1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Habár úgy volt, hogy a kormány megvárja az Európai Bizottság jóváhagyó határozatát a teljes otthonteremtési kamattámogatásról szóló rendelet életbe léptetésével, a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabály bizonyos részeit kedden este 6 órától életbe léptette: építésre, új és használt lakás vásárlására, korszerűsítésre már igényelhető állami kamattámogatás.

A Kormány 26/2012. (III. 6.) Korm. rendelete az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról jórészt jogtechnikai változtatásokat tartalmaz annak érdekében, hogy a rendeletben jobban elkülönüljenek az egyes kamattámogatási célok, lehetővé téve a szakaszos életbe léptetést.

Változott a hatálybalépés időpontja: eredetileg a teljes rendelet az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának meghozatalát követő 15. napon lépett volna hatályba, a módosítás azonban bizonyos részeket 2012. március 6-án 18.00 órakor hatályba léptet. A kormány megvárja az EB döntését a devizahitel kiváltására felvett kölcsön kamatainak megfizetéséhez igénybe vehető kamattámogatással, a hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához igénybe vehető kamattámogatással és a késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához nyújtható kamattámogatással, igényelhetővé válik viszont a kamattámogatás új lakás vásárlásához, építéséhez valamint használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez.

Milyen célra vehető igénybe a kamattámogatás?

Ez azt jelenti, hogy otthonteremtési kamattámogatás már igényelhető:

a) a 2010. január 1-jét követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlására, amely a kamattámogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel rendelkezik,
b) a 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építésére, feltéve, hogy a lakásra a kamattámogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjáig használatbavételi engedélyt nem adtak ki,
c) e rendelet hatálybalépését követően megkötött adásvételi szerződés alapján olyan, legalább komfortos, használt lakás vásárlására, melynek eladója e lakás helyett az eladástól számított 12 hónapon belül másik lakást kíván vásárolni és ezt legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatával igazolja, vagy
d) a kérelem benyújtásának időpontjában meg nem kezdett korszerűsítési munkálatok esetén meglévő használt lakás korszerűsítésére

feltéve, hogy a támogatott személy az a) pont esetén a vételár megfizetését, a b) és d) pont esetén a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70 százalékát számlával, egyszerűsített számlával igazolja.

Mekkora lehet a lakás értéke?

Az otthonteremtési kamattámogatással érintett

a) új lakás általános forgalmi adó összegét tartalmazó, telekár nélkül meghatározott vételára, új lakás építése esetén annak hitelintézet által elfogadott, általános forgalmi adó összegét tartalmazó bekerülési költsége a 30 millió forintot;
b) használt lakás vételára a 15 millió forintot vagy
c) korszerûsítés esetén annak hitelintézet által elfogadott, általános forgalmi adó összegét tartalmazó költsége a 15 millió forintot

nem haladhatja meg.

Mennyi lehet a kamattámogatott kölcsön?

A kölcsön otthonteremtési kamattámogatással érintett összege nem haladhatja meg

a) új lakás építése vagy vásárlása esetén a 10 millió forintot;
b) használt lakás vásárlása vagy korszerűsítése esetén a 6 millió forintot.

Mennyi a kamattámogatás?

Otthonteremtési kamattámogatás iránti kérelem fenti célokra 2014. december 31-éig, írásban nyújtható be a bankhoz. A kamattámogatás 5 évre szól, egyszer lehet igénybe venni.

Az otthonteremtési kamattámogatás mértéke a jogszabályban meghatározott állampapírhozamnak vagy referenciahozamnak

- az első évben legfeljebb két gyermek esetén 60 százaléka, kettőnél több gyermek esetén 70 százaléka,

- a második évben legfeljebb két gyermek esetén 55 százaléka, kettőnél több gyermek esetén 65 százaléka,

- a harmadik évben legfeljebb két gyermek esetén 50 százaléka, kettőnél több gyermek esetén 60 százaléka,

- a negyedik évben legfeljebb két gyermek esetén 45 százaléka, kettőnél több gyermek esetén 55 százaléka,

- az ötödik évben legfeljebb két gyermek esetén 40 százaléka, kettőnél több gyermek esetén 50 százaléka.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG