<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Emelkednek a tőzsdék Európában, újabb csúcsokra tör a német DAX index, de a BUX is szépen gyarapodik. A forint gyengülése régiós jelenség, de az USA inflációja és az EKB ülése még nagy izgalmakat tartogat. A Tesla-árrobbanás az egész szektorra kiterjedt. Jelentett az Adidas, nem zavarja a BMW-részvényeseket a sztrájk.

Európában ma is jó a tőzsdék hangulata, a német DAX fél százalékos emelkedés után átlépte a 14 500 pontot, újabb történelmi rekordot állítva fel. Az amerikai határidős indexek viszont alig mozdulnak, aminek az lehet a magyarázata, hogy ma még fontos események várhatók, az inflációs adat és a végső szavazás a Biden-csomagról.

Itthon a BUX index ezúttal felülteljesítő az EU-ban, 1,1 százalékos pluszban van. Az OTP másfél, a Mol és a Richter 0,8, a Telekom 0,5 százalékkal emelkedik. A forint kissé gyengül, pontosan 367 az euró ára. A dollár minimális emelkedést mutat, a nemesfémek megint esnek, az olaj stagnál.

Jön a várva várt inflációs adat

Ma kiemelten fontos amerikai inflációs adat érkezik, hiszen az inflációs félelmek nyomán megugró kötvényhozamok okoztak nagy turbulenciákat az utóbbi időben a tőkepiacokon. A közzétételi időpont magyar idő szerint 14:30. Erős francia ipari termelési adat érkezett, hó/hó alapon 3,3 százalék volt a növekedés januárban.

Árfolyamok és grafikonok

Az amerikai képviselőház már a nap első felében elfogadhatja a hatalmas Biden-csomagot, és akkor gyorsan törvénybe is iktathatják. Holnap az EKB ülésezik, ami szintén fontos hírekkel szolgálhat. Tegnap az OECD emelte meg a világ GDP-növekedési kilátásait, Európában csak kis mértékben, az USA-ban sokkal jobban.

Erősödtek a régiós devizák is

A régiós hatások mozgatják a forintot, és a 200 napos mozgóátlagról jött a felpattanás tegnap az Erste Befektetési Zrt. szerint.

A régiós devizák egységesen erősödtek tegnap az euróval szemben. Az EURHUF 366,6-ra mérséklődött. Az MNB bejelentette, hogy rugalmasabban fogja kezelni eszközvásárlási programját és az egyes kötvénysorozatokból akár az önmaga által korábban szabott 50 százalékos limit fölött is vásárolhat. A hírre a tíz éves magyar állampapírok hozama 15 bázispontot csökkent.

Tartósan emelkedő pályán a Magyar Telekom?

Ezt a kérdést teszi fel a KBC Equitas, miután frissítette modelljét.

Lendületben volt a Magyar Telekom árfolyama az utóbbi hónapokban, és a negyedéves jelentésekben is kedvező számokat lehetett látni, a vártnak megfelelően stabilitást tükröztek. A kilátások is hasonlóak. Az osztalékpolitika friss változásai egyelőre nem hagytak nyomot az árfolyamon. De a régiós szektortársak mellett a Magyar Telekom értékeltsége is csak lassan javul. Korábbi modellünket felülvizsgáltuk, és változatlanul magasabb fairérték-becslésünk a részvényre.

A Bloomberg szerint az elemzői célárak átlaga (a konszenzus) már 500 forint felett jár, miközben a részvény ma 410 forint.

Árrobbanás az elektromosautó-gyártóknál

Valósággal robbant a Tesla árfolyama tegnap, majdnem 20 százalékkal, 111 dollárral 674-re. A jelenség az egész elektromosautó-piacot érintette, a Nio például 17 százalékkal lőtt ki. A technológiai papírok iránti általánosan megnövekedett keresleten túl ennek az is oka lehetett, hogy a New Street 900 dolláros ár mellett vételre ajánlotta a papírt.

A Tesla árfolyama (Tradingview.com)A Tesla árfolyama (Tradingview.com)

A Tesla előzőleg 901 dolláros történelmi csúcsáról 40 százalékkal csorgott le lassacskán, 541-ig. Ennek most közel a felét egy nap alatt visszanyerte. Óriásit javított ezzel a tech-fókuszú alapok teljesítményén is, mint az egyre híresebb, Cathie Wood-féle ARK, amelyről itt írtunk.

Kínai elektromosautó-gyártók jönnének a tőzsdére

Tőzsdére mennének a kínai elektromosautó-gyártók – ismerteti az Equilor Befektetési Zrt. a Reuters alapján.

A Li Auto, a NIO és az Xpeng is a hongkongi tőzsdére lépést tervezi. A bevezetéssel akár ötmilliárd dollárt is gyűjthet a három vállalat. A tegnapi kereskedés során a Li Auto részvényei 8,2 százalékot, a NIO részvényei 17,4 százalékot, míg az Xpeng részvényei 11,3 százalékot emelkedtek. A hongkongi tőzsdére készül a Baidu is, a keresőmotor-óriás részvényei 13,6 százalékot ugrottak a hírre, hogy megkapta a szükséges engedélyeket.

Tesla-belső (Unsplash.com)Tesla-belső (Unsplash.com)

A Nyomda szállítja a védettségi igazolványokat

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 2023 március 1-ig szóló szerződést írt alá a Nemzeti Infokommunikációs Zrt.-vel a védettségi igazolványok szállítására. A szerződés keretében a cég gyártja, személyesíti meg és a postai szolgáltatónak történő átadásra előkészíti a védettségi igazolványokat – jelentette be a cég. A részvény ára ma alig változott.

A 4ig újabb akvizícióval egy ötmilliárdos árbevételű cégbe, a SpaceNet-be száll be.

Az EU-s oltási igazolvánnyal könnyen utazhatunk?

Az Európai Unió igazolványt javasol, amely megkönnyítheti az utazást azok számára, akik az EU által jóváhagyott oltásokat kapták. Valamint a kínai és orosz oltást is elfogadhatják, amelyek csak sürgősségi nemzeti engedélyeket kaptak – írja a Bloomberg.com. Az „EU Covid kártya/digitális zöld igazolvány” három dokumentumot tartalmazna, amelyek leírják, hogy:

  1. A tulajdonos kapott-e oltást, és melyiket;
  2. A koronavírus-tesztjeinek eredményei, ha voltak;
  3. Részletek arról, hogy felépült-e egy Covid-19 fertőzésből.

Nem zavarja a sztrájk a BMW-részvényt

A BMW három telephelyén is figyelmeztető sztrájkot tartanak a német hírügynökség szerint.

Szerdára a szakszervezet felhívása szerint a regensburgi üzemben a késői műszak két órával korábban teszi le a munkát, a wackersdorfi gyárban pedig a reggeli műszak tesz ugyanígy. Várhatóan a helyi logisztikai vállalatok alkalmazottai is részt vesznek a sztrájkban. Szünet lesz a müncheni BMW-Kutatóközpontnál (FIZ) is. Az IG Metall Bayern szakszervezet egyébként az augsburgi Premium Aerotec repülőgépgyártónál, az aschaffenburgi Linde Hydraulics gépgyártó cégnél, az eberni FTE Valeo autóipari beszállítónál és további két tucat társaságnál is sztrájkot kezdeményezett.

A követelés többek között egy négy százalékos fizetésemelés. A BMW részvénye ennek ellenére 0,6 százalékkal, 80,09 euróra emelkedik ma.

Felpattanhat idén az Adidas labdája

Kisebb növekedéssel zárta a tavalyi negyedik negyedévet az Adidas az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

A vállalat 5,55 milliárd euró árbevételre tett szert a negyedév során, ami egy százalékos növekedésnek felel meg év/év alapon, és közel 80 millió euróval haladja meg az elemzői becsléseket. Felpörögtek az e-kereskedelmi értékesítések mellett a kiskereskedelmi értékesítések is. A menedzsment jelentős felpattanást vár idén, mind árbevétel, mind profit- és marzs-sorokon.

Az Adidas részvénye 3,3 százalékkal emelkedik. Ma zárás után jelent az AMC Entertainment, a GameStop-történet egyik fontos szereplője.

A segélycsekkek mind a tőzsdén kötnek ki?

A Deutsche Bank közvélemény-kutatása azt boncolgatta, hogy a tervezett amerikai stimulus várhatóan hány százalékát fektetik be a csekkek megérkezését követően. Az eredmény meghökkentő – írja a Concorde Blog.

A stimulus legalább 30 százaléka a tőzsdéken landolhat. A 18-24 év, a 25-34 év, valamint a 35-54 év közötti korosztály a stimulus 40, 50 valamint 37 százalékát tervezi átlagosan részvényekbe fektetni, míg az 54 év felettiek csak 16 százalékot. Így összesen 110-140 milliárd dollárnyi friss tőke vár majd elköltésre a piacokon.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG