<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az MNB engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt összesen 675 millió forint bírságot szabott ki az Új-Zélandon bejegyzett 3TG FX Ltd., valamint a Perfecto FX Ltd. társaságokkal szemben, s véglegesen megtiltotta, hogy azok Magyarországon jogosulatlanul tevékenységet végezzenek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytatott az Új-Zélandon bejegyzett 3TG FX Ltd. és a Perfecto FX Ltd. társaságok tevékenységének áttekintésére. A jegybank már az eljárás közben szükségesnek tartotta ideiglenes intézkedés elrendelését, s 2015. november 11-én közzétett végzésében azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az érintett cégek engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek.

Itthon nem volt engedélyük

Az MNB most lezárt piacfelügyeleti eljárása megállapította, hogy a – korábban az új-zélandi felügyelet engedélyével rendelkező – 3TG FX Ltd. „3TGBrokers” név alatt Magyarországon rendszeres gazdasági tevékenység keretében, pénzügyi eszközre vonatkozóan befektetési szolgáltatásnak minősülő megbízás felvétele és továbbítása tevékenységet végzett. A társaság az általa működtetett online platform útján saját rendszerében lehetett magyar befektetőknek is élő kereskedési számlákat nyitni, valamint online devizatermékekkel kereskedni. A 3TG FX Ltd. azonban Magyarországon nem rendelkezik e tevékenység végzésére jogosító engedéllyel.

A  Perfecto FX Ltd., mely szintén nem rendelkezett befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére vonatkozó engedéllyel kifejezetten a magyar befektetőket megcélozva végzett tőkeáttételes (forex) termékeket érintő befektetési szolgáltatási (portfóliókezelési) és – a 3TG FX Ltd. részére – függő ügynöki tevékenységet.

A jegybank a 3TG FX Ltd. társaság működéséhez kapcsolódóan 2016. június 30-án közzétett határozatában az egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. nevű társaságoknál is megállapította az engedély nélküli befektetési szolgáltatási (portfóliókezelési) és a bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenység végzését.

Újabb eljárás indult

Bár az MNB a 3TG FX Ltd., a Perfecto FX Ltd., valamint a 5Gulden Corporation Ltd. nevű társaságok tevékenysége kapcsán már 2015 decemberében büntető feljelentést tett, a most lezárt piacfelügyeleti eljárás során újabb bűncselekmény gyanúja merült fel. A jegybank erre tekintettel a közelmúltban újabb büntetőeljárást kezdeményezett.

Jelentkezzenek a rendőrségen

Az elmúlt időszakban több olyan bejelentés jutott a jegybank tudomására, miszerint 2016 nyarán a 3TG FX Ltd. veszteségeket okozott ügyfeleinek. Az MNB ezért javasolja, hogy akiknek az érintett piaci szereplőkkel szemben befektetésükből fakadó követelésük van, azt – a nyomozó hatóság munkájának elősegítése érdekében – haladéktalanul jelezzék a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál.

Az MNB ma publikált határozataiban összesen 675 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a 3TG FX Ltd. és a Perfecto FX Ltd. társaságokat, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy azok Magyarországon az MNB engedélye nélkül vagy bejelentés hiányában tevékenységet végezzenek. A bírságösszeg meghatározásánál mindkét társaság esetében súlyosító körülménynek számított, hogy nagyszámú befektetői kört értek el, valamint az MNB ideiglenes intézkedését követően is folytatták jogsértő tevékenységüket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG