Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tíz évvel ezelőtt ha valaki alkalmazásfejlesztő, Uber-sofőr vagy személyi robotasszisztens-programozó akart lenni, jó eséllyel kiröhögték, hiszen ez mind még csak a sci-fiben létezett. A technológia fejlődésével azonban könnyen lehet, hogy a mostani kényelmes, megszokott munkáink eltűnnek a süllyesztőben, hogy teret adjanak a munkák új generációjának. Milyen állásom lesz 2030-ban? A Future Works Fesztiválon erre is választ kaptunk.

Ma gyakorlatilag két ipari forradalom határán éljük a mindennapjainkat: a robotok és a számítógépek vezette harmadik lassan már a múlté lesz, miközben a teljesen automatizált, mesterséges intelligencia és hálózatba kötött eszközök vezérelte negyedik ipari forradalom már vadul dörömböl az ajtónkon.

Ezúttal azonban nem csak a "kékgalléros" munkásosztálynak kell tartania attól, hogy a gyártósor elveszi a munkáját, a mesterséges intelligencia ugyanis már a "fehérgalléros", tudásbázisú munkákra is hatással lehet, véli Dr. Juhos Andrea, a Lee Hecht Harrison Hungary Career Consultants Kft. ügyvezető partnere. Ne legyenek illúzióink: a trendek már most, a jelenben velünk élnek, a technológiai fejlődés pedig számos munkaterületet alakít át, vagy tesz teljesen fölöslegessé.

Vesszen az ember, éljen a gép?

Az önjáró autók fejlesztésével a legveszélyesebb tényezőt szűrhetjük ki a közlekedésből, ezek pedig mi magunk vagyunk: a közlekedési balesetek 95 százalékát ugyanis emberi mulasztás, figyelmetlenség okozza. Bár az önvezető autók még gyerekcipőben járnak, és vannak elég durva, akár halálos kimenetelű balesetek is, hosszú távon egy rendezettebb, gyakorlatilag balesetmentes közlekedést tesznek majd lehetővé. Ezzel azonban a mentősök, balesetisek, sürgősségi orvosok esnek el munkától, bár ez talán még a szerencsésebb eset, ha közben senkinek sem kell élet és halál között lebegnie. Az önvezető autók emellett a fuvarozóktól, sofőröktől is elveszik a munkát - ez csak Amerikában a dolgozó férfi lakosság 10 százalékát hagyná állás nélkül, fűzte hozzá Juhos.

Nemrég elkészült a magyar drónrendelet is, az ezzel kapcsolatos videóinterjúnkat itt nézheted meg. >>>

A dróngyártás nem csak a katonaság életében hozott gyökeres változást (egy távolról vezérelhető, tűpontos eszköz itt is fölöslegessé tesz néhány embert), hanem a kiszállításban, futárszolgálatoknál is. Ahogy arról már korábban írtunk, ma már az Amazon is használja őket házhozszállításra, emellett a UPS is kínál már drónos csomagkiszállítást, a Dominos pedig a pizzafutároktól venné el a kenyeret drónok alkalmazásával - ők ugyanis biztos nem kerülnek forgalmi dugóba.

Talán az iparban a leglátványosabb ez az átalakulás. Juhos Andrea anekdotájával élve 2050-ben két élőlény lesz mindössze a gyárakban: egy ember és egy kutya. Az ember azért, hogy enni adjon a kutyának, a kutya meg azért, hogy megmorogja az embert, ha a gyártósorhoz akarna nyúlni. Elon Musk korábban már jelezte, hogy teljesen automatizált gyárakban készíttetné a Tesla új modelljeit, az ember ugyanis csak "hátráltató tényező". Ez a klasszikus értelemben a gyári munkásokat szorítaná még kijjebb a gyárakból.

A mesterséges intelligencia miatt eltűnhet egy sor másik, kommunikáció alapú állás: Alexa és Siri kiváltja a titkárnőket, személyi asszisztenseket, sőt, akár a HR-eseket és a munkaerő-közvetítőket is. Emellett specializált AI-kat találunk Japán első robot-bróker cégénél, ahogy a Bank of Amerikánál is rengeteg algoritmus dolgozik a pénzügyi szektorban ember helyett. Ezek ugyanis a másodperc töredéke alatt képesek rendkívül bonyolult számításokat átlátni, elvégezni és döntést hozni.

A legnagyobb meglepetést az orvostudományban látjuk, bár itt inkább egymás mellett fog élni ember és gép: a sebészrobotok segítségével pontosabb, precízebb beavatkozásokat lehet végezni, ezeknek ugyanis nem "remeg a keze", miközben őket távolról egy szakképzett specialista irányítja robotkarok segítségével. Ilyet tud ma a Da Vinci sebészrobot is, ebből jelenleg egy operál Magyarországon. Emellett a szakápolók, idősgondozók munkája is könnyen robotok kezébe kerülhet, mint amilyen például Pepper vagy Nao. A diagnosztizálásban is áttörést hoznak a gépek: ma az IBM mesterséges intelligenciája egyetlen nap alatt 200 ezer ember radiológiai elemzését tudja elvégezni, pontosabban, mint egy radiológus. A gépek segítségével így az orvostudomány nyeri a legtöbbet.

Állások, amik biztos megszűnnek 2030-ra

A jelenlegi állás szerint biztosan nem lesznek:

 • pincérek, kiszolgálók, séfek
 • futárok, fuvarozók, sofőrök
 • takarítónők (ha elterjednek a robotporszívók)
 • telemarketingesek
 • adóbevallást készítők, könyvelők
 • pénzügyi tanácsadók, biztosítók
 • bolti eladók, árufeltöltők
 • sportbírók

Üdvözlégy digitális Krisztus?

Az tehát már biztos, hogy a nehéz, fizikai, illetve az unalmas, monoton és az analitikus munkákhoz kötődő állások biztosan eltűnnek 15 éven belül, pusztán az emberi hiányosságokból adódóan: ezeket ugyanis pontosabban, hatékonyabban és gyorsabban végzik el a gépek. Emellett biztosan búcsút inthetünk majd a rendkívül veszélyes állásoknak is. Ugyanakkor a gépek és szoftverek fejlesztése rengeteg új állást hoz, így a mesterséges intelligencia és robotok fejlesztésében (bármilyen STEM-terület), valamint a kreativitást és a szociális kapcsolatot igénylő munkákból továbbra sem tudnak kigolyózni minket a gépek - igaz, bizonyos szociális területeken már vannak erre kísérletek.

Így egészen biztosan lesz állása a jövőben is:

 • a szoftverfejlesztőknek
 • építészeknek, mérnököknek
 • ipari formatervezőknek
 • fogorvosoknak, állatorvosoknak
 • íróknak, zenészeknek, költőknek, művészeknek
 • pszichológusoknak és párterapeutáknak
 • csontkovácsoknak és gyógytornászoknak
 • valamint a papoknak, rabbiknak és imámoknak is.
(Fotó: 123rf.com)

Dr. Juhos Andrea azt tanácsolja így a fiataloknak és a leendő szülőknek, hogy ilyen irányban gondolkodjanak, ha a jövőben is biztos állást szeretnének maguknak. A technológiai fejlődéssel nehéz lépést tartani, így fontos, hogy az ember a kíváncsisága mellett képes legyen komplex problémákat megoldani, kritikusan gondolkodni, kreatívnak lenni és másokkal együttműködni. Fontos továbbá a folyamatos önképzés - ha az ember nem tud hetente legalább öt órát rászánni saját maga továbbképzésére, akkor biztosan nem lesz hosszú életű karrierje, fűzte hozzá a szakértő. Ezt a módszert egyébként Barack Obama mellett Bill Gates, Oprah Winfrey és Elon Musk is népszerűsíti.

Te hogyan készülsz fel a világra, ami még nem is létezik?A technológia korábban soha nem látott tempóban fejlődik napjainkban, ehhez azonban nagyon nehezen tudunk alkalmazkodni. A fejlődés ugyanis átformálja az otthoni és a munkahelyi életünket is, a különböző szociális és gazdasági problémák megoldása azonban újabb és újabb kérdéseket vet fel. A mostani óvodások 65 százaléka olyan munkakörökben fog dolgozni, ami jelenleg még nem is létezik. Hogyan készítsük fel őket, és magunkat, erre az új világra? Hogyan alakul át a munkaerőpiac? A Future Work Fesztiválon jártunk. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.