TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Vételre emelte a Richter részvényeire vonatkozó ajánlását a KBC Securities gyógyszeripari elemzője a korábbi tartásról. A részvény legfontosabb katalizátora a Cariprazine és az Esmya nevű készítmények sikere lehet, ami egyéb tényezők segítségével képes lehet a szigorodó magyar szabályozási környezet hatását is ellensúlyozni – írja a cég hírlevele.

A részvényre becsült fair érték így 40 023 forintra emelkedett, ami a tegnapi záróárhoz képest 10,8 százalékos felértékelődési potenciált jelent. A Cariprazine skizofréniával kapcsolatos III. fázisú teszteredményeit februárban teszik közzé, kedvező kimenetel esetén a készítmény komoly lökést adhat a Richter hosszú távú eredményességének. A bizonytalanság miatt ez a hatás még nem, vagy csak kisebb részben árazódhatott be a részvénybe – mondja a társaság.

Bipolaritás és skizofrénia

A kisebb piacnak számító bipoláris személyiségzavarra vonatkozó kedvező eredményeket a Richter októberben tette közzé, a pozitív eredmény növeli a fontosabb skizofréniás tesztek sikerének valószínűségét is. A Cariprazine-üzlet elméleti értéke a KBC modelljében 1630 forintról 1990 forintra emelkedett.

Az Esmya nevű nőgyógyászati készítmény a második erős hajtóerő a részvény mögött, a szer uniós regisztrációja 2012 első felében várható, az értékesítések pedig 2012 második felében kezdődhetnek meg. A gyógyszer a svájci PregLem egy évvel ezelőtti akvizíciójával került a Richter portfóliójába.

Az Esmya amerikai regisztrációja 2012 első felében várható, és a 24 millió fős európai potenciális betegpopulációt további 20 millió lehetséges fogyasztóval növelheti meg. A Richter ebből csak jogdíjbevételeket kaphat, miután az észak-amerikai disztribúciós jogokat értékesítette a Watsonnak. Ezeket a bevételeket nem szerepeltette a brókercég modelljében, így tovább emelhetik a részvény fair értékét.

Optimistábbak a konszenzusnál

A forintban számított árbevétel-várakozásokat megemelték a 2011-2013 közötti időszakra, részben a szintén egy éve akvirált Grünenthal portfoliója és a lengyel piac növekvő értékesítése miatt, részben pedig a korábbinál gyengébb forintra vonatkozó várakozások miatt.

A gyógyszerkassza-megszorításokkal kapcsolatos intézkedések nagyjából 1 milliárd forintot vihetnek el a 2012-es árbevételből, és ugyan vannak még bizonytalanságok, az egyik legfontosabb kétségük, miszerint a támogatott gyógyszerek árbevételére kivetett 20 százalékos adó tovább emelkedne, nem tűnik valószínűnek. A bruttó fedezet tovább javul az előttünk álló években, az üzemi eredmény terén pedig a konszenzusnál merészebbek a becsléseink: 2011-re és 2012-re a konszenzusnál 5,2, illetve 11,2 százalékkal magasabb EBIT becsléseket építettünk a modellünkbe.

A Richter 7,1-es EV/EBITDA mutatójával 24,6 százalékos prémiumon forog a régiós szektortársak 5,7-es szorzójához képest, ami ugyan felülértékeltséget jelez, de ez a prémium a jövőbeli esetleges jó hírek - Cariprazine tesztek, Esmya regisztráció az EU-ban, Belara regisztráció Lengyelországban - beárazódásával tovább nőhet – írja a brókercég.

Az egyszeri tételektől megtisztított, korrigált EPS becslésük 2011-re 0,2 százalékkal, 2012-re 15,8 százalékkal, 2013-ra pedig 21,9 százalékkal nőhet. A meghiúsult Polpharma-akvizícióból származó, az aktuális negyedévben várható 8,1 milliárd forintos bánatpénzt és a Cariprazine korábbinál magasabb értékét figyelembe véve a Richter részvényeire becsült fair érték 9,6 százalékkal, 40 023 forintra emelkedett.

Kockázatok, kilengések

 

A Cariprazine teszteredményeinek februári közzététele mindkét irányban jelentős kilengéseket okozhat az árfolyamban, ha a befektetők csalódást keltőnek találják a bejelentést, nem elképzelhetetlen 10-15-20 százalékos árfolyamesés sem pár nap alatt. Ugyanez az emelkedés irányában is igaz, ha kedvezőek az eredmények.

A gyógyszerkasszával kapcsolatos kormányzati intézkedések továbbra is hordoznak magukban bizonytalanságot, annak ellenére, hogy a gyógyszerkassza 80-120 milliárdos zsugorodását a piac már részben beárazta, a kormányzat legújabb intézkedései nyomán pedig a megszorításokat maguk a betegek is viselik majd. Magyarország adósságának leminősítése a spekulatív kategóriába a teljes magyar részvénypiacra nyomást gyakorolhat, így a Richter árfolyama is megszenvedhet egy ilyen lépést.

Az amerikai piacon elért magas nyereséghányadok csökkenhetnek, olyan generikus gyártók, mint például a Watson és a Sandoz miatt erősödik a verseny. Az EU-ban viszont a Richter generikus Yasmine fogamzásgátlójának piacra dobása csúszik, mert egy brit bíróság meghosszabbította a Bayer két szabadalmát 2013-2014-ig.

A Cariprazine legfontosabb célpiacán, a skizofrénia kezelésében erősödik a verseny az előttünk álló években, több generikus gyártó színrelépésével és új, innovatív szerek megjelenésével, ami csökkentheti a Richter számára elérhető piaci potenciált is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Friss
hírlevél