<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt hónapokban számos alkalommal jelentek meg ismeretlen eredetű drónok olyan német katonai objektumok vagy gyakorlóterek felett, ahol ukrán katonákat képeztek ki. Németország az orosz titkosszolgálatokat sejti a háttérben, és fokozza egyes objektumok védelmét. Ma már gyakoribb a kémkedés, mint a hidegháborúban.

Egyre gyakrabban észlelnek gyanús drónokat a német hadsereg objektumainak vagy gyakorlótereinek közelében Németországban.

Fokozott kémaktivitás

A Spiegel birtokába jutott bizalmas, belső jelentés szerint legutóbb október végén, a német védelmi minisztérium bonni székhelye, az úgynevezett Hardthöhe felett láttak egy mintegy 8 méter átmérőjű drónt. A megfigyelést éjjel tette a minisztérium egyik munkatársa.

Az elmúlt hónapokban pedig a német Katonai Elhárítás (MAD) észlelt egymás után drónokat olyan németországi objektumok vagy gyakorlóterek felett, ahol éppen ukrán katonákat képeztek ki nyugati hadászati eszközök használatára.

A MAD több esetben gyanús járművekre is figyelmes lett, amelyek nyilvánvalóan a kaszárnyák környékét figyelték meg. A német titkosszolgálatok abból indulnak ki, hogy Oroszország „fokozott aktivitást” fejt ki Németországban, írja a lap.

Ki küldte? (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos
Ki küldte? (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos

A drónészlelések miatt mindenesetre megerősítik a minisztérium egyes épületeinek a védelmét. Ez különösen a berlini és a bonni létesítményekre vonatkozik, ahol „rövidtávú opciókat” is meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy „felismerjék és lelőjék a drónokat,” áll a kissé virágnyelven megfogalmazott dokumentumban.

Ami a további konkrét eseteket illeti, október elején a bajorországi Wildfleckennél, a német hadsereg gyakorlótere felett reptettek drónokat ismeretlenek. A repülő tárgyakat egy szombati éjjelen észlelték, a lakosság „nem volt veszélyben”, a történteket vizsgálják, derül ki a minisztérium akkori közleményéből.

Ezen a gyakorlóterepen akkor ukrán katonákat képzett ki a német hadsereg a Dingo típusú páncélozott gépkocsi használatára.

A német kormány még szeptember közepén jelentette be, hogy 50 Dingót szállít Ukrajnának.  

A DPA német hírügynökség szerint az orosz titkosszolgálatok már augusztus végén is próbáltak információkat gyűjteni az ukrán katonák németországi kiképzéséről.

A MAD a Rajna-Vidék-Pfalzban található Idar-Oberstein, valamint a bajorországi Grafenwöhr közelében lévő katonai objektum környékén lett figyelmes gyanús gépkocsikra. Idar-Obersteinnél szintén ukrán katonákat képzett ki a német hadsereg – ott a PzH 2000 önjáró tarackágyú használatára –, Grafenwöhrnél pedig az amerikai hadsereg tanította be az ukránokat a nyugati tüzérségi rendszerek kezelésére.

Hidegháborús viszonyok

Martina Rosenberg, a MAD elnöke ezzel kapcsolatban nemrég egy interjúban úgy fogalmazott, hogy az „ellenséges titkosszolgálatok” aktivitása fokozódhat, és ez sokféle módon jelenthet fenyegetést  a német hadseregnek.

„Államilag irányított titkosszolgálatok minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnak arra, hogy információhoz jussanak, hatást fejtsenek ki és kövessék országuk érdekeit”, mondta.

A MAD „számos szokatlan jelenséget és kémkedési kísérletet regisztrált”.

Megítélése szerint a külföldi titkosszolgálatok német hadsereget célzó aktivitása már az ukrán-orosz háború kezdete, idén február 24-e előtt is „magas szinten” volt. A MAD célja, hogy a nemzeti és a nemzetközi hatóságokkal együttműködve időben felismerjék és hatékonyan elhárítsák különösen az orosz és a kínai titkosszolgálatok kémtevékenységét.

Német szakértők szintén úgy vélekednek, hogy jelentősen fokozódott a kémtevékenység, ami (részben az internet és a közösségi média miatt is) jelenleg már gyakoribb, mint a hidegháborúban.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG