1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kínában sok minden nem olyan, amilyennek látszik. Negyedmilliárd ember dolgozik jogfosztottan, szinte rabszolgaként, miközben a dúsgazdag elit a saját zsebeit tömködi. A társadalmi feszültségek, a transzparencia hiánya és a várható gazdasági lassulás miatt a befektetők is egyre óvatosabbak.

Kína, az óriási ellentétek népes országa. A kommunista ideológia és a világ egyik legvadabb kapitalizmusa él egymás mellett. A kommunista retorika elfedi a valóságot, a munkások gátlástalan kizsákmányolását, és hogy a kommunista elit eközben a saját zsebét tömködi – foglalta össze kínai úti tapasztalatait Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

Nem átlátható a gazdaság, nem átláthatóak a társadalmi viszonyok sem, ami nagy kockázatot jelent a világ többi részére nézve. A helyi hatalmasságok lépései, a pazarló beruházások, a központi tervutasítás számos bizonytalanságot visznek a rendszerbe.

Vidéki nyomorultak tömegei

A kínai növekedés alapvetően a munkaerő városokba áramlásából származott. Mivel kommunista ország, elvileg szabályozott az emberek lakhelye, ennek ellenére a vidékiek tömege áramlott a városokba félig illegálisan és vett részt a hatalmas építkezéseken. Ebből következően nincsen szociális hálójuk, nem jogosultak ellátásokra és töredék fizetés kapnak. Az így élő lakosság létszámát mintegy 250 millió főre becsülik, legalizálásuk, ellátásuk óriási költségvetési terhet jelentene.

A gazdasági szereplőket olcsó forrásokhoz juttatták, emiatt is lehetséges, hogy a gazdaságban nagyon magas, 40-50 százalékos a beruházási ráta. A vezetés azonban látja, hogy a növekedés fenntartásával kapcsolatban sok a kockázat. Egy ideje már a belső fogyasztással tartják elképzelhetőnek a növekedés fenntartását.

Nőhet a feszkó

Új urbanizációs programokat terveznek, több százmilliárd dolláros nagyságrendű környezetvédelmi beruházásokat, vidéken pedig modern farmgazdaságokat. A földművelés jelenleg sok helyen csaknem középkori szinten működik az országban, a környezetszennyezés miatt pedig sok város szinte lakhatatlan.

Kérdés, meddig lehet fenntartani a lakosság jelenlegi elnyomását – mondja Vízkeleti. A társadalmi különbségek hatalmasak, amiből nagy társadalmi feszültség lehet. Kimutatták azt is, hogy az egy főre eső GDP növekedésével egy ország összes GDP-jének növekedése csökken, vagyis minél kevésbé szegény a lakosság, annál kevésbé gyorsan nő a gazdasága. A társadalom az egykeprogram miatt öregszik, aminek előbb-utóbb gazdasági következményei is lehetnek. Kérdés, a kormány ezt mikor ismeri majd fel.

Jöhet a liberó

Az országban tőkepiaci liberalizációt terveznek, a bankok helyett a tőkepiacról szeretnének forrásokat bevonni a vállalatok és beruházások finanszírozására. A globális hozaméhség közepette ez akár működhet is – mondta Vízkeleti Sándor. Az ország vállalatikötvény- és részvénypiaca például még csak egy töredéke a fejlett ipari országok piacainak.

A világban a befektetők egyre óvatosabban kezelik Kínát, részben a várható társadalmi problémák miatt, részben egyre szkeptikusabbak a növekedés ütemével kapcsolatban. A befektetési bankok egyre inkább csökkentik a kínai növekedéssel kapcsolatos előrejelzéseiket. A kormányzat is egyre visszafogottabb, legutóbb évi hét százalékos fenntartható növekedésről nyilatkoztak, pár hónapja még 7,5 százalék volt ugyanez. Nagy hiányosságok vannak a transzparenciában is, különösen a bankrendszer helyzete átláthatatlan.

...a keleti szélnek

A politikai viszonyok miatt a meggazdagodott emberek félnek, titkolni igyekeznek vagyonukat. Ennek egyik következménye, hogy nem merik bankba, befektetési alapba, más hivatalos termékekbe fektetni a pénzüket. Ehelyett inkább ingatlanokba fektetik a kínai nagyvárosokban vagy Hong Kongban, így a lakásárak meredeken emelkednek sok éve.

Kínát úgy tekinteni, mint ahonnét a keleti szél fúj, és erre a szélre vitorlát feszíteni, eléggé kockázatos dolog – mondta a vezérigazgató. Az országnak még számos problémát kell megoldania a közeljövőben, hogy a növekedés fennmaradjon, a következő néhány év vagy évtized nagyon izgalmas lesz majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG