Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.

Az gyakran előfordul, hogy egy külföldi bank újítását vezeti be a magyarországi érdekeltsége. Az azonban meglehetősen ritka, hogy a leánybank rukkol elő egy innovációval. Mennyi idő telt el az első kapavágás óta és mi a nóvum az Erste Bank által most piacra dobott termékben?

Azt is mondhatjuk, hogy tulajdonképpen csak folytattuk a haladó hagyományokat, azokból szinte magától értetődően következett a mostani fejlesztés. Hiszen érdemes felidézni, hogy Magyarországon az Erste Banknál volt először elérhető a mobiltelefonos fizetés platformtól függetlenül minden típusú kártyára, s a fizetési kérelem bevezetésében is az élen jártunk. A legújabb termékünk kifejlesztése egy évet vett igénybe és az a megtiszteltetés érte az Erstét, illetve Magyarországot, hogy az a világon először nálunk indult el. Ez azért nagy szó, mert az ehhez hasonló, globálisan elterjedő innovációk általában Skandináviából és az Egyesült Királyságból kerülnek a piacra, nagyon ritka, hogy Közép- és Kelet-Európából. A mi fejlesztésünk jelentősége, hogy míg a világon négy, Magyarországon három éve bevezetett részletfizetési lehetőség eddig csak a hitelkártya-birtokosaink számára volt elérhető, addig mostantól már a betéti kártyák folyószámlahitel-keretének terhére is igényelhető lesz.

Mi az innováció lényege?

Az Erste Bank hazai ügyfelei most már bármely 20 ezer forint feletti, Mastercard-kártyás vásárlásukra néhány gombnyomással kérhetnek kedvező részletfizetést – ez nagy rugalmasságot biztosít a számukra. Fontos, hogy nem csupán egyetlen nagyobb értékű termék megvásárlásakor kaphatnak digitális áruhitelt, hanem bármikor, ha a költésük értéke meghaladja a 20 ezer forintot.

Ráadásul lényegesen egyszerűbbé válik a részletfizetés igénylése. Eddig például egy szórakoztató elektronikai termék részletre történő megvásárlásakor bankszámlakivonatot kellett bemutatni az áruház ügyintézőjének. Ezt követően azonban már nem kell beállni a sorba, hanem egy betéti- vagy hitelkártyával gyorsan digitális áruhitelhez lehet hozzájutni, kedvező részletfizetési lehetőséget elérve bármely nagyobb értékű vételre. A bolti vásárlásnál a bankkártya elfogadó terminálon, az online fizetésnél egy felugró ablakban választhatják ki a kártyabirtokosok, hogy a szokásos módon egyben, vagy fix részletekben szeretnék kiegyenlíteni a vételárat. Érdemes kiemelni, hogy olyan online webáruházakban is fizethetünk ezután részletre, ahol eddig áruhitelt nem kínáltak az ügyfeleknek.

Annus Norbert, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetője. Fotó: Erste
Annus Norbert, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetője. Fotó: Erste

Kiknek lehet vonzó ez az új megoldás?

Rendkívül fontos, hogy ezáltal a digitális áruhitelezés a jelenleginél sokkal több ügyfél számára válik elérhetővé, mint korábban, amikor csak a hitelkártyákkal rendelkezőknek volt adott e lehetőség. A tapasztalatok szerint a részletfizetést leginkább 50-100 ezer forint közötti összegsávban választják az ügyfelek, és jellemzően olyan esetekben, amikor a vásárláshoz kapcsolódó egyéb kölcsönre nincs lehetőség, vagy az túl sok ügyintézéssel járna. Tipikusan ilyen ügyletet jelentenek az online vásárlások, ezeken belül is leginkább az elektronikai és számítástechnikai áruházak tranzakciói. Az érintett hitelkártyáknál a 20 ezer forint feletti fizetési tranzakciók több mint 12 százalékánál a „részletet” választották a vásárlók az elektronikai szakboltokban. 

A mostani megoldás előnye, hogy általában olcsóbb, mint egy sima rulírozó hitelkeret, egyedi árazást kap az ügyfél. A részletfizetésnek köszönhetően nem egy összegben terheli meg a pénztárcáját az adott kiadás, hanem részletekben, hosszabb idő alatt fizetheti vissza a felhasznált összeget – a hitelkártya, vagy éppen a folyószámlahitel-kamatoknál kedvezőbb kondíciókkal.

Ugyanakkor sokkal több promócióra van lehetőség, akár a kereskedővel együtt. Az új megoldás különösen a webshopok üzemeltetői számára kedvező, hiszen náluk a részletfizetésre ezzel egyszerű lehetőség nyílik. De a kisebb boltoknak is jó lehetőséget jelent, hiszen a kereskedőknek 2021. január 1-jétől legalább egy elektronikus fizetési lehetőséget biztosítaniuk kell. Ha bankkártya terminált telepítenek, akkor egyúttal most már tudnak digitális áruhitelt is biztosítani, ennek érdekében semmit nem kell külön tenniük, nem kell még egy szerződést kötniük a bankkal és vállalni az adminisztrációs terheket.

S milyen termékek megvásárlásánál kérhetnek a kártyatulajdonos ügyfelek részletfizetést?

E tekintetben is a hitelkártyás részletfizetésekből tudunk kiindulni. Ezek alapján tipikus felhasználási területek az olyan üzletek voltak, ahol az áruhitel korábban megszokott volt –ilyenek például a bútorkereskedők. Ám a kártyabirtokosok új területeken is gyakran használják a szolgáltatást. A kerékpár- vagy a motoros boltok és szervizek esetében például a hitelkártyás tranzakciók 6 százaléka zárult részletfizetéssel. Emellett volt ilyen tranzakcióra példa utazási irodában, egészségügyi vizsgálatok esetén, tandíj fizetéskor vagy egészségpénztári befizetéskor. 

Mennyire gyakoriak a részletfizetések, egy ügyfél jellemzően hányszor él e lehetőséggel?

A részletfizetésre rá is lehet szokni, volt, aki 12 hónap alatt hetven alkalommal vásárolt így. A legnagyobb összegű Mastercard Részletfizetés másfél millió forint volt, erre egy budapesti fogászatban került sor, de van példa jelentősebb összegű tranzakcióra tüzép telepen, autókereskedőnél is.

Jelenleg már több mint százezer bankkártya-elfogadó terminál alkalmas arra Magyarországon, hogy a részletfizetési opciót megjelenítse vásárlás közben, ez a hazai kereskedői terminálok közel háromnegyede. A jövőben a lefedettség további emelését tervezik a piaci szereplők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Friss
hírlevél