BUX
35 780.40
-0.42%
-152.00
OTP
10 810.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 865.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 675.00
-0.30%
-20.00
MTELEKOM
384.00
+0.92%
+3.00
 
2019. november 18. 11:38

Gyenge forinttal, de emelkedő OTP-árfolyammal és BUX indexszel indult a hét. A folytatás a kereskedelmi háborús tárgyalásoktól függhet leginkább. Itthon a forinttal történhet valami, ha az MNB új információt tesz közzé. Öt fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz.

Miután az S&P 500 részvényindex az USA-ban új történelmi csúcsra ért pénteken, ma is pozitív előjelekkel indul a hét. Az amerikai határidős indexek 0,2 százalék körüli pluszban állnak a hivatalos kereskedési idő előtt. A német és francia, holland indexek viszont hasonló nagyságú mínuszban mozognak.

A magyar BUX 0,7 százalékkal emelkedik, az OTP másfél százalékos emelkedése húzza (a részvény 14 070 forint). A Richter és a Mol is emelkedik, a Telekom és az Opus esik.

A forint gyengécske, másfél hónapja, október eleje óta nem volt 335,50 az euró ára. Nincs messze az eddigi, szeptemberben elért történelmi rekordtól sem. (A nagy dilemma: államkötvényt vegyek, vagy inkább eurót? – írtuk a napokban.)

1. Holnap dönt az MNB

“Holnap kerül sor az MNB kamatdöntésére, a 0,9 százalékos irányadó ráta megváltoztatása nagy meglepetés lenne. A jegybanki kommunikáció viszont tartogathat izgalmakat, úgyhogy a döntést követően arra mindenképpen érdemes figyelni” – írta a KBC Equitas.

“A forint mellett ezzel együtt a cseh korona is hasonló mértékben gyengült, és a lengyel zloty sem tudott erősödni, vagyis lefelé azért nem lógott ki a régiós sorból a hazai deviza” – tették hozzá. Novemberben viszont már összesen több mint három százalékos a forintgyengülés, amivel meghaladja másfél százalékot gyengülő zlotyt és a cseh koronát is.

“Ha továbbra is kitart az optimista hangulat a világpiacokon, az segíthet a forintnak egy kisebb fordulat elérésében” – írta viszont devizánkról az Erste Befektetési Zrt. hírlevele.

2. Még mindig a kereskedelmi tárgyalások

A jó hangulat vélhetően főleg a kereskedelmi tárgyalások következtében alakult ki pénteken és ma. Kínában, Hong Kongban is szépen emelkedtek az indexek ma reggel.

“A legmagasabb szintű egyeztetésre került sor a hétvégén az USA és Kína közt, melyen Liu He kínai miniszterelnök-helyettes, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, valamint Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló vettek részt” – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja. A megbeszélés a kínai források szerint telefonon zajlott és alapvetően konstruktív volt. A felek jelenleg egy részleges megállapodást szeretnének nyélbe ütni, ami valamikor decemberre várható.

3. Katonák Hongkongban

Ma a hongkongi tőzsde másfél százalékkal emelkedett, pedig a helyzet továbbra is feszült. Kínai katonákat vezényeltek az utcára, elvileg csak takarítani, de ezt a tüntetők erődemonstrációnak tartják.

A kínai jegybank eközben likviditást bővített a bankok számára, ami gazdaságélénkítő hatású.

4. Mennyit ér az Aramco?

A várt kétezer milliárd dollár helyett csak 1600-1710 milliárd dollár közé teszik a Saudi Aramco értékét – írta a Bloomberg reggeli hírlevele. A hétvégén az intézményei befektetők fél szemmel erre az árazásra figyeltek, mert bár csak a cég 1,5 százalékát adják el, így is ez lehet a valaha volt legnagyobb részvénykibocsátás a világon. Azt is kiemelték, hogy ezen az alacsonyabb áron bőven lehet tere a részvényárnak az emelkedésre.

5. Lesznek még gyorsjelentések

A vége felé közeledik a gyorsjelentési szezon, de még várható, hogy néhány fontosabb cég közzéteszi eredményeit a napokban. Ilyen lehet a Home Depot kiskereskedelmi cég, a Salesforce szoftvervállalat. Az Aurora Cannabis pénteken jelentett, ami nem sikerült jól, ez újra lefelé nyomta a kannabisz-szektor árait (a szektor jövőjéről itt írtunk).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél