Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szigorodnak a bennfentes kereskedéssel, piacmanipulálással kapcsolatos szankciók, büntetőfeljelentések jöhetnek, sőt letöltendő szabadságvesztésre is számítani kell. Igen ám, de sokszor nehéz meghúzni, hol a határ a normál tájékoztatás és a visszaélés között. Fórumozók, újságírók, gatyát felkötni!

Változik a felügyeleti szabályozás a tőkepiaci visszaélésekről szóló rendeletek tekintetében, egyúttal szigorodik és kiterjed a büntetőjogi felelősség is. Innentől kezdve börtönbe is lehet kerülni, információterjesztők, sőt dezinformálók, fecsegők vigyázzanak, ha ők maguk vagy valaki más az információjuk alapján nyerészkedik a tőzsdén, akár hűvösre is kerülhet. A bennfentes kereskedésre és a tőkepiaci csalásra ez a szabályozás nagyjából eddig is megvolt (bár sokszor elmaradt a szankció) de a piacbefolyásolásra nem, és ez most változik.

Változott a világ

Az MNB július elejétől új rendeletet és irányelvet alkalmaz (MAR és MAD 2), ezek megfelelnek az Európai Uniós direktíváknak. Kétségtelen, hogy az elektronikus kereskedés által megnövekedett a piaci manipuláció szerepe (ezt neveztük az elektronikus kereskedés hajnalán egérvirtuózkodásnak), így ezt a szabályozásnak is követni kell.

Az információ idő előtti megosztása, szivárogtatása is sokkal egyszerűbb, és sokkal hatékonyabb lett. Régen legfeljebb szóbeszéd útján terjedhetett az ilyen infó, esetleg megjelent a másnapi újságban, de addigra már többnyire nem is volt bennfentes. Most elég egy tőzsdei fórumon bedobni egy információt vagy álinformációt, és máris nagy tömegeket lehet elérni, félrevezetni vele. Értelemszerűen ugyanezt még inkább meg lehet tenni az elektronikus sajtóban.

Kibocsátók, kiszivárogtatók

A leglényegesebb bennfentes kereskedési illetve információkezelési problémák persze leginkább maguknál a kibocsátó cégeknél merülhetnek fel, és ott el is várható, hogy ezeket szigorúan, a szabályoknak megfelelően kezeljék. Sokkal nehezebb ügy, ha egy magánszemély, mondjuk spekuláns hall valamit, aminek nem is igazán ismeri a forrását, így nem is gondolja, hogy az titkos vagy megtévesztő információ lehet, és az valahol leírja, akárcsak egy internetes chatfórumon.

A bennfentes kereskedelem legsúlyosabb esete, ha a tőzsdére bevezetett részvénytársaságnál meglévő információt valaki a közzététel előtt felhasználja, és ennek alapján köt a piacon. Mostantól hasonlóan szankcionálandó lesz a bennfentes információk jogosulatlan közzététele, vagyis kiszivárogtatása is. Ez eddig nem volt büntetendő, de most már akár szabadságvesztéssel is szankcionálható. Az is bűncselekmény lesz, ha valaki hamis információ terjesztésével próbál haszonra szert tenni (ír egy cikket, blogot hamis információval) és ez alapján kereskedik.

A szankciók

A szankciók lehetnek súlyos pénzbírság (az ügylettel szerzett haszon mértéke, ami forintban milliárdos nagyságrendű is lehet): magánszemélyeknél legfeljebb 5 millió euró (másfél milliárd forint), gazdasági társaság esetében 15 millió euró (4,5-5 milliárd forint). Emellett akár szabadságvesztésre is ítélhetik az elkövetőt, melynek bennfentes kereskedés esetében maximálisan kiszabható tétele 4 év lesz, bennfentes információk jogosulatlan közzététele esetén maximum 2 év.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elindult a forint a lejtőn – két hónapja nem láttunk ilyen szintet
Király Béla | 2021. március 1. 19:15
Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.
Részvény / Deviza / Áru Szép napot zárt a tőzsde
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Beteljesülhet a JP Morgan legnagyobb rémálma, új front nyílt a GameStop-háborúban
Eidenpenz József | 2021. március 1. 13:03
Jó a hangulat a tőzsdéken Európában, Ázsiában egyaránt, miután az amerikai segélycsomagot elfogadta a képviselőház, jó menedzserindexek érkeztek, és a kötvényhozamok is stabilizálódtak. A BUX felülteljesítő, de a forint gyenge maradt. Felfüggesztették a kisbefektetők 15 kedvenc részvényét, pénzügyi szolgáltatásokra készül a Walmart.
Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Ötmilliárd forintos EBITDA a 4IG-nél
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 17:54
Minden tekintetben kimagasló évet zárt a 4iG informatikai vállalat - derül ki a péntek este közzé tett gyorsjelentéséből.
Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
hírlevél