<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bőven az európai átlag felett esik a magyar tőzsde, talán a magyar vírushelyzet romlása és a várható szigorítások miatt. Európában inkább csendes lecsorgás van a tegnapi csúnya amerikai esés után, de a kínai tőzsdén nagy volt a mínusz. Holnap jelent az OTP, a forint kissé gyengül. Warren Buffett helyét Cathy Wood veszi át sok befektető szemében.

Tegnap megint emelkedni kezdtek az amerikai kötvényhozamok, amitől újra megijedni látszik a részvénypiac. Főleg a technológiát sújtotta a jelenség, 2,9 százalékos mínuszban zárt a Nasdaq 100 index, de az S&P 500 is 1,3 százalékkal ment le. Az ipari részvények indexe 0,4 százalékkal megúszta. Az esés begyűrűzött Ázsiába is, a CSI 300 kínai index három százalékkal esett reggel.

Németországban tárgyaltak a koronavírus-lezárások feloldásának menetrendjéről, de az eredmény sokakat elszomoríthatott, például a vendéglátó-ipart. A lezárásokat meghosszabbítják, a feloldás csak lassan, fokozatosan és szigorú feltételek teljesülése esetén várható (ha a fertőzésszám egy bizonyos szint alá esik). A német DAX, amely nemrég még történelmi csúcsával kacérkodott, ma épphogy 14 ezer pont felett tud maradni, fél százalékos esés után. Párizsban 0,2, Londonban 0,9 százalékos az esés.

Csúnyán esik az OTP, a BUX

Percekkel ezelőtt jelentették be a magyarországi koronavírus-intézkedések szigorítását, ezért is eshet a BUX sokkal nagyobbat, mint az európai átlag, 2,2 százalékot. A gyorsjelentése előtti napon az OTP 3,0 százalékkal zuhan, a Mol 2,1, a Richter 1,6, a Telekom fél százalékkal megy lejjebb. Emelkedő részvény lényegében nincs is, a tegnap egy elemzés nyomán nagyot emelkedő Masterplast ma 4,4 százalékkal esik. A forint azonban csak kissé gyengül, 364,70 az euró ára.

Árfolyamok és grafikonok

Ülésezik ma az OPEC

Erősödik a dollár, és esik a legtöbb árupiaci termék, leginkább az utóbbi idők nagy nyertese, a réz, 4,3 százalékkal. A bitcoin 49 ezer dollár, visszaadta ma reggel azt az öt százalékos emelkedést, amit tegnap elért. Az olaj fél százalék alatti mínusszal még jól tartja magát.

Vihar közeleg? (Pixabay)Vihar közeleg? (Pixabay)

Ma kezdődik az OPEC olajkartell ülése, állítólag a tagállamok között még nincs egységes álláspont a követendő politikáról. Sok elemző attól tart, hogy a várható gazdasági növekedés miatt a kitermelés növeléséről döntenek. Ez nyomás alá helyezheti az egyébként magasan, éves csúcs közelében levő olajárat.

Mikor jön az amerikai pénzözön?

Az amerikai gazdaság-élénkítő programot a héten a szenátus is tárgyalhatja, így 2-3 hét múlva hozzájuthatnak a rendkívüli 1400 dolláros segélycsekkjükhöz az emberek – írja a Yahoo Finance. Ám a jogosultak körét szűkítenék a korábbiakhoz képest. A határ 80-ról fejenként 75 ezer dollárra csökkenne, ameddig a teljes összeg járna (majd afelett fokozatosan csökken).

Az előző, tavaly tavaszi és decemberi csekkek összegének egy részét az emberek spekulációra fordították, így sokan most is arra számítanak, hogy a pénz megérkezése jótékony hatással lesz a tőkepiacra. (Vagy, más olvasatban, tovább növeli a buborékfújást.)

Gyenge foglalkoztatási adat, aggasztó inflációs nyomás

Az ADP felmérése szerint az amerikai gazdaságban keletkeztek ugyan új munkahelyek, de ezek száma jóval elmaradt az elemzők által várttól. Vagyis nem túl izmos a munkaerő-piac. Ma a munkanélküli segélyért folyamodók száma következik, amit szintén nagyon figyelnek a közgazdászok. Ennek ellenére nem szűnnek az inflációs félelmek, amit egy új adat is táplált:

Rendkívül erős az inflációs nyomás a vállalatokon írta az Erste Befektetési Zrt. Az IHS Markit felmérése alapján 2009. október óta nem látott mértékben emelkedik a szolgáltatóipari vállalatok beszerzéseinek költsége, aminek következtében közel 11 éves csúcsra ugrott a szolgálatások áremelkedése. Az ISM szolgáltatóipari indexének árazási komponense 2008. szeptembere óta a legmagasabb értéket mutatja.

Holnap reggelre jelent az OTP

Pénteken hajnalban teszi közzé negyedik negyedéves eredményeit az OTP, amit délután háromtól elemzői konferencia követ – írja az Equilor Befektetési Zrt. Főbb következtetéseik:

  • A konszenzus továbbra is relatív optimista a bevételekkel kapcsolatban, éves alapon stagnálást prognosztizálnak.
  • A koronavírus árnyékában azonban közel kétszeresére nőhetnek a kockázati költségek.
  • Az eredménysoron jelentős lehet a visszaesés.
  • A következő negyedévek legnagyobb kérdése, hogy a harmadik hullámra reagáló újabb európai zárások milyen gazdasági visszaeséssel fognak járni és milyen mértékben növelik a nem teljesítő hitelek mennyiségét.

Jó hírek oltásfrontról

Magyarországon négy hónapja nem ugrott egy nap alatt ekkorát a fertőzöttek száma, mint tegnap, sok a halott is. Ugyanakkor gőzerővel folynak az oltások itthon is, külföldön is.

Biden szerint már május végére, azaz az eddig vártnál két hónappal korábban rendelkezésre fog állni elég oltóanyag az USA-ban ahhoz, hogy minden felnőttet beolthassanak írta az Erste Befektetési Zrt. Ezt az is segíti, hogy a J&J (Janssen) oltóanyagot a Merck is elkezdi gyártani, ahogy Biden fogalmazott, a második világháborús összefogás szellemében. Ez azért is jelentős lépés, mert ezt az oltóanyagot elég egyszer beadni ahhoz, hogy kialakuljon a védettség.

A frankfurti tőzsdét is működtető Deutsche Börse AG részvényének árfolyama (Tradingview.com)A frankfurti tőzsdét is működtető Deutsche Börse AG részvényének árfolyama (Tradingview.com)

Tőzsdére megy a magyar tőzsde?

Tegnap Patai Mihály, a Budapest Értéktőzsde elnöke egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy tőzsdére viszik a BÉT-et – írja a KBC Equitas.

A lépés nem lenne szokatlan, a zürichi tőzsde és a londoni tőzsde is jegyzett papír. (Valamint a frankfurti is, lásd a grafikont – a szerk.) A konkrét lépésekről a közeljövőben fognak dönteni, de ezzel a lépéssel az MNB részesedése csökkenni fog a BÉT-en belül.

Szép eredményt ért el a GameStop nagy vesztese

A Melvin Capital Management fedezeti alap, amely a GameStop-árfelhajtás egyik célpontja és kárvallottja volt, stratégiájának kiigazítása után februárban csaknem 22 százalékos nyereséget ért el. Ez az S&P 500 hozamának mintegy nyolcszorosa – írja a Bloomberg.com. A Melvin felhagyott bizonyos derivatívák használatával, amelyeket korábban előszeretettel vásárolt.

Ennek ellenére az alapnak van még tennivalója, mielőtt befektetői a pénzüknél lesznek, miután a GameStop-epizód több mint hatmilliárd dollárjukba került.

Buffett trónfosztott lett, helyébe Cathie Wood lép

Warren Buffett befektetési teljesítménye mostanában átlag alatti volt, az ARK Invest megelőzi a Berkshire Hathaway-t – írja a Finanzen.net. Az Investor Business Daily szerint az ARK zászlóshajó-ETF-je 12 hónap alatt 145 százalékkal növelte részesedéseinek értékét, míg a Berkshire részvényeinek értéke 4,3 százalékkal esett vissza ugyanebben az időszakban. A kritikusok bizonytalankodással vádolják a 90 éves gurut. Vajon az új sztármenedzsernek, Cathy Woodnak a stratégiája jobb a jövőre nézve, mint Buffett-é?

Vitathatatlan, hogy a Berkshire Hathaway befektetési társaság vezetője, Warren Buffett az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb befektetője. De az utóbbi időben nem tudott megfelelni a teljesítményével kapcsolatos elvárásoknak. Cathie Wood befektetési társasága, az ARK Invest a közelmúltban lényegesen jobban teljesített. A vállalat alapítója más befektetési megközelítést alkalmaz, olyan modern piaci szegmensekbe fektet be, mint a régi szektorokat leromboló innovációk (disruptive innovations), az automatizált és robotizált technológia, a géntechnolódia, a következő generációs internet és a fintech.

Az ARK a tech-szegmensben is aktív, egy olyan iparágban, amelyet Warren Buffett évek óta elkerül. De van olyan terület is, amely Buffett kompetenciáihoz is hozzátartozik, például a pénzügy és a biotechnológia. Mindkét befektetőben közös, hogy hosszú távon hisznek befektetéseikben. Ám míg Buffett bevált üzleti modelleket és versenyelőnyöket keres, Wood olyan vállalatokra koncentrál, amelyek alapvető (diszruptív) újításokat fejlesztettek ki, felborítják a korábbi status quo-t.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG