<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A BÉT nemrég tőzsdefejlesztési programot indított, de mennyire lesznek erre vevők a hazai kis- és nagybefektetők? - merült fel a Dorsum Klub rendezvényén. Intézményi befektetők szerint minden részvényre lehet kereslet, csak megfelelő ár kérdése. A magánbefektetők pedig ki vannak éhezve a hozamra. Már megjelentek egyes, a tőzsdével kapcsolatos törvénymódosítások.

 

A stratégiánk lényege, hogy a piac tényleges problémájával szeretnénk foglalkozni, ami szerint régóta nem voltak új tőzsdei bevezetések, új sztorik – mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a Dorsum Zrt. klubjában. Három csoportját látják a potenciálisan tőzsdére menő vállalatoknak, az egyik a nagyobb állami vállalatok köre, amelyek között részlegesen privatizálandók és tőkehiányosak egyaránt akadhatnak. Ez továbbra is kemény dió, hiszen ezek alapvetően politikai döntés igénylő kérdések. Zajlanak a háttéregyeztetések, ha lesz eredmény, azt nem fogjuk eltitkolni – mondta a vezérigazgató.

 

A második a kkv-k köre, nemzetközi példákat követve szeretnének csinálni egy kkv-kra specializálódó platformot. Egész Európában komoly fókuszban van a kkv-k tőkepiaci finanszírozása, komoly EU-s pénzek is elérhetők ehhez, ezt össze lehetne kötni a tőzsdefejlesztéssel.

Megint lehet tőzsdeképesek klubja

Ennek a programnak a koncepcióját már szövegezik, nyár közepére összeállhat, optimális esetben jövő év elején indulhat élesben a kkv-piacunk – mondta Végh Richárd. A kormánnyal egyeztetnek az EU-s pénzek felhasználásáról is. Ideális esetben egyszerre indulhat a kkv-piac és nyílhatnak meg az ezt támogató források.

Ami a magánkézben levő nagyvállalatokat illeti, remélik, hogy sok egyeztetés után megtalálják azokat a cégeket, amelyek a tőzsdére jöhetnek. A nemzetközi tapasztalatok és a hazai vállalatokkal folytatott beszélgetések is visszaigazolják, hogy érdemes korán elkezdeni a megbeszéléseket a tőzsdére menetel feltételeiről, tudnivalóiról, felkészíteni a cégeket rá. Megújítanák például a korábban működő tőzsdeképes cégek klubját.

Első jogszabály-módosítások

A kormányzati együttműködéssel kapcsolatban Végh Richárd elmondta, a Parlament honlapjára már kikerültek a tőkepiaci törvény tavaszi módosításai, néhány változtatásban a tőzsde keze is benne van. A nyilvános társasággá válás szabályai korábban változtak, a tapasztalatok alapján kérték ezen jogszabályok finomítását. A tőzsde által végzett tevékenységek közé bekerült a kkv-piac működtetése, vagy például egy, zártkörű tőkeemelésekre alkalmas platform létrehozása.

A tőzsdének joga lesz megvizsgálni a tőzsdei kibocsátójelöltek jó hírnevét, és indokolt esetben elutasíthatják a kérelmet. „Ez a minőségbiztosítás szempontjából fontos” – mondta a vezérigazgató. Az adókedvezmény-javaslatok fogadtatása is kedvező, az adóval kapcsolatos módosítások e hét második felében nyilvánossá válhatnak. Sok minden azonban csak őszre vagy jövő év elejére fog beérni.

Duplázni kéne a részvények értékét

A magyar piac fő problémái között nincsenek informatikai jellegűek, nincs napirenden a Xetra-rendszer lecserélése sem. A Bécsi Tőzsdével tárgyalásban vannak a díjakról és a hosszú távú működési feltételekről, őszre remélhetőleg ezeket az egyeztetéseket is le tudják zárni – hangzott el.

Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy a magyar részvénypiac kapitalizációja jelenleg a GDP 15-18 százalékára rúg, szerencsésebb országokban, mint Németország, Lengyelország vagy Franciaország, ez a szám 30 százalékos. Ezt határozták meg célként a BÉT számára is, amit elérni azonban nem lesz könnyű, hiszen ez duplázást jelent, és nem minden nap lehet OTP-méretű cégeket a parkettre csábítani – mondta el Végh Richárd. Van azonban mindegy 150 magyar vállalkozás, amely bármely pillanatban jöhetne a magyar tőzsdére.

A brókerek örülnek

A befektetési szolgáltatók egyöntetűen örültek a BÉT fejlesztésének, hiszen jó IPO (elsődleges részvénykibocsátás) nagyon régen volt a magyar tőzsdén – mondta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. vezérigazgatója. Rengeteg magyar befektető szokott már át a külföldi tőzsdékre, őket nehéz lesz újra megnyerni, visszaszoktatni, de ha lesz egy jó sztori itthon, akkor ez is lehetséges. Cselovszki szerint szükséges és egészséges tisztulási folyamat volt a tavalyi brókerbotrány-sorozat.

Szabó László, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója elmondta, cége már 500 milliárd forintot kezel, ami túl nagy méretű tőke a magyar tőkepiac méretéhez képest, még akkor is, ha a nagy része állampapírokban van. Az üzletek jelentős része megfelelő hazai likviditás hiányában külföldi tőzsdéken köttetik, de Szabó szerint az alapkezelőnek mindenképp előnyös lenne, ha a magyar piac nagyobb lenne, hiszen a magyar cégeknek komparatív előnyük van a hazai piacon a külföldiekkel szemben.

Mindent meg lehet venni, ha olcsó

Arra a felvetésre, hogy befektetői szemszögből nézve az állami tőzsdei cégek diszkontot igényelnek-e az árból, utalt arra, hogy ez attól függ, mennyire érezteti az állam a jelenlétét az adott cégben. Mindent meg lehet venni, kérdés, hogy mennyiért, az árazás alapvető fontosságú. Ha például a piacon nincsenek biztosítva a kisbefektetők jogai, akkor alacsonyabb árak fognak kialakulni az adott tőzsdén. De nagyon drukkolunk, hogy sikerüljön a hazai tőzsde felfuttatása – tette hozzá Szabó.

A rendszerváltás utáni vállalkozói elit hatvanas éveiben jár, sokan nem tudják átadni gyermekeiknek a családi vállalkozást, az egyik megoldás a tőzsdére vitel. Az emberek nagyon éhesek a hozamra, de csak olyan étteremben szeretnek enni, ahol mások is. Mindenki olyan étteremben akar enni, amely tele van, mert azt gondolja, hogy ott jó a kaja – mondta a magyar tőzsde elhanyagoltságával kapcsolatban Szabó László.

Ha tőzsde, akkor Budapest

Végh Richárd szerint a magyar vállalkozásokkal beszélgetve számukra inkább az a kérdés, hogy tőzsdére menjenek-e, az már nemigen merül fel, hogy Budapesten, vagy valamely más európai városban kérjék a bevezetést. Ami az egyéb piacokat illeti, „bizonyos előzmények miatt” a kötvénypiacba sem lesz könnyű életet lehelni. Kitörési pont lehet a BÉT gabonaszekciója is. Erős derivatív piacot pedig majd akkor lehet csinálni, ha az alaptermékek piaca rendben lesz.

Remélem, már idén is lesz tőzsdei bevezetés, akár több is. Olyan cégeket is megkerestünk, amelyek több éves sztorit jelentenek, ezeket gyorsabban be lehet a tőzsdére vezetni – mondta Végh Richárd.

Cselovszki szerint sok olyan jogszabály került a törvényekbe az évek során, amelyek feleslegesek, ki kéne gyomlálni ezeket ahhoz, hogy a jogszabályok piackonformak legyenek. A jelek szerint azonban ezek átdolgozása már megkezdődött.

Sokan jelentkeztek a közös balkáni tőzsdei rendszerbe

Pár éve létrehozták a SEE Link rendszert a horvát, macedóniai és bolgár tőzsdék összekötésére, melynek központja Macedóniában van – mondta el Pittner Ferenc a Dorsum Klubban. A rendszerhez végrehajtó és feladó brókerek csatlakoznak. A feladó bókerek távolról próbálják meg az ajánlatokat eljuttatni, de nincs helyi kereskedési jogosultságuk, azt a helyi brókercég teszi be a rendszerbe. A rendszerhez összesen 25 bróker csatlakozott, három interbróker-szerződést írtak eddig alá. A See Link keretén belül már tőzsdeindexet is számolnak, SeelinX néven.

Idő közben némileg meglepő módon hat további tőzsde jelezte, hogy szeretne csatlakozni a rendszerhez. A horvát tőzsde megvásárolta a szlovén tőzsdét, így az utóbbi automatikusan csatlakozni készül. Ezen kívül további térségbeli tőzsdék kívánnak csatlakozni, például a Belgrádi Tőzsde és az Athéni Tőzsde.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18985 18885 19185 -0,03% 0 0 2 844 805 835 Ft 2021-10-22 17:09:00
MOL 2770 2750 2778 +0,36% 0 0 1 443 684 468 Ft 2021-10-22 17:05:11
MTELEKOM 431 425 432 +1,41% 0 0 156 190 164 Ft 2021-10-22 17:06:56
RICHTER 8795 8730 8830 +0,29% 0 0 551 205 180 Ft 2021-10-22 17:13:10
OPUS 241 240 243 -0,21% 0 0 22 884 846 Ft 2021-10-22 17:09:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Fizet az Evergrande, a félelem falán kúsznak felfelé az árak
Eidenpenz József | 2021. október 22. 13:06
A tegnapi amerikai történelmi csúcs után Európában is jó a hangulat, de nem tudni, hogy ez az USA-ban is ki fog-e tartani. A Molra két célár-javítás is érkezett, de vásárlásra nem, csak tartásra ajánlják. Fizetett az Evergrande, de lehet, hogy csak időt akar nyerni. Tovább szakad a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Jócskán felülteljesített ma a pesti börze
MTI | 2021. október 21. 17:51
Jó napja volt a Mol-nak és OTP-nek is. 
Részvény / Deviza / Áru Megjött az új bitcoin-rekord, a Tesla lehet a rendőrlámpa-koalíció nyertese
Eidenpenz József | 2021. október 21. 11:40
A tőzsdéken mára elromlott a hangulat, megint a kínaiak ijesztettek rájuk. Az euró/forint 364 is volt, majd éles fordulat következett. A bitcoin történelmi csúcsot döntött, de már az ether sincs ettől messze. Remekelt a Tesla, mégis esik.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom: hogyan teljesített szerdán a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,74 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 54 393,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A közép-európai részvénypiac felé fordulhatnak a befektetők
Natív tartalom | 2021. október 20. 14:17
A közép-európai részvénypiacok a COVID-válság 2020. eleji kitörése óta alulteljesítők voltak, és az értékeltségük is átlagosnak mondható a fejlett piacokkal szemben. A jövőbeli teljesítményre ez jó hatással lehet, jelentős felzárkózási potenciált tartogathat a régió. A közép-európai célpiacokon befektető OTP Quality és OTP Közép-Európai Részvény Alapot kezelő szakemberekkel beszélgettünk.
Részvény / Deviza / Áru Még gyengébb a forint, Kína ráijesztett az árupiacokra
Eidenpenz József | 2021. október 20. 12:35
Ma már 363,50 közelében is volt az euró, a piac valószínűleg erősebb kijelentéseket várt az MNB-től. Az európai részvények leginkább stagnálnak, sok érdekes gyorsjelentés érkezett, élen a Netflix-el. A kínaiak most a szénpiacot próbálják kézivezérelni. Nagy siker lett az első amerikai bitcoin-ETF. A Facebook megint kihúzza a gyufát az amerikai törvényhozóknál.
Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru 15. Digitális pénzek, kriptodevizák, fintech-alkalmazások – mi a különbség? Melyiké a jövő?
Eidenpenz József | 2021. október 18. 17:18
Szinte minden nap mint nap szó esik már a pénzügyi hírekben a kriptodevizákról, a jegybanki és nem jegybanki digitális pénzekről, a fintech-alkalmazásokról. Ezek jelentik vajon a jövőt? Egymással versenyző ágazatokról van szó, amelyek előnyöket, de komoly kockázatokat is jelentenek a felhasználók számára.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos