4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Beszáll az állampapír-közvetítésbe, a napelem-bizniszbe és az ingatlanközvetítésbe – így reagál a lakástakarékpénztári megtakarításokra addig biztosított állami támogatás tavaly október közepi eltörlésére.

Rekordévet zárt 2018-ban a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., az egy évvel korábbihoz képest 50 százalékkal növelte szerződésállományát, hitelállománya pedig a múlt év végén meghaladta a 400 milliárd forintot – közölte a cég elnök-vezérigazgatója, Tátrai Bernadett mai sajtótájékoztatóján. Ezáltal a Fundamenta a lakáshitel-piac több mint 12 százalékát tudhatja magáénak, a kormány és a jegybank által szorgalmazott fix kamatozású hitelek állományát tekintve pedig a piac közel harmadát fedi le. Bruttó betétállománya 502 milliárd forintnyira rúgott a magunk mögött hagyott év végén, ez 15 százalékkal (67 milliárddal) magasabb az egy évvel korrábbinál. Adózás előtti nyeresége 2018-ban 8,34 milliárd, míg az adózott 6,98 milliárd forintot tett ki.

Az állami támogatások megszüntetésére két termékkel reagált a Fundamenta. A Gondoskodó Lakásszámla tulajdonosai legfeljebb havi 40 ezer forint megtakarítás esetén évi 5 százalékos kamatbónuszra (ez az eltörölt 30 százalékos állami támogatás megfelelője) és a futamidő végén akár 11 millió forintra lesz jogosult. Kölcsönnek is köszönhetően, amelynek kamata évi 2,9 százalék, a teljeshiteldíj-mutatója (thm) 4,93 százalék. Ami fix, ez nem változik a futamidő során, az ügyfél a szerződéskötéskor pontosan tudja előre, hogy mekkora terhet jelent majd a hitelt törlesztése – emelte ki Morafcsik László vezérigazgató-helyettes.

A másik új termék, a Gyarapodó lakásszámla inkább azoknak szól, akik elsősorban megtakarítani szeretnének. Kamatbónusza magasabb, 5-22,5 százalék közötti, az egységes betéti kamatmutatója (ebkm) 0,93-2,44 százalék közötti, ami nem számít magasnak. Viszont e konstrukcióban akár 50 millióhoz is hozzá lehet jutni, amelynél a kölcsön thm-je 7,09 százalék.

A tulajdonos által múlt héten elfogadott új, 5-8 éves stratégia értelmében a Fundamenta ezen az időtávon az ügyfelei számát 900 ezerről közel 1 millióra szeretné növelni, s szeretnék elérni, ha 2022-ban már 2 millió lakásálom megvalósítását tennék lehetővé, a mostani több mint 1,3 millióval szemben – hangsúlyozta Tátrai Bernadett.

Ugyanakkor a Fundamenta több lábra kíván állni, azon stratégiai célt megvalósítva, miszerint lakástakarékból lakásfinanszírozóvá kíván válni, egyfajta ökoszisztémát kialakítva. Ennek részeként közvetíteni, illetve finanszírozni fogják a napelemrendszerek telepítését. A napelemes rendszerekkel immár tényleges energiamegtakarítás is elérhető, sőt az egyfajta előtakarékosságinak számító Fundamenta Solar finanszírozási modellnek köszönhetően a beruházás teljes egészében megtérülhet.

Emellett a Fundamenta a jövőben ingatlanközvetítéssel is foglalkozik majd. Az erre specializálódott leányvállalatát a cégbíróság már bejegyezte, így várhatóan a nyáron elindulhat Budapesten, s e tevékenységét 2020-tól az egész országra is kiterjeszti.

Az pedig már korábban nyilvánosságot kapott, hogy a Fundamenta az állampapírok értékesítésének a közvetítésébe is beszáll, ügyfelei kincstári értékpapírszámlát nyithatnak nála.

A jegybank két vizsgálatot is folytatott, annak kapcsán, hogy történtek-e szabálytalanságok az állami támogatás tavaly októberben bejelentett és alig két napos reakciót hagyó időszakában, de azok eredménytelenül zárultak, azaz a Fundamentánál minden ajánlat megkötése, rögzítése, feldolgozása szabályszerűen történt ­­– közölte kérdésre Tátrai Bernadett. Tájékoztatása szerint a változások hatására lényegesen kevesebb szerződést mondtak fel, mint azt megelőzően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
Pénzügyi szektor Lecsapott a jegybank – szabálytalankodott egy szlovák cég
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 09:58
Engedély nélkül vett követeléseket.
Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG