<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A negyedik ipari forradalom radikálisan megváltoztatja a hadviselést. Elképesztő drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete.

 

A robotika és a mesterséges intelligencia területének fejlődése az elmúlt években jelentős változásokat hozott az élet számos területén – de az egyik legmeghatározóbb változás a hadviselés területén következik be. A drónok technológiai sajátosságai (elsősorban pilóta nélküliségük) csökkentik a direkt fizikai veszélyt a támadó szempontjából, valamint csökkentik az esetleges sikertelen kimenetelű műveletekből fakadó politikai költségeket.

A dróntámadások potenciális letagadhatóságának köszönhetően az eszközök alkalmazása a katonai konfliktusok „szürke zónájában” mozog. Mindezek lehetővé teszik a drónok aszimmetrikus jellegű alkalmazását, katonailag erősebb aktorokkal szemben is.

Pilóta nélküli légi jármű. Fotó: DepositphotosPilóta nélküli légi jármű. Fotó: Depositphotos

A török adu

2020 őszén a világ kővé dermedve figyelte, ahogyan a  44 napos Második Karabahi Háború során a török drónok molekuláira lőtték az örmény hadsereg páncélosait. Nyilvánvaló lett, hogy a negyedik ipari forradalom radikálisan megváltoztatta a hadviselést is.

törökországi drónprogram a 2000-es évek óta Erdogan elnök veje, Selçuk Bayraktar vezetésével valósul meg, a program 2014-ben a török hadsereg vásárlásaival nyert lendületet. Ankara a drónokat főként a kurd PKK elleni küzdelemben, Szíriában és Líbiában vetette be hatékonyan, s mára a világon a 3. helyre emelkedett a drónt használó országok között. Napjainkban Törökország több országba, köztük Katarba, Tunéziába és Ukrajnába is exportál drónokat – ez utóbbi országban török dróngyár is épül.

Ankara a hétvégén jelentette be, hogy a világon elsőként egy hadihajóját („TCG Anadolu”) drónszállító anyahajóvá alakítja át. Ennek eredményeként a Baykar nevű török ​​dróngyártó TB-3 nevű speciális drónját fogja szállítani.  Ez a harcokban bevált TB2 drón továbbfejlesztett és összecsukható szárnyú változata.

A Teherán-Moszkva tengely

A harctéri sikerek hiányában Oroszország már eddig is több száz iráni rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát szerzett be, például a Fateh-110 és a Zolfaghar típusokat. A Washington Post a múlt héten arról számolt be, hogy az orosz erők mintegy 400 iráni kamikaze drónt indítottak útnak, mióta augusztusban először használták őket Ukrajnában.

Ukrán tisztviselők korábban azt állították, hogy az ukrán erők a drónok 70 százalékát lelövik, mielőtt azok célpontjaikra csaphatnának le. Amerikai hírszerzési tisztviselők azt is közölték, hogy az orosz és az iráni tisztviselők november elején véglegesítették a megállapodást iráni drónok orosz területen történő gyártásával kapcsolatban. Az amerikai tisztviselők kijelentették, hogy a megállapodás lehetővé teheti Oroszország számára, hogy „drámai módon növelje” iráni drónkészletét.

A kínai szuperdrón

Kína egy új, hatalmas drónt („Wing Loong-3”) mutatott be a napokban a Zhuhai nevű légi bemutatóján. Az új drón 24 méteres szárnyfesztávolságával akár 10 ezer kilométert is képes egyfolytában repülni. Legfeljebb 16 lőszert képes szállítani, beleértve a rakétákat és bombákat. Az új drón képes „PL-10E” típusú levegő-levegő rakétákat szállítására, így helikoptereket és más drónokat is megsemmisíthet. 

Tajvan sem akar lemaradni

Tajvan a múlt héten bemutatta a „Chien Hsiang” nevű "öngyilkos drónját", és bejelentette, hogy 2025-ig 104 darabot gyártanak belőle. A Chien Hsiang az ellenséges radarjelek észlelésére és azok forrásának megtámadására alkalmas rakétákkal felszerelt  drón, amely 1000 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik és 500-600 km/h sebességre képes. A drón öt órán keresztül képes a magasban maradni.

Mq1 Preadator típusú drón. Grafika: DepositphotosMq1 Preadator típusú drón. Grafika: Depositphotos

Japán új drónja a vitatott tengeri határok fölött

A Kelet-kínai-tenger határkonfliktusai miatt a japán parti őrség a múlt hónapban üzembe helyezett egy rendkívül kifinomult, amerikai gyártású drónt, az amerikai General Atomics Aeronautical Systems által gyártott MQ-9B SeaGuardian típusú drónt.

A SeaGuardians akár 40 órát is képes repülni bármilyen időjárási viszonyok között, ami elegendő a teljes japán kizárólagos gazdasági övezet megfigyelésére.

Nagy felbontású kamerákkal vannak felszerelve, amelyek képesek észlelni a hajókat 3000 méter feletti magasságból, valamint az éjszakai radar és infravörös sugarak segítségével azonosítani a közeledő repülőgépeket.

A távirányítású repülőgépek csapásmérő funkciókkal is rendelkeznek, amelyek hasznosak a tengeralattjáró-ellenes hadviselésben. 

India is szorgoskodik

India tavaly mutatta be a „Combat Air Teaming System” (CATS) nevű Loyal Wingman rendszerét.  Ez képes lopakodó üzemmódban áthatolni az ellenséges légvédelmi rendszereken és csapást végrehajtani 700 kilométeres mélységben.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bukarest és nem Budapest - ülésezik a NATO
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 10:06
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete kétnapos értekezletén az Ukrajna elleni törvénytelen orosz agresszióra való választ is megvitatják.
Makro / Külgazdaság 180 fokos fordulatot vett a mezőgazdaság
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:00
A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az elmúlt negyedévek jelentős bővülése után 5,7 százalékkal csökkent, ám a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest még így is 1,9 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Ukrán belviszály: Klicsko nekiment Zelenszkijnek
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:46
Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Ez sokkolhatja a dohányosokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:39
A hagyományos és az új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe is nagyot nőhet.
Makro / Külgazdaság Nem gyengült meg súlyosan Oroszország az észt védelmi miniszter szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 20:04
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újra belobbant az európai menekült- és migránsválság
Káncz Csaba | 2022. november 27. 19:01
A migráció kezelése jelenleg nem uniós prioritás, Brüsszel figyelmét az ukrajnai háború, az energiaválság, az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi feszültségek, valamint a Magyarországgal és Lengyelországgal fennálló jogállami viták kötik le. Európa közös migrációs és menekültügyi rendszere azonban továbbra is hiányos, fokozatosan erodálva a schengeni határmentes térség – az EU egyik pillérének – működését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: farmerban sétál a pesti utcákon Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 18:29
Vásárolni ment.
Makro / Külgazdaság Nem akármi jelent néhány óra kikapcsolódást a háborús blokádban felnövő fiatalok számára
Kollár Dóra | 2022. november 27. 16:01
Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.
Makro / Külgazdaság Tömegesen likvidált külföldi harcosokat az orosz légierő Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 15:18
Mintegy száz külföldi "zsoldos" vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
Makro / Külgazdaság Nagyon megdicsérte Németországot a NATO-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 13:42
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG