BUX
35 450.62
-0.39%
-139.00
OTP
10 810.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 809.00
-1.36%
-25.00
RICHTER
6 645.00
-0.82%
-55.00
MTELEKOM
381.00
-0.13%
+0.00
 
2019. június 3. 19:09

Sok más cég mellett a félvezetőgyártóknak is betett az amerikai-kínai kereskedelmi háború. Nem csoda, hogy részvényeik durván lefelé vették az irányt. Így tett az Advanced Micro Devices (AMD) papírja is, legalábbis a május 10-ei Trump-féle vámemelést követően. Ma azonban felpattant, volt már 6 százalékos pluszban is.

Forrás: Samsung

A rakétázást egy bejelentés indította el, miszerint a kaliforniai központú AMD hosszú távú stratégiai megállapodást kötött a dél-koreai Samsunggal. Ennek lényege, hogy az AMD grafikus megoldásait a Samsung beépítheti az által gyártott mobileszközökbe, köztük is az okostelefonokba. A megállapodás szerint a dél-koreaiak licencdíjat és royaltyt is perkálnak majd az amerikaiaknak, hogy mennyit, arról nem szól a fáma.

Az AMD a PC-k szegmense mellett viszonylag sok területen van jelen a grafikus megoldásaival, a Microsoft, a Sony és az Atari gépek kapcsán a konzolok piacán, illetve a Microsoft és a Google felhős játékokat kiszolgáló adatközpontjaiban – emlékeztet a Prohardver.hu. Érdekes viszont, hogy az ultramobil területre azóta nem igazán koncentrálnak, mióta a Qualcomm felvásárolta az Imageon divíziójukat, és az itt szerzett technológiai hátteret Adreno néven folytatták.

A vájt szemű befektetők a paktumból már annak hosszabb távú pozitív hatását olvashatták ki, miszerint az AMD megoldása alkalmassá teheti a dél-koreai óriáscéget arra, hogy megtámadja a Windows 10 ARM-os, felfutóban lévő piacait. Ezek egyelőre a Qualcomm felségterületei, ám a Microsoft már többször utalt rá, hogy bármelyik lapkagyártó előtt nyitva áll az ajtó.

A kínai-amerikai konfliktus miatt meglehetősen rosszul teljesítenek a félvezetőgyártók, egyetlen kivétel ez alól az AMD részvénye, amely kevésbé szenvedte meg a szektorban tapasztalható eladási hullámot – hívta fel a figyelmet a KBC Equitas a New York-i tőzsde magyar idő szerint délután fél 4-es kezdése előtt. Az AMD-részvény árfolyama jelenleg csaknem 50 százalékkal áll magasabban annál a szintnél, mint amelyen az idei évet kezdte. Még úgy is, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború a kaliforniai félvezetőgyártót is megrázta, május 10-étől – ez az a nap, amikor életbe léptek a magasabb, Donald Trump által 10-ről 25 százalékra emelt vámok a világ legnagyobb országából érkező, mintegy 200 milliárd dollár értékű termékre – május 23-áig több mint 6 százalékot veszített értékéből. Ezt dolgozta le a mai kereskedés elején, igaz, azt követően néhány százalékpontot esett, nem kizárt, hogy a „háborús” körülmények miatt remegő kezűvé vált befektetők aratták le a hirtelen jött árfolyamnyereségüket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
hírlevél