<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elindult az Altera-részvények jegyzése az új részvényekben szűkölködő piacon, utána jön a tőzsdei bevezetés. A társaság hasonlít a híres hedge fundokhoz, stratégiájában próbál azoktól is tanulni, ám befektetési szabályzata megkötéseket is tartalmaz. Nincs például devizaárfolyam-spekuláció az étlapon.

Ma elindult az Altera-részvények jegyzése a Buda-Cash Brókerház és a Hungária Értékpapír mint forgalmazók közreműködésével, ami március 22-ig tart. Minimum 200 ezer, maximum 1,25 millió részvényt bocsátanak ki, amiből hozzávetőleg 400 millió és hárommilliárd forint közötti forrásbevonást remélnek.

A jegyzés lezárulta után megteszik a tőzsdei bevezetéshez szükséges adminisztratív lépéseket, és arra számítanak, hogy ha minden jól megy, három-négy héttel később elindulhat a kereskedés – hangzott el a cég sajtótájékoztatóján. Az alapítók is növelhetik a befektetésüket, a becslések szerint várhatóan megduplázzák majd az eddigi tulajdonukat. Amint elmondták, akció az elmúlt hat év második legnagyobb tőzsdei kibocsátása lehet – az első alighanem a CIG Pannónia volt.

Kötvényeket is szeretnének kibocsátani

Az nem éppen tegnap, a budapesti tőzsdét mostanában híresen elkerülik a részvénykibocsátások, főleg a számottevőek. Hosszú távon cél, hogy az Altera a régió meghatározó befektetési cégévé váljon. Egy 5-10 éves befektetési programot szeretnének a magyar tőkepiacon végrehajtani, ennek keretében terveznek kötvénykibocsátást is, és a nem túl távoli jövőben. A következő években 100-200 millió eurós (mintegy 29-58 milliárd forintos) mértet szeretnének elérni, és a tőzsde A kategóriáját, a BUX-indexbe való bekerülést is megcélozták.

Legyen inkább válságálló

Szabó Barnabás, az igazgatóság elnöke szerint (képünkön középen) a tőzsdei bevezetés nem a végpont lesz, hanem valaminek a kezdete. A cég 2012 januárjában indult, a 32 alapító között az igazgatóság tagjai is ott vannak saját tőkéjükkel, az indulótőke 200 milió forint volt. A táraság célja kihasználni a lehetőségeket, amelyek a gazdasági válság során nyíltak meg.

Bundik Csaba, Szabó Barnabás, Faluvégi Balázs (Fotó: Altera)

Ami most zajlik a magyar és nemzetközi tőkepiacokon, az egy olyan egyedülálló lehetőség, amelyet bűn nem kihasználni – mondta. A cél minél nagyobb nyereséget elérni a részvényesek számára, pénzt csinálni a válságból. Építünk egy erős hajót, hogy az kibírja a viharokat is – mondta az elnök, akinek és kollégáinak szavaiban többször felbukkant a „válságálló” szó.

Nem mindig a méret a fontos

A hazai tőkepiacon láttunk már jobb időszakot is, de a lejtő alja talán már megvolt, lassan megindulhat a növekedés, középtávon kezdhetünk optimisták lenni. Nem az a magyar tőkepiac célja, hogy OTP-nagyságú cégek jöjjenek ide, de sok közepes, 5-10 milliárdos társaságnak igenis helye van. Egyik első fecskeként az Altera jöhet, és talán kaput nyithat a további bevezetések előtt – hangoztatta optimista véleményét az elnök.

A cég büszke arra, hogy az IPO (elsődleges nyilvános kibocsátás) mögé nagy nevek is odaálltak, mint Bodnár Zoltán, az Eximbank és a CIB volt vezérigazgatója, illetve Obláth Gábor, a Költségvetési Tanács és a Monetáris Tanács volt tagja.

Nyugodtan alvó részvényeseket szeretnének

A részvények ára darabonként 2250 forint, ami jó közelítéssel megfelel az egy részvényre jutó saját tőkének. Azért csak jó közelítéssel, mert a piaci árak függvényében a tőke napról napra változik. Az egy részvényre jutó saját tőke legnagyobb visszaesése havi szinten 0,9 százalék volt eddig, és ez jó hozam-kockázat összefüggést rejt – mondta el Faluvégi Balázs igazgatósági tag (a fenti képen jobbra). Szeretnék, ha a befektetők nyugodtan tudnának aludni, és nem ingadozna túlságosan az egy részvényre jutó saját tőke, ennek megfelelően kezelik majd a kockázatokat.---- A fejősteheneket is lehet szeretni ----

Az egy részvényre jutó saját tőke a 2012. február 10-i indulástól január végéig nettó 9,4 százalékos értéknövekedést mutatott. Amint Szabó a Privátbankárnak elmondta, ez azért nem nagyobb, mert eddig nagyon óvatos, visszafogott stratégiát követtek. A társaságnak a kibocsátási tájékoztató részeként a PSZÁF által elfogadott, sőt az útmutatásai által kiegészített befektetési szabályzata van. Ennek alapján a cégvezetés viszonylag szabadon fektethet be különböző piacokon, de korlátozások is vannak.

Korlátozott a tőkeáttétel, nincs devizaspekuláció

A maximális tőkeáttételt például a szabályzat 2,6-ban határozza meg az egész portfólióra vetítve. Egy befektetésbe – kivéve a kötvényeket – a tőke maximum két százaléka kerülhet, így legalább 10-50 féle befektetése kell legyen majd. (A kötvények mennyiségétől függően.) Egyes befeketési formák, például spekulatív deviza-keresztárfolyamok nem szerepelnek a lehetséges befektetések listáján. (Kockázatcsökkentő deviza fedezeti ügyletek viszont lehetségesek.)

Faluvégi Balázs (Fotó: Altera Vagyonkezelő)

Korábban versenyképességi problémákat fedtek el hitelfelvétellel a világgazdaságban, ez vezetett az eladósodáshoz. Az államadósságok a növekedésre negatív hatással vannak, ez az időszak, a de-leveraging (tőkeáttétel-leépítés) még sokáig fog tartani, ebben az évtizedben biztos, de lehet, hogy tovább is – mondta Faluvégi Balázs. Vannak a piacokon jobb és rosszabb időszakok, mind most is az olasz választások után, amelynek hatásait szite az egész világon meg lehetett érezni.

Hedge fund-követő lesz a portfólió

Várhatóan ez a váltakozás ez után is folytatódik a tőkepiacokon. Erre a lehető legjobban reagáló befektetési stratégiával szeretnének felkészülni. Nem most van itt az ideje a nagyon agresszív stratégiának, de a defenzív stratégia is elvesztette értelmét az alacsony állampapír-hozamok és megnövekedett állampapír-kockázatok miatt. Így mérséklet kockázatú, de értékelhető hozamú befektetéseket kell keresni – mondta.

Megnézték az abszolút hozamú hedge fund-ok menedzsereinek viselkedését, és ennek alapján öt kategóriát, azaz eszközosztályt különböztettek meg. Az egyik a vállalati kötvényeké, amelyek hozama prémiumot hoznak az állampapírok felett. Az eszközeik nagyobb részét ebbe a kategóriába fektetnék.

A fejősteheneket is lehet szeretni

Az elmúlt években a növekedési részvényeket vették elsősorban a piacon, az osztalékhozam háttérbe szorult. Pedig az úgynevezett fejőstehén-cégek is nagyon jó kiegészítései lehetnek a portfóliónak. Az értékalapú, value részvények – mint Warren Buffett stratégiájábvan is – a leghosszabb futamidejű befektetések a palettán. A következő a növekedési részvények csoportja, folyamatosan bukkannak fel ma is olyan vállalatok, amelyek jelentős növekedést tudnak elérni, például piacot teremtenek maguk számára.

Az ötödik kategória a bonus certifikátoké, amlyek jellemzően részvényalapú derivatívák, de a derivatívák visszafogott formái. Ezek, ha a mögöttes termék nem túl nagy elmozdulású, jelentős éves szintű hozamot biztosíthatnak, némelyik lényegesen évi 20 százalék felett is hozhat.

Bundik Csaba, Szabó Barnabás, Faluvégi Balázs

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG