<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Lehet vitatni, hogy a gépek elveszik-e a munkánkat vagy sem, ahogy azt is, hogy végül olcsóbb-e a gyáraknak, cégeknek robotokat alkalmazni az emberek helyett. Az azonban biztos, hogy vannak állások, amiket dalolva és önként adunk át a gépeknek, vagy azért, mert veszélyesek, vagy azért, mert nincs az a pénz, amiért embert találnánk rá. Ez történt Sellafieldben, az atomkatasztrófa helyszínén is.

A terrorelhárítás és a katonaság évek óta vet be robotokat fegyverek és bombák hatástalanításához, a gyárakban és raktárakban pedig rájuk bízzuk a nehéz és veszélyes feladatokat. Nincs ez másképp az atomreaktorok és a veszélyes hulladék kezelésével sem. Ha most azonnal minden atomreaktort leállítanánk a világon és behintenénk sóval, még akkor is legalább egy évszázadig tartana eltakarítani azt a rengeteg veszélyes hulladékot, ami a működésük során keletkezett. Márpedig abban nem csak a Bloomberg újságírói, mi is egyet érthetünk, hogy nem szívesen kóborolnánk egy sugárveszélyes atomtemetőben, így kénytelenek vagyunk ezt a munkát valaki másra bízni – itt jönnek a képbe a robotok.

Sellafield akkor: a halálos plutóniumgyár

Londontól 482 kilométerre északra, az Ír-tenger partjainál terül el a súlyos nukleáris szivárgásairól elhíresült Sellafield. A telepet eredetileg a hidegháború során hozták létre, hogy ipari mennyiségben állítson elő plutóniumot a brit atomhadászat felszereléséhez: a Sellafield 2-es blokkja évi 7,5 tonna plutóniumot állított elő, egy atombombához pedig elvileg 1,5 tonna is elég, ahogy azt a német Kraftwerk is megénekelte. Az idő fegyverkezésre sürgetett, így a tervezők nem sokat foglalkoztak azzal, hogy mihez kezdjenek az így keletkező hulladékkal: a keletkező mellékterméket grafitszarkofágokba helyezték egy olimpiai méretű, vízzel telített úszómedencébe.

Sellafield Forrás: Wikimedia Commons

A probléma csupán annyi, hogy a grafit sugárzás hatására megváltoztatja a szerkezetét, amit csak melegítéssel lehet visszaállítani, ezt viszont megfelelő hűtéssel kell végezni, különben a grafit meggyullad. Ez következett be végül 1957-ben a Windscale (Sellafield 1) erőműben, és bár a tüzet hamar megfékezték, a kiszivárgó anyag súlyosan károkat okozott a környék talaj- és vízrendszerében, az újságok egyebek mellett világító tejet adó tehenekről és halálos gőzökről cikkeztek. A két blokkot bár azonnal leállították, a lezárt anyagok folyamatosan szivárognak, miközben az erőművek lassan szétrohadnak a halálos atomtemető felett.

Sellafield most: pénznyelő, ketyegő katasztrófa

Azóta eltelt hatvan év, napjainkban pedig egyre sürgetőbb problémát jelent a reaktorok megfelelő elbontása és a bennük lévő sugárzás- és tűzveszélyes hulladék kezelése. A telep technikai vezetője, Rebecca Weston elmondása szerint a két reaktor mintegy 10 ezer embernek ad munkát, akik a létező legnagyobb óvatossággal dolgoznak a telepek biztonságos elbontásán, valamint saját rendőrsége és tűzoltósága is van. Mindez azonban kevés, Sellafield pedig évente 2 milliárd fontba kerül a brit kormánynak, hogy ne omoljon össze és okozzon még nagyobb kárt. A teljes takarítás akár a 90 milliárd fontot is megütheti idővel.

Ki takarítja el a robotokat?Nem a Fort az első fejlesztő, a telepen több száz robot és drón dolgozik már, akik a radioaktív iszapot gyűjtik ki tartályokba a medencékből, amiket aztán megfelelő silókba szállítanak. Azonban akárcsak az emberekre, a gépekre is hatással van a sugárzás, így miközben takarítják Sellafieldet, egyre több egyéb, elektronikai hulladék keletkezik a területen.

A megoldást a robotok jelentenék, a Forth Engineering robotikai vállalat pedig már el is kötelezte magát az ügy mellett: az operatív igazgató, Mark Telford elmondása szerint Fukushimába is ellátogattak, hogy ihletet merítsenek. Jelenleg egy hatlábú, nagyjából egy kávézóasztal nagyságú roboton dolgoznak, amit szenzorokkal és kamerákkal láttak el, hogy mindent megfelelően lásson. Emellett kap egy hatalmas vágókart a fémdarabok lebontásához, a lábain pedig mágnesek találhatók, hogy légy módjára a falon is tudjon mászni. A megfelelő mesterséges intelligencián már dolgoznak, hogy emberi vezérlés nélkül végezhesse a feladatát, a tervek szerint egy-egy robot félmillió fontba fog kerülni majd a kormánynak.

A legelső kész gép az ígéretek szerint már 18 hónap múlva rendelkezésre áll majd, ezt azonban még áramforrásról, távirányítással kell majd működtetni. Egy biztos: még jó néhány generációnak fel kell nőnie, mire Sellafield környéke ismét élhető lesz.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Hibázott a Mol, meg is kapta a büntetését
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:34
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re a vecsési kőolajmező feltárása kapcsán.
Vállalat Átkeresztelik a Telekom leánycégét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:43
A tervek szerint Telekom Rendszerintegrációs Zrt. néven folytathatja tovább jövőre tevékenységét a Magyar Telekom rendszerintegrációs leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt.
Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG