BUX
36 489.42
+1.55%
+558.00
OTP
11 210.00
+4.18%
+450.00
MOL
1 859.00
+0.05%
+1.00
RICHTER
6 820.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2019. november 18. 11:38

Gyenge forinttal, de emelkedő OTP-árfolyammal és BUX indexszel indult a hét. A folytatás a kereskedelmi háborús tárgyalásoktól függhet leginkább. Itthon a forinttal történhet valami, ha az MNB új információt tesz közzé. Öt fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz.

Miután az S&P 500 részvényindex az USA-ban új történelmi csúcsra ért pénteken, ma is pozitív előjelekkel indul a hét. Az amerikai határidős indexek 0,2 százalék körüli pluszban állnak a hivatalos kereskedési idő előtt. A német és francia, holland indexek viszont hasonló nagyságú mínuszban mozognak.

A magyar BUX 0,7 százalékkal emelkedik, az OTP másfél százalékos emelkedése húzza (a részvény 14 070 forint). A Richter és a Mol is emelkedik, a Telekom és az Opus esik.

A forint gyengécske, másfél hónapja, október eleje óta nem volt 335,50 az euró ára. Nincs messze az eddigi, szeptemberben elért történelmi rekordtól sem. (A nagy dilemma: államkötvényt vegyek, vagy inkább eurót? – írtuk a napokban.)

1. Holnap dönt az MNB

“Holnap kerül sor az MNB kamatdöntésére, a 0,9 százalékos irányadó ráta megváltoztatása nagy meglepetés lenne. A jegybanki kommunikáció viszont tartogathat izgalmakat, úgyhogy a döntést követően arra mindenképpen érdemes figyelni” – írta a KBC Equitas.

“A forint mellett ezzel együtt a cseh korona is hasonló mértékben gyengült, és a lengyel zloty sem tudott erősödni, vagyis lefelé azért nem lógott ki a régiós sorból a hazai deviza” – tették hozzá. Novemberben viszont már összesen több mint három százalékos a forintgyengülés, amivel meghaladja másfél százalékot gyengülő zlotyt és a cseh koronát is.

“Ha továbbra is kitart az optimista hangulat a világpiacokon, az segíthet a forintnak egy kisebb fordulat elérésében” – írta viszont devizánkról az Erste Befektetési Zrt. hírlevele.

2. Még mindig a kereskedelmi tárgyalások

A jó hangulat vélhetően főleg a kereskedelmi tárgyalások következtében alakult ki pénteken és ma. Kínában, Hong Kongban is szépen emelkedtek az indexek ma reggel.

“A legmagasabb szintű egyeztetésre került sor a hétvégén az USA és Kína közt, melyen Liu He kínai miniszterelnök-helyettes, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, valamint Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló vettek részt” – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja. A megbeszélés a kínai források szerint telefonon zajlott és alapvetően konstruktív volt. A felek jelenleg egy részleges megállapodást szeretnének nyélbe ütni, ami valamikor decemberre várható.

3. Katonák Hongkongban

Ma a hongkongi tőzsde másfél százalékkal emelkedett, pedig a helyzet továbbra is feszült. Kínai katonákat vezényeltek az utcára, elvileg csak takarítani, de ezt a tüntetők erődemonstrációnak tartják.

A kínai jegybank eközben likviditást bővített a bankok számára, ami gazdaságélénkítő hatású.

4. Mennyit ér az Aramco?

A várt kétezer milliárd dollár helyett csak 1600-1710 milliárd dollár közé teszik a Saudi Aramco értékét – írta a Bloomberg reggeli hírlevele. A hétvégén az intézményei befektetők fél szemmel erre az árazásra figyeltek, mert bár csak a cég 1,5 százalékát adják el, így is ez lehet a valaha volt legnagyobb részvénykibocsátás a világon. Azt is kiemelték, hogy ezen az alacsonyabb áron bőven lehet tere a részvényárnak az emelkedésre.

5. Lesznek még gyorsjelentések

A vége felé közeledik a gyorsjelentési szezon, de még várható, hogy néhány fontosabb cég közzéteszi eredményeit a napokban. Ilyen lehet a Home Depot kiskereskedelmi cég, a Salesforce szoftvervállalat. Az Aurora Cannabis pénteken jelentett, ami nem sikerült jól, ez újra lefelé nyomta a kannabisz-szektor árait (a szektor jövőjéről itt írtunk).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
hírlevél