<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Arizonában gázolt halálra egy gyalogost, kitiltják az utakról az önjáró autókat.

Az Uber önjáró autóinak tesztelése korábban sem ment simán, San Franciscóban tavaly egy piroson való áthajtásból lett botrány, Arizonából pedig egyszer már ideiglenesen kitiltották az autókat, miután egy robotkocsi balesetet okozott. A Reuters cikke szerint azóta visszatérhettek az államba az önjáró autók, igaz, nem sokáig: hétfőn ugyanis az egyik tesztkocsi halálra gázolt egy gyalogos átkelőn áthaladó nőt. Az Uber azonnali hatállyal felfüggesztette a járművek használatát Arizonában, Pittsburgh-ben és Torontóban.

A rendőrség jelentése szerint a 49 éves nő a biciklijét tolva lépett a kocsi elé egy gyalogos átkelőn, amikor a vállalat egyik robot-Volvója gyakorlatilag lassítás nélkül elütötte. Mindezt úgy, hogy a volán mögött ült egy „biztonsági sofőr”. A nő a kórházban halt bele a sérüléseibe. Egyelőre vitatott, hogy a nő valóban a zebrán, vagy még az átkelő előtt lépett az autó elé, a sofőr nem tudta megmondani, mikor került a gyalogos az autó alá. A rendőrség vitatja, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha nem robotautóról van szó – a nő ugyanis a felvételek alapján az árnyékból lépett az úttestre.

Kitilthatják Európából az Ubert? Nagyon küzdenek, hogy ne így legyen. >>>

Több sebből vérzik a technológia?

Bár egyelőre vitatott, hogy az elhunyt vagy az autó volt-e a hibás a baleset kialakulásáért, az biztos, hogy az önjáró járművek még nem képesek megbirkózni az ilyen váratlan közlekedési anomáliákkal. Mindezt annak dacára, hogy az egyes nagy fejlesztő vállalatok (mint az Uber, az Alphabet vagy épp a General Motors) azt várja, hogy a robotautók megjelenése minimalizálja majd a közlekedési balesetek számát. A baleset után a Volvo – akikkel egyébként épp nemrég kötött megállapodást az Uber – közleményt adott ki, amelyben tagadták, hogy az autót vezető szoftver az övék lett volna.

Arizona egyébként a robotautózás fellegvára, épp ez okozza a problémát is: egyelőre még nem létezik ugyanis szövetségi törvény az önvezető autók használatának szabályozására, épp ezért végzi az Uber és a Waymo is itt a tesztjeit. Az Uber egyébként csak tavaly decemberben összesen 3,2 millió kilométert regisztrált az önvezető autóival, és jelenleg mintegy 100 járművükkel végeznek tesztüzemet, elsősorban olyan területeken, ahol szélsőséges az időjárás. A hó, eső és jég ugyanis különösen nagy kihívást jelent a robotkocsik szenzorainak.

Ki a régit, be az újat – rengeteg dolgot nyírhat ki az önjáró autózás

Rohamtempóban fejlődik az önjáró autók terjedése és tesztelése, így hamarosan belátható időn belülre kerülhet az a jövőkép, hogy robotautók segítségével közlekedjünk. Ez kényelmes és biztonságos, a technológia megjelenése azonban egy egész sor hétköznapi dolgot tüntethet el, ami már szerves részét képezi az életünknek. A kérdés, hogy ezekből mennyit fogunk hiányolni. >>>

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Megint lepaktált Brüsszel a Pfizerral
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 19:31
Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Vállalat Uniós garanciát kapott az Erste Bank
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 13:23
Az Európai Beruházási Alap az InvestEU program keretében 53 millió eurós garanciát nyújt az Erste Csoportnak, illetve a hozzá tartozó 11 banknak Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.
Vállalat Biogáz üzemet vesz a MOL
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 09:16
A MOL megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról - közölte lapunkkal a társaság.
Vállalat Részvényeket vásárolt vissza a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 16:14
A Magyar Telekom 14,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat részvényvisszavásárlási aukcióján
Vállalat Eléggé megtolta a Lidl a dolgozók bérét
Molnár Csaba | 2023. május 25. 13:42
A Lidl 12 hónapon belül harmadszorra emeli nagy-britanniai dolgozóinak fizetését, az áruházakban és a raktárban akár 13,15 fontot is kereshetnek óránként. Sőt, mintegy 1500 új alkalmazottat is foglalkoztatnak.
Vállalat Megvannak a bankok, ahol jó lesz diákhitelt felvenni
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 13:03
Sok szolgáltatást kaphat ingyen, aki a kiválasztott pénzintézetekkel szerződik.
Vállalat Csak úgy ömlött a dollár Nagy Mártonékhoz
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:49
1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be a Magyar Fejlesztési Bank.
Vállalat Vége a jó világnak? Rég látott zuhanás a világ legnagyobb cégeinél
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 14:48
A világ 100 legnagyobb vállalatának piaci tőkeértéke 11 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2009 óta a legjelentősebb visszaesés a PwC Global Top 100 companies elemzése szerint.
Vállalat A Lego egy ’80-as évekbeli játéktermi ikonnal dobna nagyot
Molnár Csaba | 2023. május 23. 12:46
Nyolcvanas évekbeli gyerekek, eljött a ti időtök! A Lego játékgyártó cég egy 2561 darabos készletet készül kiadni az ikonikus játéktermi játékszekrény, a "Pac-Man" ünneplésére. A készlet egy valódi, 1980-as évekbeli arcade játékszekrényen alapul.
Vállalat Ez megdöbbentő: most tényleg brutális bírságot kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 14:20
Sosem látott bírsággal vágták meg a céget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG