<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bőven az európai átlag felett esik a magyar tőzsde, talán a magyar vírushelyzet romlása és a várható szigorítások miatt. Európában inkább csendes lecsorgás van a tegnapi csúnya amerikai esés után, de a kínai tőzsdén nagy volt a mínusz. Holnap jelent az OTP, a forint kissé gyengül. Warren Buffett helyét Cathy Wood veszi át sok befektető szemében.

Tegnap megint emelkedni kezdtek az amerikai kötvényhozamok, amitől újra megijedni látszik a részvénypiac. Főleg a technológiát sújtotta a jelenség, 2,9 százalékos mínuszban zárt a Nasdaq 100 index, de az S&P 500 is 1,3 százalékkal ment le. Az ipari részvények indexe 0,4 százalékkal megúszta. Az esés begyűrűzött Ázsiába is, a CSI 300 kínai index három százalékkal esett reggel.

Németországban tárgyaltak a koronavírus-lezárások feloldásának menetrendjéről, de az eredmény sokakat elszomoríthatott, például a vendéglátó-ipart. A lezárásokat meghosszabbítják, a feloldás csak lassan, fokozatosan és szigorú feltételek teljesülése esetén várható (ha a fertőzésszám egy bizonyos szint alá esik). A német DAX, amely nemrég még történelmi csúcsával kacérkodott, ma épphogy 14 ezer pont felett tud maradni, fél százalékos esés után. Párizsban 0,2, Londonban 0,9 százalékos az esés.

Csúnyán esik az OTP, a BUX

Percekkel ezelőtt jelentették be a magyarországi koronavírus-intézkedések szigorítását, ezért is eshet a BUX sokkal nagyobbat, mint az európai átlag, 2,2 százalékot. A gyorsjelentése előtti napon az OTP 3,0 százalékkal zuhan, a Mol 2,1, a Richter 1,6, a Telekom fél százalékkal megy lejjebb. Emelkedő részvény lényegében nincs is, a tegnap egy elemzés nyomán nagyot emelkedő Masterplast ma 4,4 százalékkal esik. A forint azonban csak kissé gyengül, 364,70 az euró ára.

Árfolyamok és grafikonok

Ülésezik ma az OPEC

Erősödik a dollár, és esik a legtöbb árupiaci termék, leginkább az utóbbi idők nagy nyertese, a réz, 4,3 százalékkal. A bitcoin 49 ezer dollár, visszaadta ma reggel azt az öt százalékos emelkedést, amit tegnap elért. Az olaj fél százalék alatti mínusszal még jól tartja magát.

Vihar közeleg? (Pixabay)Vihar közeleg? (Pixabay)

Ma kezdődik az OPEC olajkartell ülése, állítólag a tagállamok között még nincs egységes álláspont a követendő politikáról. Sok elemző attól tart, hogy a várható gazdasági növekedés miatt a kitermelés növeléséről döntenek. Ez nyomás alá helyezheti az egyébként magasan, éves csúcs közelében levő olajárat.

Mikor jön az amerikai pénzözön?

Az amerikai gazdaság-élénkítő programot a héten a szenátus is tárgyalhatja, így 2-3 hét múlva hozzájuthatnak a rendkívüli 1400 dolláros segélycsekkjükhöz az emberek – írja a Yahoo Finance. Ám a jogosultak körét szűkítenék a korábbiakhoz képest. A határ 80-ról fejenként 75 ezer dollárra csökkenne, ameddig a teljes összeg járna (majd afelett fokozatosan csökken).

Az előző, tavaly tavaszi és decemberi csekkek összegének egy részét az emberek spekulációra fordították, így sokan most is arra számítanak, hogy a pénz megérkezése jótékony hatással lesz a tőkepiacra. (Vagy, más olvasatban, tovább növeli a buborékfújást.)

Gyenge foglalkoztatási adat, aggasztó inflációs nyomás

Az ADP felmérése szerint az amerikai gazdaságban keletkeztek ugyan új munkahelyek, de ezek száma jóval elmaradt az elemzők által várttól. Vagyis nem túl izmos a munkaerő-piac. Ma a munkanélküli segélyért folyamodók száma következik, amit szintén nagyon figyelnek a közgazdászok. Ennek ellenére nem szűnnek az inflációs félelmek, amit egy új adat is táplált:

Rendkívül erős az inflációs nyomás a vállalatokon írta az Erste Befektetési Zrt. Az IHS Markit felmérése alapján 2009. október óta nem látott mértékben emelkedik a szolgáltatóipari vállalatok beszerzéseinek költsége, aminek következtében közel 11 éves csúcsra ugrott a szolgálatások áremelkedése. Az ISM szolgáltatóipari indexének árazási komponense 2008. szeptembere óta a legmagasabb értéket mutatja.

Holnap reggelre jelent az OTP

Pénteken hajnalban teszi közzé negyedik negyedéves eredményeit az OTP, amit délután háromtól elemzői konferencia követ – írja az Equilor Befektetési Zrt. Főbb következtetéseik:

  • A konszenzus továbbra is relatív optimista a bevételekkel kapcsolatban, éves alapon stagnálást prognosztizálnak.
  • A koronavírus árnyékában azonban közel kétszeresére nőhetnek a kockázati költségek.
  • Az eredménysoron jelentős lehet a visszaesés.
  • A következő negyedévek legnagyobb kérdése, hogy a harmadik hullámra reagáló újabb európai zárások milyen gazdasági visszaeséssel fognak járni és milyen mértékben növelik a nem teljesítő hitelek mennyiségét.

Jó hírek oltásfrontról

Magyarországon négy hónapja nem ugrott egy nap alatt ekkorát a fertőzöttek száma, mint tegnap, sok a halott is. Ugyanakkor gőzerővel folynak az oltások itthon is, külföldön is.

Biden szerint már május végére, azaz az eddig vártnál két hónappal korábban rendelkezésre fog állni elég oltóanyag az USA-ban ahhoz, hogy minden felnőttet beolthassanak írta az Erste Befektetési Zrt. Ezt az is segíti, hogy a J&J (Janssen) oltóanyagot a Merck is elkezdi gyártani, ahogy Biden fogalmazott, a második világháborús összefogás szellemében. Ez azért is jelentős lépés, mert ezt az oltóanyagot elég egyszer beadni ahhoz, hogy kialakuljon a védettség.

A frankfurti tőzsdét is működtető Deutsche Börse AG részvényének árfolyama (Tradingview.com)A frankfurti tőzsdét is működtető Deutsche Börse AG részvényének árfolyama (Tradingview.com)

Tőzsdére megy a magyar tőzsde?

Tegnap Patai Mihály, a Budapest Értéktőzsde elnöke egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy tőzsdére viszik a BÉT-et – írja a KBC Equitas.

A lépés nem lenne szokatlan, a zürichi tőzsde és a londoni tőzsde is jegyzett papír. (Valamint a frankfurti is, lásd a grafikont – a szerk.) A konkrét lépésekről a közeljövőben fognak dönteni, de ezzel a lépéssel az MNB részesedése csökkenni fog a BÉT-en belül.

Szép eredményt ért el a GameStop nagy vesztese

A Melvin Capital Management fedezeti alap, amely a GameStop-árfelhajtás egyik célpontja és kárvallottja volt, stratégiájának kiigazítása után februárban csaknem 22 százalékos nyereséget ért el. Ez az S&P 500 hozamának mintegy nyolcszorosa – írja a Bloomberg.com. A Melvin felhagyott bizonyos derivatívák használatával, amelyeket korábban előszeretettel vásárolt.

Ennek ellenére az alapnak van még tennivalója, mielőtt befektetői a pénzüknél lesznek, miután a GameStop-epizód több mint hatmilliárd dollárjukba került.

Buffett trónfosztott lett, helyébe Cathie Wood lép

Warren Buffett befektetési teljesítménye mostanában átlag alatti volt, az ARK Invest megelőzi a Berkshire Hathaway-t – írja a Finanzen.net. Az Investor Business Daily szerint az ARK zászlóshajó-ETF-je 12 hónap alatt 145 százalékkal növelte részesedéseinek értékét, míg a Berkshire részvényeinek értéke 4,3 százalékkal esett vissza ugyanebben az időszakban. A kritikusok bizonytalankodással vádolják a 90 éves gurut. Vajon az új sztármenedzsernek, Cathy Woodnak a stratégiája jobb a jövőre nézve, mint Buffett-é?

Vitathatatlan, hogy a Berkshire Hathaway befektetési társaság vezetője, Warren Buffett az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb befektetője. De az utóbbi időben nem tudott megfelelni a teljesítményével kapcsolatos elvárásoknak. Cathie Wood befektetési társasága, az ARK Invest a közelmúltban lényegesen jobban teljesített. A vállalat alapítója más befektetési megközelítést alkalmaz, olyan modern piaci szegmensekbe fektet be, mint a régi szektorokat leromboló innovációk (disruptive innovations), az automatizált és robotizált technológia, a géntechnolódia, a következő generációs internet és a fintech.

Az ARK a tech-szegmensben is aktív, egy olyan iparágban, amelyet Warren Buffett évek óta elkerül. De van olyan terület is, amely Buffett kompetenciáihoz is hozzátartozik, például a pénzügy és a biotechnológia. Mindkét befektetőben közös, hogy hosszú távon hisznek befektetéseikben. Ám míg Buffett bevált üzleti modelleket és versenyelőnyöket keres, Wood olyan vállalatokra koncentrál, amelyek alapvető (diszruptív) újításokat fejlesztettek ki, felborítják a korábbi status quo-t.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18110 18055 18285 -0,96% 0 0 6 762 070 060 Ft 2021-09-17 17:13:15
MOL 2436 2416 2448 -0,08% 0 0 4 241 584 670 Ft 2021-09-17 17:14:42
MTELEKOM 427 427 436 -2,06% 0 0 659 196 118 Ft 2021-09-17 17:10:10
RICHTER 8755 8520 8755 +3,00% 0 0 3 265 425 225 Ft 2021-09-17 17:14:43
OPUS 253 250 253 +0,40% 0 0 24 547 740 Ft 2021-09-17 17:10:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos