BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. november 12. 11:18

A kereskedelmi háború és a Fed politikája foglalkoztatja a piacokat ma is, és mivel ma még jöhetnek ezekhez hírek fontos emberek fontos beszédei alapján, ezért inkább kivárnak. A gyorsjelentések addig is gondoskodnak az izgalmakról. Az egyik nagy brókercég rövidebb távon eladási jelzést vél felfedezni az OTP grafikonján. Hat fontos tőzsdei hír a mai naphoz.

OTP-lufi egy gyereknapi rendezvényen a Városligetben. A tőzsdén nincs sok jele. (Fotó: Eidenpenz József)

A tegnapi szerény esés után ma kis pluszban vannak az amerikai indexek határidős jegyzései. Európában is mérsékelten optimista a hangulat, a német, francia, brit indexek 0,2-0,3 százalékos pluszban vannak. A piac fontos beszédekre vár, miközben még mindig özönlenek a gyorsjelentések.

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal emelkedik, az OTP 0,3 százalékkal megy fel. Ez 13 860 forintot jelent, így kevesebb mint kétszáz forintra van a múlt héten beállított történelmi rekordtól. A Mol pluszban, a Richter csekély mínuszban jár. A nap nyertese egyelőre egyértelműen az Opus, öt százalékkal ugrik.

A forint kissé gyengült a tegnap esti állapothoz képest, 334,30 az euró. Nincs messze az eddigi csúcstól az árfolyam.

Frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Jön Trump fontos ebédje

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke ottani idő szerint ebédidőben tart beszédet a New York-i Gazdasági Klubban. A piac minden szavát lesni fogja, ami a kereskedelemről, az adókról, a gyógyszerárakról és bármi egyéb releváns dologról szólhat – írta a Bloomberg. A kereskedelmi háború azonban a kulcsfontosságú téma, ez mozgatja a tőzsdéket már régóta.

Kérdés, hogy az elnök ragaszkodik-e eddigi narratívákhoz, vagy eltávolodik az eddigi forgatókönyvektől. Az utóbbi időben egymásnak is ellentmondó jelzések érkeztek, így hétfőn kissé süllyedtek a tőzsdék. A készülő amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás körüli optimizmus a napokban csökkent.

Ha nem jön létre megállapodás, akkor mindkét fél számára súlyos következményekkel járhat, különösen az amerikai mezőgazdasági termelők számára. De a világgazdaságot is visszavetheti.

2. Ne feledjük, nem csak Kínával van vita

A KBC Equitas szerint ráadásul Trump elhalaszthatja az európai autókra és alkatrészekre kivetendő vámokat. “Az Egyesült Államok jelenleg az autógyártókkal további beruházásokról tárgyal, ez is szerepelhet feltételként a vámok elhalasztásával kapcsolatban. A várakozások szerint a kérdésben november közepéig születhet döntés, így akár a napokban is kaphatunk pontos híreket” – írják, és említik a mai ebédet.

“Az optimista hangulat fenntartása érdekében fontos lenne, hogy még idén előrelépés történjen a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokban, valamint Kanadával és Mexikóval is” – teszik hozzá.

3. Eladási jelzés az OTP-re?

Az elmúlt hetek jelentős emelkedését követően konszolidációs fázisba léptek a piacok az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint.

“Ha csak a közelbe tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy az OTP esetében megékezett egy eladási jelzés az MACD oldaláról. Ugyanakkor a részvényárfolyam az elmúlt napok csökkenését követően is még a 20 napos mozgóátlag, azaz 13 658 forint fölött maradt. Ha a DAX indexre vagy az amerikai indexekre nézünk akkor ott is jó viselkedést látunk, limitált csökkenésekkel” – foglalják össze a helyzetet.

4. Csak jönnek és jönnek a fontos jelentések

Ma reggel a Deutsche Post, a Continental és az Infineon tette közzé gyorsjelentését az európai cégek közül. A posta a várttól enyhén elmaradó profitról számolt be, az Infineon eredménye azonban magasabb lett, mint amire számítottak – írta a KBC Equitas hírlevele. A Continental enyhe bevételnövekedés mellett megerősítette az év végére vonatkozó várakozásait. A jelentéseket a brókercég összességében pozitívnak nevezi.

Az USA-ban tőzsdezárás után a Cronos és a Tilray marihuána-cégekre figyelnek a szektor iránt érdeklődők. A Tyson Foods élelmiszer-konszern még nyitás előtt küldi beszámolóját.

5. A Fed-re is figyelni kell

Jerome Powellnek, a Fed elnökének a tervek szerint szerdán a “Gazdasági Vegyes Bizottság” és csütörtökön a Képviselőház Költségvetési Bizottsága előtt kell beszámolót tennie. A befektetők szokás szerint iránymutatást várnak a kamatpályával kapcsolatban.

Előtte azonban más jelekre figyelnek a központi bank gondolkodásának megismerése érdekében. Egyrészt Trump említett beszéde is befolyásolhatja a Fed-et. Másrészt szintén ma, kedden három Fed-vezető is előadást tart. (Richard Clarida 10:30-kor GMT szerint, ez nálunk egy órával korábban volt. Patrick Harker magyar idő szerint 17:00, Neel Kashkari 22:00 órakor beszél az Investing.com alapján.)

6. Jól sikerült a szinglik napja

Az úgynevezett szinglik napja alkalmából az Alibaba 38,4 milliárd dollárnyi rekordforgalmat bonyolított. De ezen nap nyertesei között tartják számon a tőzsdei sajtóban a L'Oreal, a Nestlé, az Apple és a Huawei cégeket is, amelyek termékei szépen fogytak – írta egy összefoglaló az N-Tv.de oldalon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Friss
hírlevél