<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Robotika
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Makro / Külgazdaság Elképesztő tudású drónok jelentek meg a hadszíntereken
Káncz Csaba | 2022. november 22. 15:51
A negyedik ipari forradalom radikálisan megváltoztatja a hadviselést. Elképesztő drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete.  
Részvény / Deviza / Áru Nyugdíjba küldhetnek a robotok? Vegyél robotika-részvényeket!
Eidenpenz József | 2019. november 15. 15:31
Nyugdíjkiegészítésként robotikai részvény, kannabisz mint a jövő nagy üzlete, kiberbiztonság örökkön örökké, Z generációs vásárlók. Megatrendek, amelyek a gazdasági ciklusoktól függetlenek, hosszú távúak, globálisak és főleg ütősek. Ezekbe fektetni hosszú távon még akkor is érdemes lehet, ha közben lesz egy-két kisebb-nagyobb tőzsdekrach – tartja az Aegon Alapkezelő.
Makro / Külgazdaság Balkáni sci-fi: Szerbia az acél és a robotok országa lesz
Privátbankár.hu | 2019. július 26. 15:12
Néhány évvel ezelőtt a kínaiak vették meg a szendrői acélgyárat, azóta úgy jönnek fel, mint a festék alatt a rozsda. A HBIS letelepedését követően a szerb elnök arról vizionál, hogy még acélosabbá teszi a kínai-szerb barátságot. Mégpedig azért, hogy Szerbia ne csak nehézipari termékeket szállítson Európába, hanem “kicci, óccó” robotokat is.
Vállalat A nagyi kedvenc robotja - idősek millióinak élete válhat könnyebbé a jövőben
Kollár Dóri | 2019. február 20. 17:01
A robotok szépen lassan mindennapjaink részévé válnak, és így az idősek életminőségének javításában is komoly szerepet tudnak vállalni. Azokban a fejlett országokban, ahol kevesebb gyermek születik, több robot van, míg a fejlődő, fiatal országokban, ahol több gyermek születik, kevesebb a robot.
Karrier Megvan a megoldás a hiányzó építőipari munkások problémájára?
Privátbankár.hu | 2018. december 8. 07:01
Másutt is gond a munkaerő-hiány az építőiparban, ezért fokozottan törekszenek arra, hogy az emberi munkát robotokkal helyettesítsék. Ennek több útja van, lehet a robotot az építkezésre vinni, és lehet az építkezést a gyárba telepíteni.
Vállalat Lesz piros gomb, hogy a mesterséges intelligenciát kikapcsoljuk?
Privátbankár.hu | 2018. november 6. 17:40
A Microsoft Magyarország hatodik alkalommal rendezte meg a jövő technológiáiról szóló konferenciáját vállalati és közigazgatási ügyfeleinek, ahol főként a mesterséges intelligencia üzleti életre, a pénzintézeti szektorra, valamint a munka világára gyakorolt hatását boncolgatták. Lassan mindenki használja majd ezeket a technológiákat, ám súlyos kérdések merülnek fel.
Vásárló Ezek már a jövő ügyintézői - mostantól ezt a robotot kell kérdezned
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 6. 15:59
Az új humanoid robot a szállodákban, üzletekben és repülőtereken nyújt majd hatékony segítséget az érdeklődőknek.
Személyes pénzügyek Nyugdíjasok nem kérték, jöhetnek az ápolórobotok
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 30. 20:01
Sokan nem lelkesednének az iránt, hogy robotok viseljék gondjukat, de robot és robot között is nagy különbség van. Egy részük egész emberien tud már viselkedni, és erre mi is hasonlóképpen reagálunk. Ázsiában sok van már, Európában kevesebb, igazi áttörést azonban csak 2030 körül várnak tőlük.
Vállalat Ilyen lesz a jövő étterme? Megérkezett a pizzarobot
Privátbankár.hu | 2018. június 28. 13:04
A háromkarú gép háromszor annyi pizzát képes elkészíteni, mint embertársai.
Makro / Külgazdaság Új kínai-amerikai összecsapás: a mesterséges intelligencia forradalma?
Káncz Csaba | 2018. május 31. 12:34
Kína a legmagasabb politikai szinten állt be a mesterséges intelligencia fejlesztése és katonai hasznosítása mögé. Peking fej-fej mellett halad Washingtonnal a szuperszámítógépek fejlesztésében, sőt egyetemeik 2016-ban több kutatási anyagot publikáltak a ’mélytanulás’ (deep learning) témakörében, mint amerikai társaik.
Makro / Külgazdaság 20 ezer évnyi fejlődés 100 év alatt - hamarosan már dolgoznunk sem kell?
Gáspár András | 2018. április 5. 14:45
Biztosan lesz, akinek a következő években elveszik a munkáját a gépek, másokat viszont egyelőre egyáltalán nem fenyeget a mesterséges intelligencia térhódítása. A történelmi tapasztalatok szerint jó eséllyel nem kevesebb munkát, hanem épphogy többet hoz a robotizáció, de egészen más tudással kell rendelkeznünk ezek betöltéséhez, mint korábban. Az igazi robbanás akkor jön, ha elérjük a szingularitást.
Makro / Külgazdaság Végünk van? Gyilkológéppé vált egy mesterséges intelligencia
BR | 2018. április 3. 20:31
Úgy tűnik, nem teljesen alaptalanok a sci-fikből ismert félelmek: a Google mesterséges intelligenciája ugyanis hiperagresszív magatartást tanúsít bizonyos stresszes szituációkban. Ez a fajta reakció kérdésessé teszi az öntanuló neurális hálózatos további fejlesztését – mit tehetünk, hogy megelőzzük a robokalipszist?
Vállalat Gyomros az Ubernek: halálos balesetet okozott a robotautójuk
Privátbankár.hu | 2018. március 20. 11:09
Arizonában gázolt halálra egy gyalogost, kitiltják az utakról az önjáró autókat.
Vállalat Olyan dolgot tanultak a robotok, amire eddig csak az ember volt képes
Privátbankár.hu | 2017. október 1. 09:01
Mostantól a művészek munkája sincs biztonságban.
Vállalat Megjött a nagy áttörés: mostantól mindenkinek robot kollégája lesz?
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 27. 12:04
Legalábbis a gyárakban biztosan: a Bosch ugyanis forradalmian új ipari robotot hozott létre. A robotokkal való közös munka eddig sem volt idegen az ipar és a gyártás területén, a kisebb, emberibb változat azonban a közös munkát is lehetővé teszi. Ezek a gépek ugyanis nem kivenni szeretnék a kezünkből a folyamatot, hanem besegíteni. De hogyan segíthet mindebben a mesterséges intelligencia?
Karrier Magyar diadal született a robotikában
Privátbankár.hu | 2017. július 19. 11:15
Hazai csapat nyerte a washingtoni robotépítő versenyt.
Karrier A robot nem érhet hozzá az emberhez - a új munkatársunk viszont igen
Privátbankár.hu | 2017. június 19. 20:20
Egyre kevésbé ördögtől való gondolat, hogy robot kollégákkal dolgozzunk együtt a munkahelyünkön. A gyárakban már mindennapos, és szép lassan a fehérgalléros munkaköröket is meghódítják maguknak a gépek. A világ az összetartó, erős csapatot alkotó „kobotok” felé halad, Magyarországon azonban még mindig nehezen tudnánk kezelni, ha valakit robotra cserélnek.
Vállalat Óriási hír a robotika piacán – jönnek a háztartási androidok?
Balkó Rita | 2017. június 9. 10:50
Összeolvad két vezető robotgyártó, a SoftBank és a Boston Dynamics.
Karrier Vége a nagyvárosi vízfejeknek? Valami végre ismét vonzóvá teheti az elhanyagolt vidéket
Privátbankár.hu | 2017. május 25. 13:05
A távolság költsége a gazdaságban csökken, sőt van, amikor zuhan. Akkor is, amikor olcsóbban repülhetünk, akkor is, amikor olcsón szállítják ki a neten rendelt csomagot, amiért nem kellett elmennünk az üzleteket járni, és akkor is, amikor online nézünk filmet, nem vásároljuk boltban. Ez a városiasodás sokáig feltartóztathatatlannak tűnő folyamatát is megfordíthatja.
Karrier Kapaszkodj a munkádba - lehet, hamarosan a tiéd is megszűnik?
Balkó Rita | 2017. május 17. 20:20
Tíz évvel ezelőtt ha valaki alkalmazásfejlesztő, Uber-sofőr vagy személyi robotasszisztens-programozó akart lenni, jó eséllyel kiröhögték, hiszen ez mind még csak a sci-fiben létezett. A technológia fejlődésével azonban könnyen lehet, hogy a mostani kényelmes, megszokott munkáink eltűnnek a süllyesztőben, hogy teret adjanak a munkák új generációjának. Milyen állásom lesz 2030-ban? A Future Works Fesztiválon erre is választ kaptunk.
Karrier A legfontosabb: ne érdekeljen, hogy hülyének néznek
Balkó Rita | 2017. május 5. 17:04
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az új technológiák „majd valamikor”, 20-30 év múlva érnek el hozzánk, és ráérünk majd akkor foglalkozni vele. A változás azonban már napjainkban is zajlik, és néhány lelkes gondolkodó és kísérletező szellem mindent megtesz, hogy amellett, hogy ezt népszerűsítse, felkészítse az embereket a jövőre. Darlene Damm, aki 30 évig dolgozott Vietnámban az oktatás és a gazdaság megreformálásán, ma már saját rakétaprogrammal büszkélkedik, és teljes mellszélességgel áll ki a robotika és az új technológiák népszerűsítése, valamint a nők szerepének megerősítése mellett. A Singularity University globális változásokért felelős karának igazgatóját a projektjeiről és a jövőről kérdeztük. Interjú.
Vállalat Győrben már robotok tanítják az Audi dolgozóit
Privátbankár.hu | 2017. május 2. 14:31
A vállalat az új modell gyártásához biztosítaná ezzel a megfelelő képzést.
Vállalat Figyelj, mert ez lesz a következő évtized hívószava
Balkó Rita | 2017. április 28. 13:03
Svájcban ez volt a legnagyobb téma, a gyártók pedig már ebben a rendszerben gondolkodnak, noha technikailag még nem is létezik. A robotok terjedése elkerülhetetlen, ám a gépekből is csak egy halom vas marad, ha képtelenek összehangolni a munkájukat és megfelelően kommunikálni. Ehhez kell az IIoT, vagyis az Industrial Internet of Things, ismertebb nevén Ipar 4.0. De mi ez, miért olyan fontos, és miért a robotok az éllovasai? Az Accenture meetupján jártunk.
Pénzügyi szektor Reszkessetek, bankárok – hamarosan a ti munkátokat is elveszik!
Privátbankár.hu | 2017. március 28. 15:48
Az Accenture szerint három éven belül emberek helyett mesterséges intelligenciát alkalmaznak majd a bankok.
Makro / Külgazdaság Egy új világ kapujában: hamarosan a programozás is elsős tananyag lesz?
Privátbankár.hu | 2017. március 20. 13:21
A digitális gazdaság aktuális trendjeit és innovációit bemutató CeBIT rendezvényen a résztvevő országok egytől-egyig a digitalizáció és az informatika fontosságára hívták fel a figyelmet – méghozzá teljes egyetértésben. Japán és Németország is tervezi, hogy már igen korán bevezetik a programozást a kötelező tananyagba, sőt, a szabadkereskedelmi megállapodásról is szó esett a két vezető között. De hogyan adunk munkát ennyi informatikusnak?
Vállalat Robban, mar, sugárzik: munkák, amit nem sajnálunk a robotoktól
Balkó Rita | 2017. február 16. 16:05
Lehet vitatni, hogy a gépek elveszik-e a munkánkat vagy sem, ahogy azt is, hogy végül olcsóbb-e a gyáraknak, cégeknek robotokat alkalmazni az emberek helyett. Az azonban biztos, hogy vannak állások, amiket dalolva és önként adunk át a gépeknek, vagy azért, mert veszélyesek, vagy azért, mert nincs az a pénz, amiért embert találnánk rá. Ez történt Sellafieldben, az atomkatasztrófa helyszínén is.
Karrier Minden második magyar dolgozót le lehetne cserélni egy robotra
Privátbankár.hu | 2017. január 24. 20:01
Az a Trump-féle célkitűzés, hogy a feltörekvő országokba kiszervezett ipari termelést visszatelepítsék az Egyesült Államokba, nagyrészt kudarcra van ítélve a technika fejlődése miatt. Sok helyütt ugyanis már éppen robotokra cserélik a munkaerőt. Magyarországon is hasonló folyamat előtt állhatunk.
Vállalat Szokatlan lépés jött Japánból – te kötnél biztosítást egy robottal?
Privátbankár.hu | 2017. január 5. 17:43
Márpedig egy japán biztosító ügyfelei kénytelenek lesznek, elküldték az összes emberüket.
Vásárló Forradalom a konyhában – jönnek a robotséfek – videó
Privátbankár.hu | 2017. január 3. 14:18
Szenzorokkal és robotkarokkal hódít a konyhában egy brit robotikai cég.
Vállalat Virtuális szörnyek, önjáró autók, marsutazás - ezekért lelkesedtünk 2016-ban
Balkó Rita | 2016. december 31. 11:18
Újabb telefonokat, kütyüket lassan szinte hetente dobnak a piacra, a technológiai szektornak azonban szüksége van néhány lelkes őrültre, akik a küszöbünkre hozzák a tudományos fantasztikum egy szeletkéjét. Ezekből pedig idén akadt bőven - a fő álmodó, Elon Musk mellett nagy dobásokat láthattunk a játékiparban, a robotikában és persze az önjáró autók piacán is. Visszatekintettünk az időben - ezekért lelkesedtek idén a technika szerelmesei.
Vállalat Visszhang a múltból: egy robotból lehet gyilkossági szemtanú
Privátbankár.hu | 2016. december 29. 15:15
Az Amazon egyik háztartási robotja adhat bizonyítékot egy gyilkossági ügy felgöngyölítésére Amerikában.
Vállalat Búcsút inthetünk a várakozásnak – ez lesz az éttermek jövője?
Privátbankár.hu | 2016. december 29. 11:53
Hús-vér emberek helyett arcfelismerő robotpincérekkel hódítana Kína.
Vállalat Beszállnál a robotforradalomba? Segít a Google
Privátbankár.hu | 2016. december 5. 13:11
Mostantól te is csinálhatsz tesztpályákat és feladatokat a DeepMind mesterséges intelligenciának.
Vállalat Kezdődik? Összegyűlnek a világ robotjai 2020-ban
Privátbankár.hu | 2016. október 4. 09:28
Az emberek úgyis összegyűlnek az olimpiára, hát a robotoknak is szerveznek egy csúcstalálkozót.
Vállalat Beadták a derekukat – milliárdokért vehet kukát Kína
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 17. 11:22
A német kormány végérvényesen jóváhagyta, hogy a kínai Midea felvásárolja a Magyarországon is jelenlévő német Kuka iparirobot- és berendezésgyártót.
Karrier Elveszik a munkát, rabszolgasorba hajtanak – kell-e félni a robotoktól?
Balkó Rita | 2016. július 13. 20:04
Szétvert gépek és munkássztrájk jellemezte a második ipari forradalmat, a patkolókovácsok pedig a műhelyükben keseregtek, amikor 1908-ban megjelent az első autó az utakon. A történelem, úgy tűnik, ismétli önmagát, és azóta sem sikerült megbarátkoznunk a fejlődéssel, csak a gőzgép helyett most a robotoktól rettegünk. Valójában azonban több előnye is lenne annak, ha a gépek mégis „átvennék az uralmat” – megmutatjuk, mik ezek.
Vállalatok Működnek a prototípusok, előbb jöhetnek a repülő robotautók, mint a közútiak
Privátbankár.hu | 2016. június 10. 14:40
Miközben úgy látszik, hogy a jövő az elektromos, önvezető autóké, dollár-százmilliókat ölnek a következő lépésbe: Az önvezető, elektromos, de repülő autókba. Több prototípussal folynak gyakorlati kísérletek, a járművek valóban repülnek, még helyből felszálló is van közöttük.
Vállalat Kukát vennének a kínaiak négy és fél milliárdért
Privátbankár.hu | 2016. május 18. 14:13
Felvásárlási ajánlatot tett a kínai Midea a német Kuka iparirobot- és berendezésgyártóra.
Makro / Külgazdaság Az Iron Man-sztori valósággá válik? - sokan dolgoznak felölthető robotvázon
Privátbankár.hu | 2016. május 14. 18:03
A Hyundai cég közleménye alapján olyan végtagerősítő robotberendezésen, egyfajta külső vázon dolgozik, amelyet nem csak katonák vagy nehéz terheket emelő munkások, de rokkantak is használni tudnak. Valahogy úgy, mint a híres Iron Man-filmekben. A dolog szépséghibája, hogy sok cég sok éve dolgozik már ezen.
Makro / Külgazdaság Gyilkos robotok, szuperkatonák – mire készül Amerika?
Káncz Csaba | 2016. április 11. 08:35
A Pentagon már nyíltan beszél az „ember-gép csapatokról” és a megnövelt képességű katonák bevetéséről. Washington szerint a legjobb stratégia az ország műszaki és biotechnológiai fölényének kiaknázása és a mesterséges intelligencia lehetőségeinek legszélesebb katonai kiaknázása. Egy hivatalos jelentés 2050-re már olyan harcteret vizionál, ahol autonóm gyilkos robotok és genetikailag módosított „szuperemberek” küzdenek.
Vállalat Haszontalan húshalmok leszünk: megjött a robotok új generációja
Privátbankár.hu | 2016. február 25. 08:15
Új generációsnak nevezett robot prototípusát mutatták be, amely elődjéhez képest fele akkora súlyú és sokkal ügyesebb, ha például fellökik, villámgyorsan felpattan. A robotok nemsokára katonaként és munkásként vagy katasztrófa-elhárítóként egyaránt bevethetőek lehetnek. A világ egyik legnagyobb vállalata rengeteg pénzt fordít a fejlesztésükre.
Vásárló Újabb munka, amit megcsinálnak helyetted a robotok
Privátbankár.hu | 2016. február 8. 11:18
Kezdhetünk félni, hogy a Terminátor-filmek tényleg valóra válnak, mivel már megint összehoztak egy nagyon durva robotot.
Karrier Elveszik a munkát a robotok – mi lesz a felesleges emberekkel?
Privátbankár.hu | 2016. január 18. 11:44
Még a végén igaza lesz az összeesküvés-elméletek rajongóinak, mert 2020-ig sok ember kerülhet az utcára a robotizáció miatt.
Uniós pályázatok Robotot is fejlesztenek a kutatásra nyert pénzből Miskolcon
Privátbankár.hu | 2015. november 26. 17:35
Félmilliárd forintot nyert a Miskolci Egyetem kutatás-fejlesztésre.
Részvény / Deviza / Áru Jön a valódi vasember és jönnek a robotok – de lehet-e profitálni belőlük?
Eidenpenz József | 2015. május 11. 18:01
Százszámra vannak vállalkozások, amelyek robotokra és mesterséges intelligenciára szakosodnak. Már lehetséges csak ezek részvényeibe befektetni.
Vásárló Kiborgok támadása – nem is olyan irreálisak a szuperhősfilmek?
Privátbankár.hu | 2015. március 4. 13:18
A várakozások szerint a jövőben egyre több ember testébe ültethetnek olyan készülékeket és eszközöket, amelyek az egészségi állapot és az életminőség számottevő javulását ígérik.
Karrier Baljós jóslat – így szorulhat ki az emberi munkaerő
Privátbankár.hu | 2015. február 10. 16:38
A világ 25 legnagyobb exportáló országában évente 10 százalékkal nőhet 2025-ig a mostani évi 2-3 százalékos növekedés helyett az ipari gyártásban használt robotokra költött beruházások összege.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG