9p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nyugdíjkiegészítésként robotikai részvény, kannabisz mint a jövő nagy üzlete, kiberbiztonság örökkön örökké, Z generációs vásárlók. Megatrendek, amelyek a gazdasági ciklusoktól függetlenek, hosszú távúak, globálisak és főleg ütősek. Ezekbe fektetni hosszú távon még akkor is érdemes lehet, ha közben lesz egy-két kisebb-nagyobb tőzsdekrach – tartja az Aegon Alapkezelő.

Április 8–án az orosz befektetési lehetőségekről beszélgettek az Aegon Alapkezelő legutóbbi befektetési rendezvényén. Jó időzítéssel, az Aegon Oroszország Alap 2019-es eddigi emelkedése 40 százalékot tett ki – mondták el a cég befektetői konferenciáján.

Ennek ellenére az orosz részvénypiacot “önmagához képest” még mindig nem tartják drágának – mondta el Loncsák András részvényüzletág-vezető. A piac ugyanis a további magas növekedést árazza be a részvények árába. Új beszállási pontot nem látnak ugyan Oroszországban, de azt javasolják, hogy aki vett, az még tartsa.

Mik azok a megatrendek? A befektetők túlságosan erősen fókuszálnak mostanában a rövid távú trendekre. A megatrend abban különbözik a sima ciklikus trendektől, hogy a fellendülésektől, visszaesésektől függetlenül, azokon túlmenően is erős növekedést mutat. Általában globális, az egész világot érintő, hosszú távú folyamatok. Amelyek nagy befolyással vannak mindennapjainkra, ezen keresztül a tőzsdékre is.

Izgalmas szektorok emelkedő trendben

A trendek jövőbeli hossza azonban nem ismert, így egy olyan alapot hoztak létre, amely rugalmasan tud alkalmazkodni az aktuális trendekhez. A 2008 óta működő Climate Change alap átalakításával 2018 októberben startolt az Aegon MegaTrend Alap.

A felgyorsult világban a technológiai fejlődés rendkívül gyorssá vált. A klímaváltozás témakörében csak néhány szektort tudtak lefedni, de egyéb izgalmas trendek is vannak a világban, mint a robotika vagy a kiberbiztonság, a videojátékok felhőre költöző piaca vagy a kannabisz-biznisz.

Pálfi Görgy portfólió-kezelő szerint az orosz  piac esetében sokat számít, mikor lépünk be. Az orosz gazdaság és vele a tőzsde ugyanis ciklikus, a nagy fellendüléseket jelentős visszaesések követik. De vannak olyan ágazatok, ahol az időzítés sokkal kevesebbet számít. A Tencent növekedésében például benne volt Kína növekedése, a közösségi média bővülése, a digitalizáció, de a gazdasági lassulás sem akasztotta meg.

Az RTSI orosz részvényindex dollárban (Tradingview.com)

Jöhet a robotika reneszánsza

Az egyik fontos trend a robotika, amely korábban nagy felfutást mutatott, például a demográfiai változások miatt, de egy időre háttérbe szorult, kevesebbet beszéltek róla. Pálfi György szerint azonban újabb fejlemények miatt megint felerősödhet, mint a protekcionizmus, a globalizáció visszaszorulása.

Szinte minden szektorban találunk olyan cégeket, amelyek ebből profitálnak, az önvezető autóktól az orvosi robotokig. Az emberi munkaerő viszont ennek a folyamatnak kárvallottja lehet.

Trend vagy mánia?

Kérdés, érdemes-e befektetni a megatrendet jelentő szektorokba. Vannak olyan trendek is, amelyek elhalnak, mások erősítik, megint mások gyengítik egymást. Az innovációknak életciklusa van, ezek alapján az újdonságok egyre gyorsabban terjednek el.

Az is dilemma, a tőzsdei befektetőknek melyik szakaszban érdemes befektetni. “El kell találnunk azt a pontot, ahol a görbe kezd meredeken emelkedni” – mondta Pálfi. Az is kérdés, milyen áron tudjuk az adott részvényt megvenni. Példa erre a Beyond Meat, amely a tőzsdére lépés előtt és után gyorsan óriásit drágult, majd hatalmasat esett. Trend vagy mánia? – ezt kell sok esetben eldönteni.

Kerülik a lemaradókat

A múlt nyertesei nem mindig tudják pozícióikat megtartani. Azon cégek közül, amelyek 2004-ben az MSCI All Country globális indexet vezették, ma csak egy maradt az első nyolcban, a Microsoft. A többiek (például a General Electric, a Citigroup, a General Motors) azóta hatalmasat estek.

A hagyományos alapokban benne vannak a lemaradók is. A tematikus alapokban, mint az Aegon Megatrend, azokat a cégeket próbáljuk kiválasztani, amelyek a jövőben nyertesek lehetnek – hangzott el. A megatrendeknél sokkal kevésbé lényeges az időzítés, de az ilyen alapok még a hagyományos részvényalapokhoz képest is nagyon kockázatosak.

Robot, munkahely, nyugdíj

A robotikának a dolgozók lehetnek a vesztesei, elbocsátással, nyugdíjazással nézhetnek szembe. De ha munka mellett olyan részvényekbe, alapokba fektetünk, amelyek nyernek ezen az ágazaton, akkor ezt talán kompenzálni tudjuk a részvényeken elért nyereségeken. Nem tudjuk, melyik lesz a következő évtized Tencentje, de remélem, hogy ha megjelenik, akkor ezzel a módszerrel rátalálunk. Nem fogunk kimaradni belőle – fejezte be Pálfi György.

Jönnek az új trónkövetelők

Fontos demográfiai változások tanúi vagyunk, jön az új nemzedék – hívta fel a figyelmet Naffa Helena szenior elemző. Van a “baby boomers” vagy nagy generáció (körülbelül az 55 évesekig), akik a második világháború után születtek. Sokáig ők voltak a legvagyonosabb generáció, de már nem ők vannak többségben. Majd jött az X, az Y és a Z.

Az utóbbi, a 2000 körül, után születettek, a millenáris generáció a jövő fontos fogyasztói lehetnek. Az előrejelzések szerint nemsokára az USA munkavállalóinak háromnegyedét is adhatják, 90 millióan élnek ugyanis belőlük az országban.

Tényleg másként költenek a fiatalok

Hatalmas fogyasztói réteg tehát, és óriási vásárlóerőt fognak jelenteni. Ráadásul nemsokára örökölnek majd rengeteg vagyont, amit a baby boom-generáció rájuk hagy. Ez az USA GDP-jének három-négyszerese is lehet majd.

De miért is kell külön generációkban gondolkodni? Eltérnek-e a szokásaik attól, amit más generációk fogyasztói mutatnak? A felmérések szerint igen. Sokkal nagyobb összegeket költenek például taxira, Uberre, kávéra, kütyükre, éttermekre, ruhákra, élő rendezvényekre vagy edzőteremre. (Az X generáció kevesebbet, a “boomerek” pedig még kevesebbet fordítanak ugyanerre.) Szívesebben költenek élményekre, mint a többi generáció.

Oszd meg, ne vásárold

Ha megértettük, hogy mire költenek, meghatározhatjuk, mely iparágak lehetnek majd érintettek, sikeresek miattuk. Ilyen a közösségi média, a streaming, a megosztáson alapuló gazdaság, az ingatlanpiac, az utazási piac. Az egészséges életmóddal, e-kereskedelemmel és befektetésekkel foglalkozó üzletágak is ide tartoznak.

Jellemző a generációra, hogy a hozzáférhetőség többet jelent nekik, mint a birtoklás. Nem vásárol CD-t vagy DVD-t, elég ha a streaming segítségével hallgat zenét, néz filmet. Ez már teljesen felforgatta a zeneipart. A megosztáson alapuló gazdaság is profitálhat ebből, ahol nem vásárolják meg a tárgyat (autó, lakás), csak használják (Airbnb, utazás lakáscserével, autómegosztók).

Az érték az adataidban rejlik

Az olyan pénzügyi elektronikus szolgáltatások, mint a Transferwise, a Revolut, az e-pénztárca már meghódították ezt a generációt. Sok szolgáltatás számukra ingyenes, az érték itt valójában az adatuk. Mint az “örökké ingyenes” Facebook-nál. Európa szívében, Berlin közelében számukra épül Európa legnagyobb, stadionnyi méretű fitness-terme, amely a tervek szerint szintén ingyenes lesz majd.

A “Millennials megatrendre” épülő cégek részvényeinek eredményessége folyamatosan nő. Az árbevétel is tendenciózusan emelkedik. Ez egy fontos megatrend – állapította meg az előadó.

Az adatainkat ellopják, ugye?

Keleti Arthur jövőkutató, kiberbiztonsági szakértő szerint: Igen, az adatainkat ellopják. Igen, a robotok el fogják venni a munkánkat. Igen, új munkákat kell majd keresnünk. A technika őrült ütemben fejlődik.

Példának hozta fel a “GPT-2 Open AI” mesterségesintelligencia-kutató, természetes nyelvi feldolgozó modult. “Megetették 40 gigabájtnyi Reddit-adatal, és megtaníttatták vele, hogy általában mi a következő szó, amit a hozzászólók használni szoktak egy kérdésre válaszolva” – mondta el. A kísérlet annyira jól sikerült, hogy a robot automatikus chat-válaszai egyáltalán nem tűnnek butaságnak. Ijesztő, mennyire emberien tud viselkedni a mesterséges intelligencia.

Disznók mesterséges intelligenciával

Ma már Kínában a disznófarmokat is mesterséges intelligenciával látják el. Ez hőkamerával elemzi, hogy a disznók nem betegek-e, a hangjuk alapján, hogy nincsenek-e bajban, és méri, hogy eleget sétálnak-e. A jövőben lehet, hogy a vásárlók a termék csomagolásán ilyen paraméterek alapján, az egészséges állattartás szabályai szerint fognak választani.

(Egyes farmokon odáig mennek, hogy a természetes állattartás keretében, a jobb hús előállításáért sportolniuk, például úszniuk is kell az állatoknak. Ezt mutatja a Daily Mail videója egy kínai farmról, ahol saját csúszdájuk is van.)

A világon keletkezett adatok mennyisége óriási ütemben nő. Mindenki a zsebében hurcolássza az adatait telefonján, ami az adatvédelmi szakértők rémálma – mondta Keleti Arthúr. A kütyük száma csak nő, most például a virtuális szemüvegek kopogtatnak az ajtón. A biztonság mára politikai, hatalmi téma lett.

Miért nem véd meg a kormány?

Az emberi faktorral azonban óriási probléma van. Ha az embereket kivennénk az informatikai rendszerekből, minden rendben működne – tartja egy szakmai vicc. Vannak félelmek, hogy elveszítjük az irányítást a gépek felett. A kiberbiztonsági támadások súlyosbítják az egészet, a hackereknek nincs nagyon nehéz dolguk. “A jelszó még mindig 12345” – ezt igazolja számos bizonyíték.

De hol van a kormány, és miért nem véd meg bennünket? Az amerikai kibervédelmi szervezet évente ezer fővel növekszik. Egyes vélemények szerint azonban a kormány folyamatosan késésben lesz a kibertérrel szemben. Amíg a világ világ. Egyrészt a kormány jellemzői miatt, másrészt a kibertér jellemzői miatt. A mentők számát tudjuk, a tűzoltókat tudjuk, a rendőrséget tudjuk, de kit kell felhívni, ha kibertámadás ér bennünket?

Jó-e nekünk, hogy kriptodevizát csinál a Facebook? Miközben ezen vitatkozunk, addig Kínában az óvodás kislányok érintős karórával fizetnek az édességért a boltban – mutatták be egy videón

A kibertér egyik területe az IoT, a dolgok internete, szintén számos veszélyt rejt. Ennek extrém példája az interneten távirányítható szexuális segédeszközök (Vibratissimo). Egy etikus hacker azonban fel tudta törni a szexuális szolgáltatás felhasználói adatbázisát, 50 ezer felhasználó adataival, köztük felhasználói profilképekkel is.

Tűz ellen tűzzel

Hogyan tudjuk a jövőnket megvédeni? “Tűz ellen tűzzel küzdünk”, a védelem során is egyre nagyobb mennyiségben használnak mesterséges intelligenciát – mondták el. Arra is törekszenek, hogy a felhasználók könnyebben észrevegyék, ha adatszivárgás van. “Legyen az adatszivárgásnak is szaga” – ezzel a jelszóval olyan ábrát készítenek, ahol a szivárgó adatok füstszerűen észrevehetők a készülékek rajzán.

Úgy tűnik tehát, a kiberbiztonság örökké téma marad, az ezzel való foglalatosság pedig jó üzlet. Újabb megatrend.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG