Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Erősen veszteséges negyedév után hasonló nyereség következett az Opimus Nyrt.-nél, a kályha-üzletág az enyhe időjárástól szenvedett, mégis növelte nyereségét. A tojástermelés nőtt, a tojás ára 2013-ban érte el mélypontját, ez jót tett a mezőgazdasági üzletágnak, a búzatermés viszont pocsék. A tőzsdei ár éves minimuma körül jár.

Az Opimus Nyrt. (volt Phylaxia Holding) a harmadik negyedévben 6,2 milliárd forintos árbevételt ért el, ami több mint duplája az előző negyedévi 2,4 milliárdnak, ám a cég tevékenysége (lásd kályhák és kandallók, gabonaaratás) erősen szezonális. Az előző év hasonló negyedévével, amikor csak 101 millió forint volt az árbevétel, pedig nincs értelme összehasonlításokat tenni, mert a tavalyi tőkeemelések során a holdingba került társaságokat csak december végével konszolidálták. (Cikkeink a cég átalakításáról itt>>>, valamint itt>>> olvashatók.) „A releváns viszonyítás csak a 2014-es évet bemutató beszámolókor történhet meg” – írja a vezetőségi jelentés.

Döntő súlyú a kályha és az agrár

A cég most mindenesetre 544 milliós adózott eredményt mutatott fel a negyedév eredménye után, amit azonban az előző negyedévben 753 milliós veszteség előzött meg. Az első három negyedév összesített eredménye 115 millió forintos mínusz volt.

„A vállalatcsoport legjelentősebb szegmense a nehézipari szegmens, mely éves szinten a konszolidált bevételek 70 százalékát adja. A másik meghatározó szegmens a mezőgazdaság, melyhez a bevételek további 20 százaléka kapcsolható. Ezen nagyfokú befolyásoltságból adódik, hogy éppen e szegmensekben érvényesül leginkább a szezonalitás” – írja a beszámoló. A harmadik negyedévben több bevétel, 6,2 milliárd forint folyt be, mint az év első félévében (5,2 milliárd), az első kilenc hónapban tehát 11,5 milliárd bevételt realizáltak.

Az év végi hajrá jó lesz

Utalnak arra is, hogy az utolsó negyedév tovább javítja majd a számokat, szó szerint idézve „további nagyfokú eredménynövekedés prognosztizálható”. Az első kilenc hónap üzleti eredménye egyébként 164,6 millió forint, ami azt jelenti, hogy a veszteség pénzügyi műveletekből származik.

 

A legfontosabb területen, a nehézipari ágazatban a kandallókat, kályhákat gyártó Wamsler-csoportról azt írják, „az iparágban – hosszabb idősort áttekintve – az aggregált kereslet nagyjából a GDP alakulásával korreláló. Ettől a trendtől a 2013-as évhez hasonlóan a 2014-ben sem tér el érdemben.” A tavalyi III. negyedévhez viszonyítva azonban stagnált a kereslet, amelyet az idei III. negyedévben is meghatározóan befolyásol az „időjárás-hatás”.

 

Rosszabb értékesítéssel nőtt az eredmény

A 2013-2014-es extrém meleg tél ugyanis kifejezetten hátrányosan érintette a termékeik iránti keresletet, a nagy vevőknél jelentős készletek maradtak a tavalyi szezon időszakából. (Nem írják, de logikus magyarázat, hogy a gáz hatósági árának csökkentése, a „rezsicsökkentés” sem éppen arra sarkallta a hazai vevőket, hogy kályhára térjenek át.) Idén is hasonló időjárási várakozásra alapoznak, így erre a szezonra készülve visszafogottabb az értékesítés – derült ki.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva a harmadik negyedévben a nettó árbevétel 11,9 százalékkal csökkent. Az értékesített mennyiség csökkenésének hatása mínusz 869 millió volt, az előző évinél magasabb EUR/HUF árfolyam viszont plusz 181 milliót jelentett. A tavalyi év hasonló negyedévéhez viszonyítva a költségek 16 százalékkal csökkentek, a fenti hatások együttesen azt eredményezték, hogy a Wamsler-csoport üzemi eredménye 15,3 százalékkal nőtt.

Eső, pockok, orosz embargó

A mezőgazdasági üzletágban a holding leányvállalatainak elhelyezkedése szempontjából fontos Békés megyében a hektáronkénti gabonahozam nem érte el a négy tonnát. A csapadékos időjárás is rontotta az őszi búzatermés minőségét, a pockok is támadásba lendültek. A termés 65 százaléka lett takarmány-minőségű, míg a fennmaradó hányad étkezési minőségű, más években ez éppen fordítva szokott lenni.

A kukoricatermés jó lehet, de a sok csapadék hatására a kukoricának magas a nedvességtartalma, így a szárítás plusz költséget okoz. Az árak pedig meglehetősen nyomottak. A mezőgazdaság termelői árai az első félév után tovább csökkentek. Ezt a kereskedők az orosz élelmiszer-embargóval indokolják – írják. Az állati termékek árai a korábbi éveknek megfelelően szintén csökkentek. A tejpiacon hatalmas túlkínálat jelentkezik.

Tartja magát a tojásár, tojnak a tyúkok

A Csabatáj Zrt. meghatározó ágazata továbbra is az árutojás-termelés, amely a III. negyedévben 20 százalékkal marad el ugyan az előző negyedévitől, viszont 33 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A kilenc hónapos halmozott adatok is négy százalékos növekedést mutatnak. A termelői átlagár év/év alapon viszont 2,29 forinttal csökkent darabonként.

A részvény a tőzsdén az utóbbi időben 21-23 forinton forgott, nem sokkal húsz forintos éves minimuma felett. Az egy részvényre jutó saját tőke 35 forint, az ár ennek nagyjából 60 százaléka. A befektetők a jelek szerint még nem értékelték át a céget azóta, hogy tulajdonost váltott és Phylaxiából valami teljesen mássá, nagyságrendileg nagyobbá, Opimus Holdinggá vált.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az újabb európai lezárási hírek lejtőre vitték az indexeket
MTI | 2021. január 15. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 671,97 pontos, 1,50 százalékos csökkenéssel, 44 204,45 ponton zárt pénteken. A tengerentúli indexek is lefelé mozdultak az első órákban és a záráshoz közel is mínuszban voltak.
Részvény / Deviza / Áru Készül az oltás-útlevél, Merkel szigorítana, Biden csomagja eltúlzott
Eidenpenz József | 2021. január 15. 11:36
A vártnál nagyobb lett Joe Biden új amerikai elnök gazdaságsegítő csomagja, de nagy vita várható róla, így nem igazán örülnek neki a tőzsdék. A BUX minimális pluszban tudott maradni, ez megint a Richternek köszönhető. Németországban és Franciaországban a lezárások szigorítását tervezik, fogytán vannak a lélegeztető kapacitások. Egy amerikai konzorcium már dolgozik a digitális oltási útlevél bevezetésén, de számos probléma merül fel.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi rekordot ért el a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 14. 18:13
Miközben a BUX 0,43 százalékos emelkedéssel, 44 876,42 ponton zára a napot. 
Részvény / Deviza / Áru A Richter lett a húzópapír, megvan a Prémium-kötvények kamata
Eidenpenz József | 2021. január 14. 12:47
Az amerikai gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos várakozások a fő oka, hogy a tőzsdék ma is optimistán tekintenek a jövőbe. A BUX is követi Európát, ismét a Richter húzza, miután az egyik gyógyszere jóval nagyobb forgalmat érhet el a vártnál. Megjvan a magyar inflációs adat és ezzel az inflációkövető kötvények várható kamata. Kriptodeviza-szakembert nevezhetnek ki az USA tőzsdefelügyelete élére.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel fejezte be a szerdát a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 13. 18:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,80 pontos, 0,99 százalékos emelkedéssel, 44 684,36 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lesz-e idén 370 felett az euró? Menekülnek a Whatsapp-felhasználók
Eidenpenz József | 2021. január 13. 11:59
Enyhe pluszban vannak a tőzsdeindexek Európában, de Budapesten a Richter száguldása átlag feletti indexemelkedést okozott. A piacok az amerikai politikán és vírushíreken rágódnak, miközben új fejleményekre várnak. Meghatározták a Zoom Video eladási árát. A Tesla megjelent Indiában, a Facebook pedig védekezésre kényszerül a WhatsApp alkalmazás adatvédelme kapcsán.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musk egyetlen mondata 52 milliárd dollárt ért
Eidenpenz József | 2021. január 12. 18:43
Bizonytalanok voltak ma a tőzsdék, de inkább a mínuszok dominálnak. Budapesten valamivel átlag feletti volt az esés, ráadásul mind a négy vezető részvényünk egy irányba tartott. A forint nagyot erősödött és megállt a dollár erősödése. Érdekes sztori lett a világ leggazdagabb emberének egyetlen mondatából, miközben a Tesla ismét felfelé kúszik.
Részvény / Deviza / Áru Sok évig mínuszos reálkamat várható, 2021 egyetlen nagy kérdőjel
Eidenpenz József | 2021. január 12. 17:29
A tavalyi hektikus év után az idei is hasonló lehet, rengeteg az ismeretlen paraméter, előrejelzések helyett leginkább kérdéseket tesznek fel az elemzők – derült ki a Fidelity előadásán. A cég így óvatos, és inkább a kötvénybefektetéseket preferálja, bár az első félév vége fel megindulhat a gazdasági növekedés. A magyar és lengyel államkötvények nem látszanak vonzónak.
Részvény / Deviza / Áru A jó hírekből rosszak lesznek a tőzsdén
Király Béla | 2021. január 12. 11:56
A tőzsdéken időnként látszólag logikátlan mozgások vannak, és a rossz hírekre felfele mozdulnak az árfolyamok, míg a jó hírekre reagálva stagnálnak vagy esnek. Könnyen lehet, hogy a javuló gazdaságról szóló hírek sem fogják tovább tolni felfele az árfolyamokat.
Részvény / Deviza / Áru Mi történik a Szilícium-völgyben? Egy különleges túra tapasztalatai
Natív tartalom | 2021. január 11. 19:49
Hyun Ho Sohn, a Fidelity globális technológiával foglalkozó portfóliómenedzsere összegyűjtötte a tapasztalatait és benyomásait a legnagyobb amerikai techcégeknél tett éves látogatásait és találkozóit követően. 2020 mindenképpen rendhagyó volt, hiszen a pandémiás helyzet miatt a Fidelity csak virtuálisan jutott el a cégekhez. A techcégeknek kasszasikert hozó tavalyi év után az üzleti várakozások alapvetően pozitívak, sok cég számol azzal, hogy a megnövekedett digitalizációs igényekből jelentősen profitálhat, amely a szektor bevételeit hosszútávon fenntarthatja.
Friss
hírlevél