta, amit egy kétéves programmal kell helyreállítani - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Pénzügyi szektor Brutál forgalommal indult az első magyar decentralizált kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:44
A magyarok nyitottak az új pénzügyi lehetőségekre, már ami a kriptodevizákat illeti. 
Pénzügyi szektor 10-ből 8 bank emelte a kamatokat: tovább drágulnak a kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 14:37
Egy hónap alatt átlagosan 1,17 százalékponttal emelkedett a személyi kölcsön kamata.
Pénzügyi szektor A szegényeket támogatja az Erste
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:26
Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.
Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG