<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A vártnál nagyobb a érdeklődés az EKB-hitelek iránt, az elemzők csak 40 milliárd eurós jegyzésre számítottak, ennek kétszerese lett.

Az Európai Központi Bank (EKB) 97,8 milliárd eurónyi olcsó hitelt osztott szét 143 európai kereskedelmi bank között a célzott hosszú távú refinanszírozási program (TLTRO) harmadik részeként.

Apu, mi az a pénznyomda? Tényleg jön az ingyenpénz?

Az EKB tavaly júniusban jelentette be, hogy szeptemberben elindítja a célzott hosszú távú refinanszírozási programot a reálgazdaság növekedésének támogatása és a deflációs veszély elhárítása végett. A tervek szerint 2016 júniusáig negyedévenként tartanak aukciókat, összesen még öt alkalommal szeretne hiteleket szétosztani az EKB.

Nem indult valami jól

Az első két aukció csalódást keltő eredményekkel zárult: tavaly szeptemberben 82,6 milliárd euró, decemberben pedig 129,8 milliárd euró hitelt vettek fel a bankok négyéves futamidőre, 0,15 százalékos kamattal. A kihelyezett hitelek összege így 212,4 milliárd euró volt, miközben az EKB 400 milliárd euró hitelt szeretett volna szétosztani.

Az alacsony TLTRO-lehívás mindazonáltal arra ösztönözte az EKB-t, hogy kapcsoljon nagyobb sebességre és kezdje el a szuverén kötvényekre is kiterjedő nagyszabású mennyiségi enyhítést. A frankfurti székhelyű intézmény január 22-én jelentette be, hogy havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot indít, amely 2015 márciusától 2016 szeptemberéig tart.

A TLTRO keretében kihelyezett hitelek kamatát januárban 10 bázisponttal 0,05 százalékra csökkentette az EKB, így a kereskedelmi bankok gyakorlatilag ingyen tudnak hitelt nyújtani a vállalkozásoknak és a háztartásoknak ezen a mechanizmuson keresztül. 

A célzott hosszú távú refinanszírozási programot igénybe vevő kereskedelmi bankoknak az alacsony kamatozású hitelt a magánszférába - a vállalkozásoknak és a háztartásoknak - kell tovább adniuk. Azoknak a pénzintézeteknek, amelyek nem tesznek eleget ennek a feltételnek, már 2016 őszén vissza kell fizetniük a TLTRO keretében felvett hiteleket. Más szankcióktól azonban nem kell tartaniuk. 

Hitel, de mire?

Johannes Gareis, a Natixis francia befektetési bank közgazdásza szerint a TLTRO harmadik aukciója jó jelzés az euróövezet gazdaságának, támogatnia kell a banki hitelezést, amennyiben a pénzintézetek finanszírozási költségeik csökkenését a háztartásoknak és vállalatoknak nyújtott hitelek kamataiban is érvényesítik. Gareis arra számít, hogy a következő hónapokban fellendül a hitelezés, támogatva a gazdasági növekedést.

Más elemzők nem ilyen optimisták. Jennifer McKeown, a Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdásza attól tart, hogy a bankok az EKB-tól felvett olcsó hitelt saját kölcsöneik kiváltására vagy államkötvények vásárlására fordíthatják.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG