<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MFB vezetése már 2011-12-ben feljelentést tett a nyomozó hatóságoknál a korábbi vezetés alatt folyosított kétes hitelek kapcsán, amelyek élén ott volt az ETO Parknak adott hitel is. Akkor ugyanakkor ezt még nem volt olyan fontos üldözni, mint most.

Feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által az ETO Park beruházáshoz nyújtott hitel miatt - hangzott el szerdán a köztévében. A televízió értesülései szerint a KEHI a Nemzeti Nyomozóirodánál tett feljelentést hűtlen kezelés miatt, és kérte a büntetőeljárás lefolytatását.

A hír alapján aligha lehet másra gondolni, minthogy a KEHI most az MFB ellen tette meg a feljelentését, amely a finanszírozási szerződést aláírta az ETO Parkkal először 2005-ban, majd 2009-ben módosította a hitelszerződést.

A helyzet most meglehetősen furcsa. Egy kormányszerv az MFB-t kell, hogy feljelentse, hog kiderüljön, hogy a bank korábbi vezetői megfelelő módon hiteleztek-e. A gond ott kezdődik, hogy az MFB a kormányzati ciklusoktól függetlenül számos olyan hiteldöntést hozott, amelyek megtérülése finoman szólva is kétséges volt és lehetett.

hirdetés

Ennek ellenére nem árt emlékeztetni, hogy a második Orbán-kormány megbízatásának kezdetén az MFB új, Baranyay László által irányított vezetése áttekintette a korábbi igazgatóság által meghozott problémás hitelügyleteket – azokat, ahol például a törlesztéssel problémák voltak. Ezen listán az ETO Park Kft.-nek 2005. július 22-én folyósított hitel - amelynek kockázatvállalási összege 2011. december 31.-én 19,68 milliárd forintot mutatott az MFB könyveiben – az első helyen állt. Baranyay László akkori tájékoztatása szerint az MFB a kétes hitelkihelyezések kapcsán mintegy 20 esetben feljelentéssel élt a nyomozóhatóságoknál. Jó eséllyel ezek között az ETO Park ügylete is szerepelt. Azóta nem volt hír arról, hogy a rendőrség vagy az ügyészség bármilyen intézkedést tett volna az akkori feljelentés nyomán – noha a bemutatott lista egyéb elemeivel kapcsolatban (pl. Magtárház, Szalók Holding, Rác Fürdő) a későbbiekben történtek lépések.

Azt korábbi cikkünkben jeleztük, hogy pusztán azért, mert a győri stadionépítéshez nem költségvetési pénzt, hanem az állami bank hitelét kapta a vállalkozó, önmagában furcsa a fedezetetlen hitelnyújtás kitételt alkalmazni, hiszen a pálya – amelyet pl. a 2012-es magyar-horvát EB-kandidálás kapcsán egyedüliként lehetett bemutatni hazai futó projektként- „belefekszik” a mostani kabinet stadionépítési terveibe. Sőt a befektető elvben a kamatokon keresztül még az állam számára megtérülő befektetésként vállalta volna a megvalósítást - az más kérdés, hogy jelek szerint a Quaestor nem igazán fizette a hitelt, s így a maga a szándék is megkérdőjelezhető.

Ráadásul egy újabb furcsa helyzet állt elő azzal, hogy az ETO Parkot a vagyon-visszaszerzési eljárásban lefoglalta a nyomozó hatóság. Ezzel ugyanis az MFB hitel mögött álló fedezetet vonta el (legyen bármekkora is az értéke). Ilyen helyzetben a bank veszteségeit a költségvetés megtérítheti/leírhatja – egyesek szerint ebbe az irányba mutat, hogy múlt csütörtökön stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a szintén csődeljárás alatt lévő Győri ETO FC Labdarugó és Sportszolgáltató Kft. mellett az ETO Park Kft.-t is. A megoldással az államnak lesz/lehet egy újabb stadionja – ettől még persze lehet tovább üldözni a sok ezer befektetőnek kárt okozó Quaestor vezetést.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Méretes bírságot kapott több nagybank – lebuktak a trösztölők
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:17
Az Európai Unió négy nagybankra - a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankokra - szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forint) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Pénzügyi szektor Bemutatták az MNB klímastressz-tesztjét
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:51
Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.
Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló