4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Beszáll az állampapír-közvetítésbe, a napelem-bizniszbe és az ingatlanközvetítésbe – így reagál a lakástakarékpénztári megtakarításokra addig biztosított állami támogatás tavaly október közepi eltörlésére.

Rekordévet zárt 2018-ban a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., az egy évvel korábbihoz képest 50 százalékkal növelte szerződésállományát, hitelállománya pedig a múlt év végén meghaladta a 400 milliárd forintot – közölte a cég elnök-vezérigazgatója, Tátrai Bernadett mai sajtótájékoztatóján. Ezáltal a Fundamenta a lakáshitel-piac több mint 12 százalékát tudhatja magáénak, a kormány és a jegybank által szorgalmazott fix kamatozású hitelek állományát tekintve pedig a piac közel harmadát fedi le. Bruttó betétállománya 502 milliárd forintnyira rúgott a magunk mögött hagyott év végén, ez 15 százalékkal (67 milliárddal) magasabb az egy évvel korrábbinál. Adózás előtti nyeresége 2018-ban 8,34 milliárd, míg az adózott 6,98 milliárd forintot tett ki.

Az állami támogatások megszüntetésére két termékkel reagált a Fundamenta. A Gondoskodó Lakásszámla tulajdonosai legfeljebb havi 40 ezer forint megtakarítás esetén évi 5 százalékos kamatbónuszra (ez az eltörölt 30 százalékos állami támogatás megfelelője) és a futamidő végén akár 11 millió forintra lesz jogosult. Kölcsönnek is köszönhetően, amelynek kamata évi 2,9 százalék, a teljeshiteldíj-mutatója (thm) 4,93 százalék. Ami fix, ez nem változik a futamidő során, az ügyfél a szerződéskötéskor pontosan tudja előre, hogy mekkora terhet jelent majd a hitelt törlesztése – emelte ki Morafcsik László vezérigazgató-helyettes.

A másik új termék, a Gyarapodó lakásszámla inkább azoknak szól, akik elsősorban megtakarítani szeretnének. Kamatbónusza magasabb, 5-22,5 százalék közötti, az egységes betéti kamatmutatója (ebkm) 0,93-2,44 százalék közötti, ami nem számít magasnak. Viszont e konstrukcióban akár 50 millióhoz is hozzá lehet jutni, amelynél a kölcsön thm-je 7,09 százalék.

A tulajdonos által múlt héten elfogadott új, 5-8 éves stratégia értelmében a Fundamenta ezen az időtávon az ügyfelei számát 900 ezerről közel 1 millióra szeretné növelni, s szeretnék elérni, ha 2022-ban már 2 millió lakásálom megvalósítását tennék lehetővé, a mostani több mint 1,3 millióval szemben – hangsúlyozta Tátrai Bernadett.

Ugyanakkor a Fundamenta több lábra kíván állni, azon stratégiai célt megvalósítva, miszerint lakástakarékból lakásfinanszírozóvá kíván válni, egyfajta ökoszisztémát kialakítva. Ennek részeként közvetíteni, illetve finanszírozni fogják a napelemrendszerek telepítését. A napelemes rendszerekkel immár tényleges energiamegtakarítás is elérhető, sőt az egyfajta előtakarékosságinak számító Fundamenta Solar finanszírozási modellnek köszönhetően a beruházás teljes egészében megtérülhet.

Emellett a Fundamenta a jövőben ingatlanközvetítéssel is foglalkozik majd. Az erre specializálódott leányvállalatát a cégbíróság már bejegyezte, így várhatóan a nyáron elindulhat Budapesten, s e tevékenységét 2020-tól az egész országra is kiterjeszti.

Az pedig már korábban nyilvánosságot kapott, hogy a Fundamenta az állampapírok értékesítésének a közvetítésébe is beszáll, ügyfelei kincstári értékpapírszámlát nyithatnak nála.

A jegybank két vizsgálatot is folytatott, annak kapcsán, hogy történtek-e szabálytalanságok az állami támogatás tavaly októberben bejelentett és alig két napos reakciót hagyó időszakában, de azok eredménytelenül zárultak, azaz a Fundamentánál minden ajánlat megkötése, rögzítése, feldolgozása szabályszerűen történt ­­– közölte kérdésre Tátrai Bernadett. Tájékoztatása szerint a változások hatására lényegesen kevesebb szerződést mondtak fel, mint azt megelőzően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG