BUX
35 828.22
+0.23%
+81.00
OTP
10 910.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 835.00
+0.71%
+13.00
RICHTER
6 715.00
+0.90%
+60.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2019. november 12. 11:18

A kereskedelmi háború és a Fed politikája foglalkoztatja a piacokat ma is, és mivel ma még jöhetnek ezekhez hírek fontos emberek fontos beszédei alapján, ezért inkább kivárnak. A gyorsjelentések addig is gondoskodnak az izgalmakról. Az egyik nagy brókercég rövidebb távon eladási jelzést vél felfedezni az OTP grafikonján. Hat fontos tőzsdei hír a mai naphoz.

OTP-lufi egy gyereknapi rendezvényen a Városligetben. A tőzsdén nincs sok jele. (Fotó: Eidenpenz József)

A tegnapi szerény esés után ma kis pluszban vannak az amerikai indexek határidős jegyzései. Európában is mérsékelten optimista a hangulat, a német, francia, brit indexek 0,2-0,3 százalékos pluszban vannak. A piac fontos beszédekre vár, miközben még mindig özönlenek a gyorsjelentések.

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal emelkedik, az OTP 0,3 százalékkal megy fel. Ez 13 860 forintot jelent, így kevesebb mint kétszáz forintra van a múlt héten beállított történelmi rekordtól. A Mol pluszban, a Richter csekély mínuszban jár. A nap nyertese egyelőre egyértelműen az Opus, öt százalékkal ugrik.

A forint kissé gyengült a tegnap esti állapothoz képest, 334,30 az euró. Nincs messze az eddigi csúcstól az árfolyam.

Frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Jön Trump fontos ebédje

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke ottani idő szerint ebédidőben tart beszédet a New York-i Gazdasági Klubban. A piac minden szavát lesni fogja, ami a kereskedelemről, az adókról, a gyógyszerárakról és bármi egyéb releváns dologról szólhat – írta a Bloomberg. A kereskedelmi háború azonban a kulcsfontosságú téma, ez mozgatja a tőzsdéket már régóta.

Kérdés, hogy az elnök ragaszkodik-e eddigi narratívákhoz, vagy eltávolodik az eddigi forgatókönyvektől. Az utóbbi időben egymásnak is ellentmondó jelzések érkeztek, így hétfőn kissé süllyedtek a tőzsdék. A készülő amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás körüli optimizmus a napokban csökkent.

Ha nem jön létre megállapodás, akkor mindkét fél számára súlyos következményekkel járhat, különösen az amerikai mezőgazdasági termelők számára. De a világgazdaságot is visszavetheti.

2. Ne feledjük, nem csak Kínával van vita

A KBC Equitas szerint ráadásul Trump elhalaszthatja az európai autókra és alkatrészekre kivetendő vámokat. “Az Egyesült Államok jelenleg az autógyártókkal további beruházásokról tárgyal, ez is szerepelhet feltételként a vámok elhalasztásával kapcsolatban. A várakozások szerint a kérdésben november közepéig születhet döntés, így akár a napokban is kaphatunk pontos híreket” – írják, és említik a mai ebédet.

“Az optimista hangulat fenntartása érdekében fontos lenne, hogy még idén előrelépés történjen a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokban, valamint Kanadával és Mexikóval is” – teszik hozzá.

3. Eladási jelzés az OTP-re?

Az elmúlt hetek jelentős emelkedését követően konszolidációs fázisba léptek a piacok az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint.

“Ha csak a közelbe tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy az OTP esetében megékezett egy eladási jelzés az MACD oldaláról. Ugyanakkor a részvényárfolyam az elmúlt napok csökkenését követően is még a 20 napos mozgóátlag, azaz 13 658 forint fölött maradt. Ha a DAX indexre vagy az amerikai indexekre nézünk akkor ott is jó viselkedést látunk, limitált csökkenésekkel” – foglalják össze a helyzetet.

4. Csak jönnek és jönnek a fontos jelentések

Ma reggel a Deutsche Post, a Continental és az Infineon tette közzé gyorsjelentését az európai cégek közül. A posta a várttól enyhén elmaradó profitról számolt be, az Infineon eredménye azonban magasabb lett, mint amire számítottak – írta a KBC Equitas hírlevele. A Continental enyhe bevételnövekedés mellett megerősítette az év végére vonatkozó várakozásait. A jelentéseket a brókercég összességében pozitívnak nevezi.

Az USA-ban tőzsdezárás után a Cronos és a Tilray marihuána-cégekre figyelnek a szektor iránt érdeklődők. A Tyson Foods élelmiszer-konszern még nyitás előtt küldi beszámolóját.

5. A Fed-re is figyelni kell

Jerome Powellnek, a Fed elnökének a tervek szerint szerdán a “Gazdasági Vegyes Bizottság” és csütörtökön a Képviselőház Költségvetési Bizottsága előtt kell beszámolót tennie. A befektetők szokás szerint iránymutatást várnak a kamatpályával kapcsolatban.

Előtte azonban más jelekre figyelnek a központi bank gondolkodásának megismerése érdekében. Egyrészt Trump említett beszéde is befolyásolhatja a Fed-et. Másrészt szintén ma, kedden három Fed-vezető is előadást tart. (Richard Clarida 10:30-kor GMT szerint, ez nálunk egy órával korábban volt. Patrick Harker magyar idő szerint 17:00, Neel Kashkari 22:00 órakor beszél az Investing.com alapján.)

6. Jól sikerült a szinglik napja

Az úgynevezett szinglik napja alkalmából az Alibaba 38,4 milliárd dollárnyi rekordforgalmat bonyolított. De ezen nap nyertesei között tartják számon a tőzsdei sajtóban a L'Oreal, a Nestlé, az Apple és a Huawei cégeket is, amelyek termékei szépen fogytak – írta egy összefoglaló az N-Tv.de oldalon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Friss
hírlevél