TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Befejezte a botránycégeknél tartott razziáját a jegybank, méretes piacfelügyeleti bírságok jöttek össze.
A Kun-Mediátor karcagi fiókja. (MTI Foto: Bugány János)

A Magyar Nemzeti Bank hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytatott le a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nél, amely nem keverendő össze a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.

A jegybank ennek során megállapította, hogy a cég engedély nélkül üzletszerűen végzett olyan pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, amely betétnek nem minősülő más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő gyűjtésére irányult.

A tevékenység során a QPT Zrt. formailag repóügyletekre visszavásárlási joggal és kötelezettséggel egyidejűleg megkötött értékpapír adásvételre szerződött.

Tényleges tartalmukat tekintve ugyanakkor e szerződések a hitelintézeti törvény (Hpt.) által tiltott olyan pénzeszközök gyűjtésének minősültek, amelyeknél a QPT Zrt. azok kamattal megnövelt visszafizetésére vállalt kötelezettséget.

A jegybank megállapította azt is, hogy a QPT Zrt. befektetési szolgáltatásnak minősülő portfóliókezelést is végzett, szintén az MNB engedélye nélkül.

Mindezek nyomán a jegybank 450 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a QPT Zrt. jogosulatlan pénzügyi, illetve 100 millió forintot az engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenysége miatt.

Megbüntették Marcsikáékat is

A Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-nél (Kun-Mediátor Kft.) lefolytatott piacfelügyeleti vizsgálata során az MNB szintén azt tárta fel, hogy a társaság a Hpt. által felügyeleti engedély hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végzett, mivel üzletszerűen betétnek nem minősülő más visszafizetendő pénzeszközt gyűjtött a nyilvánosságtól.

A jegybank ez alapján 500 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kun-Mediátor Kft.-re. Ez annak fényében mindenképpen érdekesen kevés, hogy a céget irányító Marcsikát még mindig nem találják, ráadásul minden gyanú szerint több milliárd forintot nyúlhatott le. Ezzel itt foglalkoztunk bővebben. >>>

A tőzsde botránycége is kapott

Az MNB a BUSINESS TELECOM (BTEL) Nyrt.-nél hivatalból lefolytatott piacfelügyeleti eljárása során megállapította, hogy a BTEL Nyrt. jegybanki engedély nélkül üzletszerűen végzett olyan pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, amely betétnek nem minősülő, visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő gyűjtését célozta.

A jegybank ezek alapján 215 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a BTEL Nyrt. visszafizetendő pénzeszköz gyűjtését célzó, 28 millió forintot pedig az engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenysége miatt.

A Credit-Investement Kft.-nél lefolytatott piacfelügyeleti vizsgálat egyértelművé tette, hogy a társaság a Hpt. által felügyeleti bejelentés hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatás közvetítésére irányuló tevékenységet végzett, mivel üzletszerűen függő ügynökként közvetített pénzügyi szolgáltatást a BTEL Nyrt. ügyfelei számára. A jegybank ezért 60 millió forint piacfelügyeleti bírságot rótt ki a Credit-Investement Kft.-re.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
hírlevél