<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A negyedik ipari forradalom radikálisan megváltoztatja a hadviselést. Elképesztő drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete.

 

A robotika és a mesterséges intelligencia területének fejlődése az elmúlt években jelentős változásokat hozott az élet számos területén – de az egyik legmeghatározóbb változás a hadviselés területén következik be. A drónok technológiai sajátosságai (elsősorban pilóta nélküliségük) csökkentik a direkt fizikai veszélyt a támadó szempontjából, valamint csökkentik az esetleges sikertelen kimenetelű műveletekből fakadó politikai költségeket.

A dróntámadások potenciális letagadhatóságának köszönhetően az eszközök alkalmazása a katonai konfliktusok „szürke zónájában” mozog. Mindezek lehetővé teszik a drónok aszimmetrikus jellegű alkalmazását, katonailag erősebb aktorokkal szemben is.

Pilóta nélküli légi jármű. Fotó: Depositphotos
Pilóta nélküli légi jármű. Fotó: Depositphotos

A török adu

2020 őszén a világ kővé dermedve figyelte, ahogyan a  44 napos Második Karabahi Háború során a török drónok molekuláira lőtték az örmény hadsereg páncélosait. Nyilvánvaló lett, hogy a negyedik ipari forradalom radikálisan megváltoztatta a hadviselést is.

törökországi drónprogram a 2000-es évek óta Erdogan elnök veje, Selçuk Bayraktar vezetésével valósul meg, a program 2014-ben a török hadsereg vásárlásaival nyert lendületet. Ankara a drónokat főként a kurd PKK elleni küzdelemben, Szíriában és Líbiában vetette be hatékonyan, s mára a világon a 3. helyre emelkedett a drónt használó országok között. Napjainkban Törökország több országba, köztük Katarba, Tunéziába és Ukrajnába is exportál drónokat – ez utóbbi országban török dróngyár is épül.

Ankara a hétvégén jelentette be, hogy a világon elsőként egy hadihajóját („TCG Anadolu”) drónszállító anyahajóvá alakítja át. Ennek eredményeként a Baykar nevű török ​​dróngyártó TB-3 nevű speciális drónját fogja szállítani.  Ez a harcokban bevált TB2 drón továbbfejlesztett és összecsukható szárnyú változata.

A Teherán-Moszkva tengely

A harctéri sikerek hiányában Oroszország már eddig is több száz iráni rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát szerzett be, például a Fateh-110 és a Zolfaghar típusokat. A Washington Post a múlt héten arról számolt be, hogy az orosz erők mintegy 400 iráni kamikaze drónt indítottak útnak, mióta augusztusban először használták őket Ukrajnában.

Ukrán tisztviselők korábban azt állították, hogy az ukrán erők a drónok 70 százalékát lelövik, mielőtt azok célpontjaikra csaphatnának le. Amerikai hírszerzési tisztviselők azt is közölték, hogy az orosz és az iráni tisztviselők november elején véglegesítették a megállapodást iráni drónok orosz területen történő gyártásával kapcsolatban. Az amerikai tisztviselők kijelentették, hogy a megállapodás lehetővé teheti Oroszország számára, hogy „drámai módon növelje” iráni drónkészletét.

A kínai szuperdrón

Kína egy új, hatalmas drónt („Wing Loong-3”) mutatott be a napokban a Zhuhai nevű légi bemutatóján. Az új drón 24 méteres szárnyfesztávolságával akár 10 ezer kilométert is képes egyfolytában repülni. Legfeljebb 16 lőszert képes szállítani, beleértve a rakétákat és bombákat. Az új drón képes „PL-10E” típusú levegő-levegő rakétákat szállítására, így helikoptereket és más drónokat is megsemmisíthet. 

Tajvan sem akar lemaradni

Tajvan a múlt héten bemutatta a „Chien Hsiang” nevű "öngyilkos drónját", és bejelentette, hogy 2025-ig 104 darabot gyártanak belőle. A Chien Hsiang az ellenséges radarjelek észlelésére és azok forrásának megtámadására alkalmas rakétákkal felszerelt  drón, amely 1000 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik és 500-600 km/h sebességre képes. A drón öt órán keresztül képes a magasban maradni.

Mq1 Preadator típusú drón. Grafika: Depositphotos
Mq1 Preadator típusú drón. Grafika: Depositphotos

Japán új drónja a vitatott tengeri határok fölött

A Kelet-kínai-tenger határkonfliktusai miatt a japán parti őrség a múlt hónapban üzembe helyezett egy rendkívül kifinomult, amerikai gyártású drónt, az amerikai General Atomics Aeronautical Systems által gyártott MQ-9B SeaGuardian típusú drónt.

A SeaGuardians akár 40 órát is képes repülni bármilyen időjárási viszonyok között, ami elegendő a teljes japán kizárólagos gazdasági övezet megfigyelésére.

Nagy felbontású kamerákkal vannak felszerelve, amelyek képesek észlelni a hajókat 3000 méter feletti magasságból, valamint az éjszakai radar és infravörös sugarak segítségével azonosítani a közeledő repülőgépeket.

A távirányítású repülőgépek csapásmérő funkciókkal is rendelkeznek, amelyek hasznosak a tengeralattjáró-ellenes hadviselésben. 

India is szorgoskodik

India tavaly mutatta be a „Combat Air Teaming System” (CATS) nevű Loyal Wingman rendszerét.  Ez képes lopakodó üzemmódban áthatolni az ellenséges légvédelmi rendszereken és csapást végrehajtani 700 kilométeres mélységben.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk készül hétfőn – megbénul Németország?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 19:35
A közlekedés csaknem valamennyi formáját ellehetetlenítő munkabeszüntetés várható hétfőn Németországban több szakszervezet közös sztrájkfelhívása szerint.
Makro / Külgazdaság Kiderült, melyik városok a világ legfontosabb pénzügyi központjai
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 19:08
Budapest nincsen értékelő helyezésen.
Makro / Külgazdaság Oroszország kiakadt: szlovák vadászgépek lépték át az ukrán határt
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 17:46
Csak az első néhány repülő, amit továbbiak követnek majd.
Makro / Külgazdaság Sürgősen magyarázatot várnak a svédek Magyarországtól
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 17:22
A magyar kormány szétválasztós döntését nem értik. 
Makro / Külgazdaság Olyat tesz az orosz légierő, amire senki nem számított - és ez nagyon rossz hír az ukránoknak
Litván Dániel | 2023. március 23. 16:56
Mariupol ostroma óta nem láttunk ilyet, de egy körbezárt város helyett most a frontvonalon is képesek erre az orosz gépek.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem fog örülni: kútba eshetnek a megígért vadászgépek?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 16:35
Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter szerint országának az ukránok kérése ellenére sem kellene Hornet típusú vadászgépeket adományoznia.
Makro / Külgazdaság Macron újabb feladatot pipált ki, de Szijjártó Péter is dörzsölheti a kezét
Király Béla | 2023. március 23. 16:17
A francia parlament kedden nagy többséggel megszavazta a kormány nukleáris beruházási tervét, egy nappal azután, hogy a kormány épphogy túlélte a nyugdíjreform-tervezettel kapcsolatos bizalmatlansági szavazást.
Makro / Külgazdaság Nem csak a magyaroknak van elege az óraátállításból
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:56
Az eltörlés régóta terítéken van, viszont folyamatosan húzódik.
Makro / Külgazdaság Menekültek egész tömege érkezett az Európai Unióba
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:38
A 2020-ban tapasztalt visszaesés után most újból az emelkedés a jellemző.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij elutazott – ezt ígérte a lerombolt települések lakóinak
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:14
Az ukrán elnök a frontvonal közelében vendégeskedett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG