Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Enyhén pozitív a hangulat a tőzsdéken. Bár az amerikai szenátus nem emelte meg a 600 dolláros segélyeket, elkezdték azok kiküldését, és a romló járványhelyzet miatt a piacok előbb-utóbb további segítséget várnak. A briteknél már a harmadik oltóanyagot engedélyezik, bár annak hatásfoka alacsonyabb lehet az előző kettőnél.

Az európai tőzsdék lendülete kifulladni látszik, de némi szerény emelkedésre még futja. Frankfurtban stagnál a DAX index, London és Párizs 1-3 ezrelékes pluszban jár. Az amerikai határidős indexek 0,3 százalékkal emelkednek.

Tegnap este a szenátus mégsem fogadta el az amerikaiaknak fejenként megszavazott 600 dolláros segély megemelését, emiatt végezhettek elsősorban mínuszban a mutatók. Az éjszaka folyamán elkezdték viszont a 600 dolláros csekkek kiküldését, ami némileg jó hírnek számít. Ezen kívül a piac reméli, hogy további stimulus érkezik majd, ha máshogy nem, Joe Biden elnök beiktatása (január 20-a) után.

Korrigál az Opus, gyenge a forint

Itthon a BUX index fél százalékkal emelkedik, miközben Varsóban 0,7 százalékkal esik az index. Az OTP 0,8, a Mol 0,6, a Telekom 0,4, a Richter 0,2 százalékkal megy fel. Gyenge maradt a forint, az euró ára 364,60. Közbeszerzést nyert a 4ig, a részvény három százalékkal drágul. A tegnapi nap nyertesei, az Opus és a Masterplast viszont kissé lefelé korrigálnak.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A dollár tovább süllyed, az olaj és az ipari fémek lassan felfelé kúsznak. A bitcoin újabb lendületet vett, 28 500 dollárig jutott.

Mégis jól teljesített idén a BUX

Az év végére a BUX-nak is sikerül ledolgoznia hátrányát a külföldi piacokhoz képest a Random Capital hírlevele szerint.

Nem volt túl izgalmas nap a tegnapi, de a kereskedés utolsó két órájában felgyorsultak az események. Lefordult a Mol és az OTP, pattant a Richter. Az év végéhez közelítve a kisebb papírok is lendületbe jöttek. Kedden a 7,14 milliárd forintos forgalom több, mint 36 százaléka a kisebb papírokban fordult meg.

Mi lesz nyitva holnap?

Holnap, az év utolsó napján a legtöbb tőzsde zárva lesz Európában és a világban, köztük Budapesten, Frankfurtban, Bécsben, Tokióban is. London rövidített kereskedést tart, New York viszont nyitva marad csütörtökön.

Megjelent a mutáció az USA-ban is

Az USA-ban is kimutatták az új verziójú, gyorsabban terjedő vírust. Joe Biden leendő elnök erre az oltások felgyorsítását szorgalmazta, kritizálva Donald Trump intézkedéseit. A jelenlegi 200 ezer fő/nap sebesség mellett ugyanis nem teljesíthető a terv, amely év végéig 20 millió amerikai beoltását irányozza elő. (Ami egyébként még csak a lakosság 6,3 százaléka.) Ez igen távol van attól a hipersebességtől (“warp speed”), amiről szó volt – ironizál a Bloomberg. (Az USA oltási programja Operation Warp Speed névre halllgat.)

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

Új fertőzési hullám ütötte fel a fejét Sidney-ben és Pekingben. Németországban a koronavírussal összefüggő halálozások száma most először haladta meg az ezret. Az új fertőzések száma viszonylag alacsony, de ezt azzal hozzák összefüggésbe, hogy az ünnepek miatt kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb a tesztelés. Így a járványügyi hatóságok óva intenek attól, hogy messzemenő következtetést vonjanak le ezekből a javuló számokból.

AstraZeneca-oltás még csak a briteknél

Eközben az AstraZeneca oltásának engedélyezése az EU-ban egyelőre bizonytalan, Nagy-Britanniában viszont zöld utat adtak neki. Ez a szigetországban már a harmadik engedélyezett oltóanyag a Pfizer/BioNTech és a Moderna szere után.

A tanulmányok szerint ez a szer kevésbé hatékony, mint a BioNTech és a Pfizer már jóváhagyott vakcinája, viszont hűtőszekrényben is tárolható és lényegesen olcsóbb. Nagy-Britanniában az első oltásokra január 4-én kerülhet sor. A vizsgálati adatok szerint az oltóanyagnak átlagosan 70 százalékos védelmet kell nyújtania a COVID-19 ellen. A Biontech/Pfizer és a Moderna oltásaival ellentétben az AstraZeneca készítménye nem tartozik az mRNS vakcinák közé. Az AZD1222 hatóanyag a csimpánzokból származó vírus legyengült változatán alapul írja a Finanzen.net.

További cikkeink a járványfrontról:

Mi mozgatja a kereskedést?

Az év utolsó napjait egyre inkább a portfólió-átsúlyozások dominálják a tőzsdéken az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Ezt láthattuk az elmúlt két napban is. Miután a hétvégén Trump aláírta a mentőcsomagot, az S&P 500 0.7%-ot emelkedett; a ciklikus papírok azonban erős esésnek indultak, annak ellenére, hogy ezen papírok lesznek a mentőcsomag legnagyobb haszonélvezői. A Russell 2000 Index 2.2%-ot esett eddig a héten.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Drónfejlesztő cégbe szállt be a 4iG - estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 18:33
Jó volt a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is szépen emelkedett - igaz, viszonylag kis forgalom mellett. Tőzsdezárás után jelentette be a 4iG, hogy bevásárolta magát egy drónos cégbe; a forint gyengült estére.
Részvény / Deviza / Áru Mol-céláremelés érkezett. Tesla kontra Nio, vagy egy nevető harmadik?
Eidenpenz József | 2021. január 26. 11:38
Mínuszból pluszba fordultak az európai tőzsdeindexek, talán mert az AstraZeneca cáfolta az oltásával kapcsolatos rémhíreket. Alaposan megemelte az Erste a Mol célárát, de nem igazán lát további emelkedési potenciált. Az egyik kínai autógyártó számai sokkal jobbak lehetnek a Tesla és a Nio eredményeinél. Joe Biden is a hazai ipart fejlesztené, csak másképp. Aggódnak a kisbefektetők, és ez jó.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Friss
hírlevél