<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Sokféle véleményt hallani a Brexitről, miközben sokan vissza szeretnék csinálni. De van olyan is, aki mélyebb okokra vezeti vissza, egy több évtizedes fejlődési pálya végét jósolja, igazi forradalomnak állítja be. Más inkább érzelmi alapon, „végre megkapták” közelíti meg a kérdést, kerül, amibe kerül.
A Bastille ostroma, Wikipedia

A régi liberális világrend meghal, mert már az átlagember számára a költsége nagyobb, mint a haszna – veti fel egy alternatív svájci gazdasági oldal kommentátora. Szerinte a jóléti államot három dolog tette lehetővé, a népesség növekedése, a termelékenység javulása és a hitelek bővülése. Ma már mindhárom lassul, vagy negatívvá vált.

Következésképpen már túl nagyok a költségei a „mélyállam” (deep state) és haveri köre fenntartásának. (Az állam mögött álló, a mélyben megbúvó üzleti-politikai erőket, egyfajta háttérállamot, árnyékállamot értik mélyállam alatt.) Az államok mögött álló titkos hátteremberek, a „rókák” (foxes) ezen megközelítés szerint nagyon drágák, ami például a főbb hatalmi központokban, Washingtonban vagy a Wall Streeten uralkodó horribilis, több százezer dolláros lakásárak is jeleznek.

Ezért van Brexit és Trump

Az összeesküvés-elméletekre hasonlító teória szerint a hiteleken alapuló pénzügyi rendszer az utóbbi évtizedekben eltorzította a gazdaságot, lelassította, és az emberek 90 százaléka számára megállította a jövedelmük növekedését. Ezért már nem tudja a gazdaság kitermelni a politikusok ígéreteit. Az átlagos amerikai dolgozó ma nem keres többet reálértéken, mint 40 évvel ezelőtt, a gazdasági növekedés zöme a gazdagoké (a rókáké) lett.

Így a jóléti állam vonzereje csökken, az átlagember becsapva és kirabolva érzi magát, ez a magyarázata a Brexit és Donald Trump előretörésének. A szerző egyenesen a Nagy Francia Forradalomhoz hasonlítja a jelenlegi helyzetet, amikor az akkori „rókák”, kiváltságosok úgy bebetonozták a hatalomba magukat, hogy csak véres forradalommal lehetett őket kirobbantani onnét.

Robotok vagy emberek?

Vélemény: Az említett statisztikákat már másutt is lehetett olvasni a középosztály jövedelmének stagnálásáról, a gazdagok folyamatos gazdagodása mellett. Az oka azonban nem valamiféle sötét, világméretű összeesküvés, hanem olyan folyamatok, mint a globalizáció, automatizáció, a tőkés világverseny, amely sok ágazatban lenyomja vagy kordában tartja a béreket. Ez mérséklődhetne, ha a feltörekvő országokban is sokkal magasabb szintre emelkednének a bérek, ahogy az most Kínában történik, vagy ritka áruvá válna a munkaerő. Ehelyett, vagy emellett lehet, hogy a robotok és a mesterséges intelligencia nyitnak majd új korszakot.

Éljen a jó ember, vesszen a gaz

A szintén gyakran alternatív, a fő áramtól eltérő véleményeket közlő ZeroHedge weboldal szerzője is jó fiúknak nevezi a Brexitet megszavazó briteket, és a szabadság, a közösség, a demokrácia és a jogállam győzelmének a szavazást. Tizenhat olyan érvet sorol fel, ami miatt örülni lehet a Brexit győzelmének, bár ezek egy része erősen hasonlít egymáshoz.

Az első pontban annak örül, hogy a kisemberek, átlagemberek győzni tudtak a politikusok, üzletemberek, újságírók, akadémikusok hatalma felett, végre nem a leghatalmasabb és legszervezettebb tábor nyert. A másodikban annak, hogy a jólét és az önigazgatás közül az utóbbit választották. (Bár azóta kiderült, hogy sokan nem fogták fel pontosan, mi is a tét – a szerk.)

Attól, hogy most örülsz, még tévedhetsz

Az írás szerint azok, akik felett eddig uralkodtak, most megelégelték, hogy döntéseket hozzanak a fejük felett. Most végre a törvényt be fogják tartani, vagy legalábbis nem hánynak nyíltan fittyet a véleményükre. A demokrácia győzött a bürokrácia felett. És így tovább sorolják a nem feltétlenül racionális, inkább érzelmi jellegű érveket további mintegy tíz ponton keresztül. Az EU gazdasági előnyeiről hallgatnak. A végén azért ez a cikk is elismeri, hogy a Brexit ettől még bizonyulhat tévedésnek, de azt mondja, ha évszázadokig megvolt Nagy-Britannia egyedül, ez után is meglesz.

Faber reméli, még többen lépnek

A híres, meglepő, de sokszor pontos jóslatairól ismert Marc Faber is a Brexit támogatói közé tartozik. Amint a CNBC-nek elmondta, a Brexit világos üzenetet küld „egy beteg politikai elitnek és egy használhatatlan brüsszeli bürokráciának”, amelyek a bonyolult törvényeikkel és végtelen előírásaikkal lassítják a gazdasági növekedést, amiből a polgároknak elegük van.

Szerinte ha Svájc tud az EU-n kívül jól működni, akkor Nagy-Britannia is (ha ez után ezt egyáltalán megengedik neki – a szerk.), és semmi katasztrofális nincs a kilépésében. Ő is úgy véli, hogy a Brexit „a normális emberek győzelme a politikai és pénzügyi elit felett”, akiket csak a tőzsdei árfolyamok érdekelnek. Faber reméli, hogy a példa ragadós lesz és ezután mások is kilépnek majd.

(A Brexitnek nagyon örülő putyinistákról itt írtunk, a Brexit és populizmus témaköréből ajánljuk még ezt az írást is.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter burkoltan odaszólt Ukrajnának?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:59
A miniszter a külhoni magyarokról és a keresztényüldözésről beszélt.
Makro / Külgazdaság Aknák Ukrajnában: fontos döntést hozott az EU
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:16
Az Európai Unió újabb jelentős támogatást nyújt Ukrajnának, ezúttal aknamentesítésre.
Makro / Külgazdaság Most egy miniszterelnöknek küldtek valakik levélbombát
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:33
Azután, hogy az országban egy nagykövetnek címeztek bombát, most a miniszterelnöknek is.
Makro / Külgazdaság A piac már beárazta, hogy Magyarország uniós pénzeit felfüggesztenék
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:04
Vajon az Európai Bizottság szerdai döntése után félig tele van a pohár, vagy félig üres? És milyen látható következményei lennének annak, ha megérkeznek az uniós pénzek? A legfrissebb történés mellett még az üzemanyag árstopról, annak várható kivezetéséről, valamint az inflációról, bértárgyalásokról is szó esett az ATV Start című műsorában, ahol Székely Sarolta lapunk felelős szerkesztője mellett Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője volt a vendég.
Makro / Külgazdaság Közeleg a tél: Szijjártó Péter megkongatta a vészharangot
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 12:17
Közeleg a tél, ami súlyos humanitárius katasztrófával fenyeget Ukrajnában, ezért mielőbb el kell jönnie a békének, ugyanis Európa is egyre nehezebb helyzetbe kerül a kettős nyomás, a háború következményei és az illegális migráció miatt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Genfben.
Makro / Külgazdaság Újabb figyelmeztető jelzés érkezett a magyar iparból
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 09:49
Kitart még a növekedés a feldolgozóiparban a BMI alapján, de lassul a tempó.
Makro / Külgazdaság Megvan, miért száguld a recesszió felé a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 09:18
Elsősorban a mezőgazdaság teljesítménye taszította a recesszió peremére a magyar gazdaságot a legfrissebb adatok szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG