Társadalom
Részvény / Deviza / Áru Bitcoin=fürge kisemlős, arany=kihalásra ítélt dinoszaurusz? 
Eidenpenz József | 2021. július 4. 12:10
A konzervatívabb közgazdászok gyomra továbbra sem veszi be a bitcoint, és gyakran támadják. Egy vélemény szerint az emberi kultúrában az arany olyan mélyen gyökerezik, mint a gazdagság és a nagy érték szimbóluma, hogy ezzel a digitális pénzek nem kelhetnek versenyre. Ám a változások nagyon gyorsak, a fiatalok pedig mintha ezt máris igencsak másként gondolnák. Eidenpenz József jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal 
Wéber Balázs | 2020. február 22. 17:21
Rendhagyó módon küzd az elmagányosodás ellen egy önkormányzat Svédországban: a lakásokat csak olyan bérlők vehetik ki, akik vállalják, hogy hetente minimum két órát más lakók társaságában töltenek.
Makro / Külgazdaság Félti a demokráciát a kelet-európaiak többsége 
Privátbankár.hu | 2019. november 4. 10:17
Egy friss, hét országban elvégzett felmérés szerint a régió népe nem bízik a kormányokban, a nagy pártokban és a médiában sem, de sokan hisznek abban, hogy megváltoztathatják a politikát, és javíthatnak a társadalmi berendezkedésen.
Makro / Külgazdaság Mennyire vagy tipikus magyar? Két kattintással megtudhatod! 
Privátbankár.hu | 2018. július 31. 08:52
Érdekes és szórakoztató interaktív grafikont készített a KSH a 2016-os mikrocenzus adataiból.
Makro / Külgazdaság Csak a bevándorlók jelenthetik a megoldást a munkaerőhiányra? 
Privátbankár.hu | 2018. április 10. 16:31
Egyre nagyobb problémát jelent a fejlett gazdaságokban az öregedő lakosság, pár évtized múlva ugyanis megduplázódik azok száma, akiket az aktív munkavállalóknak el kellene tartaniuk. A idősebb korosztály aktivizálása és a női munkaerő bevonása eredményes ellenerő lehet a drasztikus demográfiai változások kezelésére, az IMF szerint végső soron azonban csak a bevándorlók ellensúlyozhatnák az aktív lakosság csökkenését.
Makro / Külgazdaság Közbelép az EU: ezzel próbálják megnyerni maguknak az embereket? 
Privátbankár.hu | 2017. november 17. 15:24
Az egyre erősödő ellenhangok miatt új alapelveket fogalmazott meg az EU.
Részvény / Deviza / Áru Egyre inkább elöregszik a társadalom - ez tesz majd minket gazdaggá? 
Privátbankár.hu | 2017. április 25. 14:40
Temérdek befektetési lehetőség tárul azok elé, akik jól ismerik a világ társadalmi folyamatait, és elég türelmesek ahhoz, hogy kivárják, amíg a döntésük gyümölcse beérik. Az elöregedő lakosság pont ilyen lehetőségeket tartogat, ráadásul szinte biztos: az elöregedésen egyelőre semmi sem segít, így szinte biztos a demográfiai trendeken szerzett profit.
Vásárló Mindenki a robotokat fogja használni – vagy inkább betiltják őket? 
Privátbankár.hu | 2016. július 24. 18:14
Ahogy a robotika fejlődik, egyre gyakrabban kerül elő a téma, hogy a szexet is helyettesíteni tudják-e vagy sem, és annak milyen társadalmi hatásai lesznek. Vannak, akik szerint nemsokára mindenki ilyet fog használni, mások szerint ez még sok év kérdése, megint mások meg inkább betiltanák az egészet.
Makro / Külgazdaság A Brexit a liberális világrend végét jelzi? 
Eidenpenz József | 2016. június 30. 14:05
Sokféle véleményt hallani a Brexitről, miközben sokan vissza szeretnék csinálni. De van olyan is, aki mélyebb okokra vezeti vissza, egy több évtizedes fejlődési pálya végét jósolja, igazi forradalomnak állítja be. Más inkább érzelmi alapon, „végre megkapták” közelíti meg a kérdést, kerül, amibe kerül.
Makro / Külgazdaság A gazdag gazdag marad? Századok óta ugyanazok a családok uralkodnak 
Privátbankár.hu | 2016. június 7. 16:45
Vajon a gazdag családok fenn tudják tartani a vagyonukat, hatalmukat hosszú időn, akár évszázadokon keresztül is? Olasz tudósok megvizsgálták a középkor egyik leggazdagabb városának, Firenzének a családjait, ahol a 15. század óta vezetik az adófizetési statisztikákat, és meglepő következtetésekre jutottak.
Makro / Külgazdaság Kiábrándító képet fest egy új jelentés Magyarországról 
Privátbankár.hu | 2014. december 13. 19:30
A Tárki Társadalmi riport 2014 című kiadványából kiderül, hogy Magyarország szinte minden témában a leszakadók közé került a régión belül. Azért az elmúlt 25 év nem volt teljesen elvesztegetve. Az is kiderül, hogy mi a magyar társadalomban a szegénységnél is sokkal súlyosabb probléma.
Makro / Külgazdaság Gazdagok és szegények: sehol sem nő úgy a szakadék, mint nálunk 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 16. 15:25
Magyarországon növekedtek a legjobban az egyenlőtlenségek a válság kitörése óta egész Európában. Emiatt folyamatosan távolodunk a skandináv modelltől és haladunk a mediterrán államok felé. A válság sújtotta országok némelyikében viszont csökkent a relatív szegénységi ráta, ami azt jelzi, hogy a kisebb tortából arányaiban több jut a szegényeknek.
Makro / Külgazdaság Itt az igazság Kínáról – meddig mehet ez így tovább? 
Eidenpenz József | 2013. május 30. 12:31
Kínában sok minden nem olyan, amilyennek látszik. Negyedmilliárd ember dolgozik jogfosztottan, szinte rabszolgaként, miközben a dúsgazdag elit a saját zsebeit tömködi. A társadalmi feszültségek, a transzparencia hiánya és a várható gazdasági lassulás miatt a befektetők is egyre óvatosabbak.
Karrier Munkanélküliség: nem lesz most jó pályakezdőnek lenni  
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 5. 09:55
Tovább nő a munkanélküliség a fiatalok körében globálisan a következő években, miután az euróövezeti válság hatása a fejlett országokból továbbterjed a fejlődő országokba - áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kedden publikált elemzésében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG