3p
Ahogy a robotika fejlődik, egyre gyakrabban kerül elő a téma, hogy a szexet is helyettesíteni tudják-e vagy sem, és annak milyen társadalmi hatásai lesznek. Vannak, akik szerint nemsokára mindenki ilyet fog használni, mások szerint ez még sok év kérdése, megint mások meg inkább betiltanák az egészet.
(Forrás: Realdoll.com)

Tudósok és írók már évtizedek óta pedzegetik, de főleg pár film után már a köztudatba is kezd bevonulni, hogy a mesterséges intelligencia egyfajta társpótlékot is jelenthet az embernek, a robotok pedig szexpartnerek is lehetnek. („A nő”, 2013, „Ex Machina”, 2015, de már a Star Trek: Az új nemzedék is tartalmazott ilyen elemeket.)

Most, hogy a robotika is és a mesterséges intelligencia is gyorsan fejlődik, felmerült, hogy a szexrobot akár pár év múlva is megvalósulhat. A The Huftington Post szerint azért még kell hozzá jó pár év, amíg teljes értékű szexrobotokat gyártanak majd, amit öt érvvel támogatnak meg. A technikának is kell még fejlődnie, az áraknak is csökkenniük kell – és számos perverzió lehetőségét kell megvalósítani.

Érzelem és olcsóság

Az egyik pont szerint a mesterséges intelligenciának még sokat kell fejlődnie, hogy érzelmi és szexuális intelligenciát tudjon felmutatni. Érzelmi intelligencia nélkül a robot csak kifinomult szexjáték, szexbaba marad.

Egy másik pont szerint egyelőre a virtuális valóság lesz a menő – Japánban most rendezték meg az első ilyen pornófesztivált. A kapukat a rendőrségnek kellett megvédenie az érdeklődők tömegeitől. Egy másik probléma, hogy a robotok nagyon drágák, a TrueCompanion cég gyártmánya például majdnem 10 ezer dollár, azaz 2,8 millió forint. (Itt nézhető meg, kb. 2.15 perctől.)

Jobb legyen, mint egy vibrátor

Az első számú problémának a cikk azt tartja, hogy a drága készülékeknek többet kell tudnia, mint a jelenlegi szexjátékoknak. Itt visszakanyarodnak a mesterséges intelligencia problémájára, ami nélkül valószínűleg távolról sem nyújtanak elég többletet a robotok a hagyományos szexjátékokhoz képest.

A BBC cikke is azt emeli ki, hogy technikailag sok minden van, ami robothoz hasonlít, például különböző távirányítású, programozgató vibrátorok és más eszközök. De ezek inkább csak játékszerek, robot alatt olyan humanoid valamit értenek, ami nem csak irányítható, hanem a mesterséges intelligencia révén egyfajta gondolkodásra is képes. Megérti a beszélt nyelvet. Addig azonban még sok mindennek fejlődnie kell, a processzoroknak, a nanotechnológiának, a bőrszerű anyagoknak és a mesterséges intelligenciának.

Nem tudnak felállni

A BBC az Abyss Creations szexbabáit tartja még a leginkább robotra hasonlító termékeknek, ezek valahol 6000 dollár körül kezdődnek, plusz sok száz dollár szállítási költség. De ezek sem robotok. Egy nagy hibájuk még, hogy nem képesek felállni – 47 kilós súlyukat nem tartja meg a szerkezetük. Egy robotnak nemcsak felállni, de járkálnia is kéne, és pózokat mutatni a végtagjaival – írják.

Még nem is léteznek, máris heves ellenállást váltanak ki a leendő szexrobotok sokaknál. Ilyenek az Amnesty International nevű szervezet, vagy a prostituáltak szervezetei. De vannak, akik attól tartanak, hogy emberi kapcsolatokat fognak szétzilálni, nőket és gyermekeket szerencsétlenné tenni a készülékek.

Más viszont azt mondja, sok ember már a robotok megjelenéséig annyira hozzá fog szokni a számítógépes, pornográf szexpótlékokhoz (mint az új virtuális valóság is), hogy a robotok megjelenése nem is jelent majd olyan nagy további változást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvégre "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG