5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Korunk erős trendjei közé tartozik az orvosi célú kannabisz legalizációja, terjedése és a videojáték-ipar nagy forradalma. Az intézményi befektetők is nagy lehetőségeket látnak ezekben az ágazatokban, ami ráadásul válságálló lehet. Azaz gazdasági ciklusoktól, visszaesésektől független “megatrend”.

Az Aegon Alapkezelő többféle úgynevezett megatrendet – a szokásos gazdasági növekedési ciklusoktól független, globális, erős trendeket, üzletágakat – azonosított. Ilyen a robotika és a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a nagy létszámú és jómódú önálló fogyasztói réteggé váló millenáris generáció.

De ilyen lehet a fokozatosan legalizált orvosi kannabisz és a forradalom előtt álló videojáték-ipar is. Sokan csak mosolyognak a kannabisz nevének hallatán, pedig az nem azonos a marihuánával. Korábban is használták gyógyszerként, és 1968-ban politikai okokból Nixon elnök nyilvánította illegálisnak. (A polgárjogi mozgalmak híveinek kiiktatására a szavazói bázisból.)

Ezzel rengeteg kárt okozott, megugrott a börtönpopuláció, és az emberek gondolkodása még inkább előítéletessé vált – mondta el az Aegon Alapkezelő előadásán Kardos Zsolt szenior termékspecialista.

Két hatóanyag van

A növénynek két hatóanyaga van, a THC – amely a mámorért felelős – és a CBD, amely gyógyító hatású és nem pszichoaktív. A kettőt a politikusok összemosták, így a gyógyszer-kísérletek is leálltak. Így most a világ egy részén illegális mindkettő, másutt esetleg tilos, de megtűrt. Az USA-ban már csak három olyan szövetségi állam van, ahol mindkettő használata tilos, a gyógyító hatóanyag egyre több helyen legális.

A 15 és 60 év közötti lakosság 17 százaléka használ cannabist az USA-ban, minden hatodik ember. Különböző fázisban levő kutatási programok folynak a CBD-n – de nem a THC-n – alapuló gyógyszerek kifejlesztéséhez. Az FDA szövetségi gyógyszer-hatóság pedig már jóváhagyott egy ilyen gyógyszert.

Többszöröződhet a piac

Ma a kannabisz-üzletágnak 11 százalékos a piaci penetrációja és mintegy 55 milliárdos a piac összes forgalma. Tíz év múlva 55 százalékos lehet a piaci penetráció, 200 milliárdos a piac mérete és 1000 milliárdos az ezzel foglalkozó cégek tőzsdei kapitalizációja.

Két kannabisz-ETF árfolyama /ETFMG Alternative Harvest (NYSEMKT:MJ) és Horizons Marijuana Life Sciences (TSX:HMMJ)/. (Forrás: Tradingview.com)

A tőzsdei mániák szokásos ciklusán belül még korai fázisban jár a cannabis (az első kiábrándulás, a “first sell off” ideje). A közelgő elnökválasztás miatt konzervatív visszalépés, szigorodó szabályozás valószínű ezen a területen. Ám hosszú távon még nagy felfutás várható. CBD-termékek már ma is kaphatók, például gumicukor, kenőcs, cseppek, tea formájában is az USA-ban. “Ez egy valódi megatrend lesz” – mondta az előadó.

A felhőben járnak

A játékiparban a cloud streaming lehet az igazi megatrend – a játékok a felhőből, azaz internetes szerverekről érkeznek. Ez dominálja majd a jövő számítógépes játékainak piacát Szigetvári Dániel részvényelemző szerint. A legnagyobb streaming-szolgáltatások mögött a nagy technológiai óriások állnak, amelyeknek ehhez megvan a megfelelő infrastruktúrájuk, mint a Google (Stadia) vagy az Apple, a Microsoft. Kicsit később pedig az Alibaba és a Tencent.

A szolgáltatások egy része már működik, tesztelik vagy már elérhető. Ez a szolgáltatási forma igazi megatrend lehet.  Az elmúlt években a mobiljátékok, mobiljáték-platformok jelentették a legnagyobb bevételi forrást a játékgyártók számára. A hagyományos online játékosok száma 2011-ben érte el csúcsát, ám a mobiljátékoké tovább nőtt.

Kétmilliárd játékos

Ma már több mint kétmilliárd ember játszik mobilon. Minden mobiltelefon egy kézi játékkonzollá változott. Ma már fontos a platform-függetlenség (például a klasszikus Fortnite), amelyet többféle konzolon, személyi számítógépen és mobilon is lehet játszani. Egyjátékos-mód helyett pedig a több játékosra építő (multiplayer) a divat.

Jó sport az e-sport

Ma már nem eladnak egy játékot, hanem az a jellemző, hogy a játék ingyenes, de a különböző kiegészítők, szolgáltatások (jó fegyverek, öltözékek) a játékban pénzért kaphatók. A szervert, amelyen a játék folyik, béreljük. Megjelent az e-sport, videojáték-meccseket közvetítenek, sőt van már e-sport bár is.

Játékrészvények tőzsdei alapja: a Vaneck Vectors ETF Trust Gaming ETF (BJK) (Forrás: Tradingview.com)

A cloud gaming tehát a divat, hasonlóan a Netflixhez és más streaming-szolgáltatásokhoz a televíziózásban. A játék nincs is a gépünkön, csak egyfajta közvetítés, felhasználja a távoli szerver számítási kapacitásait is. A szolgáltatások előfizetéses alapon működnek, a játékon belül pedig vásárolni lehet.

Egy kis konzolár-összehasonlítás

A Playstation 4 Pro-ért 400 dollárt kell fizetni, az Xbox One X ára 500 dollár, az új Google Stadia csak 129 dollárba kerül. De mindegyik előfizetési díja (“Plus”, “Pro” vagy “Gold” típusok) tíz dollár lesz havonta – hangzott el.

A konzolok ára tehát jelentős csökkenésnek indulhat a technológia által, átalakítva az otthoni játékok piacát. A Stadia a Google Chrome-on keresztül ráadásul gyengébb számítógépeken is használható, nemcsak televízión.

Nyertesek és vesztesek

A forradalom nyertesei lehetnek a nagy techcégek, a felhő-szolgáltatók, mint a Google, a Microsoft vagy az Amazon. Kérdéses a videojáték-fejlesztő cégek jövője, mint az Activision, Electronic Arts, az Ubisoft vagy a Tencent. Vesztesek lehetnek többek között az Nvidia, az AMD, a Sony és a Nintendo, azaz a hardver– és konzolgyártók.

Az első rész itt olvasható: Nyugdíjba küldhetnek a robotok? Vegyél robotika-részvényeket!

Nyugdíjba küldhetnek a robotok? Vegyél robotika-részvényeket!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG