<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Tíz évvel ezelőtt ha valaki alkalmazásfejlesztő, Uber-sofőr vagy személyi robotasszisztens-programozó akart lenni, jó eséllyel kiröhögték, hiszen ez mind még csak a sci-fiben létezett. A technológia fejlődésével azonban könnyen lehet, hogy a mostani kényelmes, megszokott munkáink eltűnnek a süllyesztőben, hogy teret adjanak a munkák új generációjának. Milyen állásom lesz 2030-ban? A Future Works Fesztiválon erre is választ kaptunk.

Ma gyakorlatilag két ipari forradalom határán éljük a mindennapjainkat: a robotok és a számítógépek vezette harmadik lassan már a múlté lesz, miközben a teljesen automatizált, mesterséges intelligencia és hálózatba kötött eszközök vezérelte negyedik ipari forradalom már vadul dörömböl az ajtónkon.

Ezúttal azonban nem csak a "kékgalléros" munkásosztálynak kell tartania attól, hogy a gyártósor elveszi a munkáját, a mesterséges intelligencia ugyanis már a "fehérgalléros", tudásbázisú munkákra is hatással lehet, véli Dr. Juhos Andrea, a Lee Hecht Harrison Hungary Career Consultants Kft. ügyvezető partnere. Ne legyenek illúzióink: a trendek már most, a jelenben velünk élnek, a technológiai fejlődés pedig számos munkaterületet alakít át, vagy tesz teljesen fölöslegessé.

Vesszen az ember, éljen a gép?

Az önjáró autók fejlesztésével a legveszélyesebb tényezőt szűrhetjük ki a közlekedésből, ezek pedig mi magunk vagyunk: a közlekedési balesetek 95 százalékát ugyanis emberi mulasztás, figyelmetlenség okozza. Bár az önvezető autók még gyerekcipőben járnak, és vannak elég durva, akár halálos kimenetelű balesetek is, hosszú távon egy rendezettebb, gyakorlatilag balesetmentes közlekedést tesznek majd lehetővé. Ezzel azonban a mentősök, balesetisek, sürgősségi orvosok esnek el munkától, bár ez talán még a szerencsésebb eset, ha közben senkinek sem kell élet és halál között lebegnie. Az önvezető autók emellett a fuvarozóktól, sofőröktől is elveszik a munkát - ez csak Amerikában a dolgozó férfi lakosság 10 százalékát hagyná állás nélkül, fűzte hozzá Juhos.

Nemrég elkészült a magyar drónrendelet is, az ezzel kapcsolatos videóinterjúnkat itt nézheted meg. >>>

A dróngyártás nem csak a katonaság életében hozott gyökeres változást (egy távolról vezérelhető, tűpontos eszköz itt is fölöslegessé tesz néhány embert), hanem a kiszállításban, futárszolgálatoknál is. Ahogy arról már korábban írtunk, ma már az Amazon is használja őket házhozszállításra, emellett a UPS is kínál már drónos csomagkiszállítást, a Dominos pedig a pizzafutároktól venné el a kenyeret drónok alkalmazásával - ők ugyanis biztos nem kerülnek forgalmi dugóba.

Talán az iparban a leglátványosabb ez az átalakulás. Juhos Andrea anekdotájával élve 2050-ben két élőlény lesz mindössze a gyárakban: egy ember és egy kutya. Az ember azért, hogy enni adjon a kutyának, a kutya meg azért, hogy megmorogja az embert, ha a gyártósorhoz akarna nyúlni. Elon Musk korábban már jelezte, hogy teljesen automatizált gyárakban készíttetné a Tesla új modelljeit, az ember ugyanis csak "hátráltató tényező". Ez a klasszikus értelemben a gyári munkásokat szorítaná még kijjebb a gyárakból.

A mesterséges intelligencia miatt eltűnhet egy sor másik, kommunikáció alapú állás: Alexa és Siri kiváltja a titkárnőket, személyi asszisztenseket, sőt, akár a HR-eseket és a munkaerő-közvetítőket is. Emellett specializált AI-kat találunk Japán első robot-bróker cégénél, ahogy a Bank of Amerikánál is rengeteg algoritmus dolgozik a pénzügyi szektorban ember helyett. Ezek ugyanis a másodperc töredéke alatt képesek rendkívül bonyolult számításokat átlátni, elvégezni és döntést hozni.

A legnagyobb meglepetést az orvostudományban látjuk, bár itt inkább egymás mellett fog élni ember és gép: a sebészrobotok segítségével pontosabb, precízebb beavatkozásokat lehet végezni, ezeknek ugyanis nem "remeg a keze", miközben őket távolról egy szakképzett specialista irányítja robotkarok segítségével. Ilyet tud ma a Da Vinci sebészrobot is, ebből jelenleg egy operál Magyarországon. Emellett a szakápolók, idősgondozók munkája is könnyen robotok kezébe kerülhet, mint amilyen például Pepper vagy Nao. A diagnosztizálásban is áttörést hoznak a gépek: ma az IBM mesterséges intelligenciája egyetlen nap alatt 200 ezer ember radiológiai elemzését tudja elvégezni, pontosabban, mint egy radiológus. A gépek segítségével így az orvostudomány nyeri a legtöbbet.

Állások, amik biztos megszűnnek 2030-ra

A jelenlegi állás szerint biztosan nem lesznek:

 • pincérek, kiszolgálók, séfek
 • futárok, fuvarozók, sofőrök
 • takarítónők (ha elterjednek a robotporszívók)
 • telemarketingesek
 • adóbevallást készítők, könyvelők
 • pénzügyi tanácsadók, biztosítók
 • bolti eladók, árufeltöltők
 • sportbírók

Üdvözlégy digitális Krisztus?

Az tehát már biztos, hogy a nehéz, fizikai, illetve az unalmas, monoton és az analitikus munkákhoz kötődő állások biztosan eltűnnek 15 éven belül, pusztán az emberi hiányosságokból adódóan: ezeket ugyanis pontosabban, hatékonyabban és gyorsabban végzik el a gépek. Emellett biztosan búcsút inthetünk majd a rendkívül veszélyes állásoknak is. Ugyanakkor a gépek és szoftverek fejlesztése rengeteg új állást hoz, így a mesterséges intelligencia és robotok fejlesztésében (bármilyen STEM-terület), valamint a kreativitást és a szociális kapcsolatot igénylő munkákból továbbra sem tudnak kigolyózni minket a gépek - igaz, bizonyos szociális területeken már vannak erre kísérletek.

Így egészen biztosan lesz állása a jövőben is:

 • a szoftverfejlesztőknek
 • építészeknek, mérnököknek
 • ipari formatervezőknek
 • fogorvosoknak, állatorvosoknak
 • íróknak, zenészeknek, költőknek, művészeknek
 • pszichológusoknak és párterapeutáknak
 • csontkovácsoknak és gyógytornászoknak
 • valamint a papoknak, rabbiknak és imámoknak is.
(Fotó: 123rf.com)

Dr. Juhos Andrea azt tanácsolja így a fiataloknak és a leendő szülőknek, hogy ilyen irányban gondolkodjanak, ha a jövőben is biztos állást szeretnének maguknak. A technológiai fejlődéssel nehéz lépést tartani, így fontos, hogy az ember a kíváncsisága mellett képes legyen komplex problémákat megoldani, kritikusan gondolkodni, kreatívnak lenni és másokkal együttműködni. Fontos továbbá a folyamatos önképzés - ha az ember nem tud hetente legalább öt órát rászánni saját maga továbbképzésére, akkor biztosan nem lesz hosszú életű karrierje, fűzte hozzá a szakértő. Ezt a módszert egyébként Barack Obama mellett Bill Gates, Oprah Winfrey és Elon Musk is népszerűsíti.

Te hogyan készülsz fel a világra, ami még nem is létezik?A technológia korábban soha nem látott tempóban fejlődik napjainkban, ehhez azonban nagyon nehezen tudunk alkalmazkodni. A fejlődés ugyanis átformálja az otthoni és a munkahelyi életünket is, a különböző szociális és gazdasági problémák megoldása azonban újabb és újabb kérdéseket vet fel. A mostani óvodások 65 százaléka olyan munkakörökben fog dolgozni, ami jelenleg még nem is létezik. Hogyan készítsük fel őket, és magunkat, erre az új világra? Hogyan alakul át a munkaerőpiac? A Future Work Fesztiválon jártunk. >>>

Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG