4p
Újabb három évre Patai Mihály lett a Magyar Bankszövetség elnöke. A tisztújító közgyűlésen Varga Mihály odaszúrt a bankoknak, a régi-új elnök ugyanakkor új, partneribb együttműködés kialakításában bízik a második ciklusára készülő kormányzattal

Az idén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Bankszövetség tisztújító közgyűlésén a tagok ismét Patai Mihályt, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatóját választották meg a szövetség elnökének a következő 3 éves ciklusra. A szervezet alelnöke Becsei András, az OTP Jelzálogbank frissen kinevezett vezérigazgatója lett, amivel nem szakad meg a hagyomány, hogy a legnagyobb hazai bankcsoport továbbra is rangjához méltóan van képviseltetve a szövetség vezetőségében. (Emlékezetes, hogy az alelnöki posztot áprilisi közepi távozásáig Gyuris Dániel, Becsei András elődje töltötte be a szövetségnél.) A korábbi elnökség tagjai közül ismét megbízást kapott Jelasity Radován, az  Erste Bank Hungary Zrt., Hendrik Scheerlinck, a K&H Bank Zrt. és Zolnai György, a Budapest Bank Zrt. vezérigazgatója. A kis- és középbankok elnökségi kéviseletét továbbra is Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. alelnök-vezérigazgatója látja majd el. Kikerült ugyanakkor az elnökségből Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, helyére Nátrán Rolandot, az Eximbank Zrt. vezérigazgatóját választották meg a banki vezetők - így javult a magyar tulajdonú bankok képviselete is a szövetségben. A Bankszövetség Etikai Bizottságának elnöki posztját Auth Henrik, az MNB korábbi alelnöke, a Postabank korábbi vezérigazgatója töltheti be, aki év elején köszönt le a Garantiqa Zrt. vezérigazgatói posztjáról.

Miniszteri szúrás

A közgyűlésen vendégként részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, akl köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kormány eltökélt abban, hogy a mostani hétéves uniós ciklusban a támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítsák. Fontos feladat a kis- és középvállalatok támogatása, amelyhez szükséges a kereskedelmi bankok hitelezésének felfutása is: a kormány figyelemmel kíséri a kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát és akár a szabályozási rendszerhez is hozzányúl, ha azt tapasztalja, hogy a bankok lassítják a hitelezési folyamatát.

A pénzintézetek felett szakmai és felügyeleti jogkört ellátó Magyar Nemzeti Bankot Balog Ádám és Gerhardt Ferenc alelnökök képviselték. Balog Ádám az eredményes makro- és mikroprudenciális beavatkozás lehetőségeit megteremtő jegybanki átalakítás fontos lépésének tartotta a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletének, ellenőrzésének erősítését és a hatékonyabb fogyasztóvédelmet. A Magyar Nemzeti Bank eddigi lépései e kiemelt célok elérése érdekében történtek. Ezek sorába tartozik a makroprudenciális eszköztár kiépítése, az ország pénzügyi stabilitásának erősítése, a vállalati – különösképpen a kkv – hitelezés  erősítése, a felügyeleti struktúra átalakítása, a pénzügyi fogyasztóvédelem előtérbe helyezése. A lépések megtételéhez megfelelő alapot ad a stabil magyar bankrendszer - ismerte el az alelnök.

Új együttműködésben bíznak

Patai Mihály, a Bankszövetség újraválasztott elnöke beszédében nemcsak az elnökségnek, hanem a szövetségben és a szövetséggel együtt dolgozó szakértőknek is megköszönte a most záruló időszakban végzett, erőpróbákkal teli munkát. A szakember fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a versenypiac bankjaiban olyan színvonalú munka folyik, amelynek köszönhetően - a valós nehézségek, a külső hatások és a sokszor alaptalan támadások ellenére is – töretlen maradt az ügyfelek bizalma a hazai bankrendszerben. Erre a bizalomra nemcsak alapozni kell, de további erősítése a következő időszak egyik legfontosabb feladata – hangsúlyozta Patai Mihály. A szakember jelezte, hogy – a tulajdonosok elkötelezettségének köszönhetően – a legválságosabb időszakot is kiemelkedő tőkeerő mellett átvészelő hazai bankrendszer kész arra, hogy aktívan kivegye a részét a magyar gazdaság várt fellendülésének támogatásából. Ezen munka során a szektor tagjaiban él a remény, hogy az új kormányzat egy megújított kapcsolatrendszer keretében már nem csak a költségvetés egyik bevételi forrásaként, hanem a fejlődés, a növekedés fontos partnereként tekint majd a magyar bankszektorra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG