<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Egyre nagyobb problémát jelent a fejlett gazdaságokban az öregedő lakosság, pár évtized múlva ugyanis megduplázódik azok száma, akiket az aktív munkavállalóknak el kellene tartaniuk. A idősebb korosztály aktivizálása és a női munkaerő bevonása eredményes ellenerő lehet a drasztikus demográfiai változások kezelésére, az IMF szerint végső soron azonban csak a bevándorlók ellensúlyozhatnák az aktív lakosság csökkenését.

A fejlett országoknak a bevándorló munkaerőhöz kellene fordulniuk, hogy ellensúlyozzák a munkaerőpiacon aktív életkorú lakosság elkerülhetetlen csökkenését és a népesség elöregedéséből fakadó gazdasági lassulást – javasolta a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A jelentés szerint bár a bevándorló munkaerő befogadása problémákkal járhat és politikai értelemben visszaüthet, lehetőséget jelenthet a befogadó országok számára. A fejlett gazdaságok nem képesek felvenni a harcot az aktív életkorú lakosság elöregedéséből adódó gazdasági visszaeséssel akkor sem, ha határozott lépéseket tesznek a nők és az időskorúak munkaerőpiaci integrálására – tették hozzá.

Az ENSZ becslése szerint fejlett országok csaknem felében csökkenni foga a népesség, a munkaképes korú dolgozóknak pár évtizeden belül kétszer annyit idős embert kell majd eltartaniuk, mint manapság. Az IMF szerint a bevándorlás "hosszú távon hozzájárulhat a növekedés és a termelékenység fokozásához", míg a megszorító jelegű bevándorlási politikák jelentősen súlyosbíthatják a munkaképes korú lakosság elöregedéséből eredő kedvezőtlen tendenciákat.

Egyre több az idős, egyre kevesebb fiatal dolgozik

A fejlett országokban lezajló folyamat nem meglepő, az alapvetően javuló életkörülmények, a megfelelő egészségügyi ellátás jelentősen megnövelték az átlag életkort ezekben a gazdaságokban. A népesség elöregedésének felgyorsulása főként az elmúlt évtizedben volt látványos, mivel a Második Világháború után született emberek jelentős része elérte a nyugdíjas kort.

Mélyponton a munkanélküliség - az élbolyban Magyarország

Több mint kilenc éve nem volt ilyen alacsony a mutató. Részletek >>>

A demográfiai változás eredményeképpen időskori függőségi ráta a jelenlegi 34 százalékról akár 55 százalékra is nőhet 2050, amennyiben a jelenlegi trendet követi a folyamat. Bár a társadalom öregedése máris nyomást gyakorol a munkaerő-piacra, jelentős különbségek vannak az összesített munkaerő-részvételi arányok fejlődésében és összetételében a fejlett gazdaságoknál.

A női munkaerő jelenléte például drasztikusan emelkedett a nyolcvanas évek óta. Az utóbbi időben észrevehetően több idős került vissza a munkaerő-piacra, míg a fiatalok esetében csökkenő tendencia rajzolódik ki. A fejlett gazdaságok szinte mindegyikében megfigyelhető hogy az alacsonyabb végzettségű, 25-54 közötti férfiak egyre jobban kiválnak a munkaerőt biztosítók közül. Ez a trend leginkább az Egyesült Államokban figyelhető meg, ahol mind a nők, mind a férfiak elsődleges munkaerő-piaci részvételének csökkenését tapasztalták.

Mit lehet tenni?

Ezeket az eredményeket számos háttérfolyamat támogatja az IMF kutatása szerint.  A fejlett gazdaságok összesített és egyéni munkaerő-részvételének történeti mintáit elemezve kimutatható, hogy  a munkaerő-piaci szabályozások változása, a szolgáltatási szektor kivirágzása, a technológiai fejlődés és a globális kereskedelem egyaránt befolyásolják az emberek döntését, hogy                csatlakoznak, maradnak, vagy akár visszatérnek a munkaerőpiacon.

A kutatás szerint az öregedés és a gazdasági válság jelentősen visszavetette a férfi munkavállalók jelenlétét a piacon, míg a női munkaerő növekedése bizonyítja, milyen hatásai lehetnek a munkaerő-piaci szabályozások módosításának, ami lehetőséget teremt az idősebb munkavállalók aktivizálására – ez pedig eredményes ellenerő lehet az öregedésből adódó problémákkal szemben.

Durván megugrottak a hiányszakmákban a fizetések

Rengeteg területen nincs elég dolgozó, a cégek béremeléssel csábítanak. Tovább >>>

A kutatók arra jutottak, hogy az idősebbek igényeivel jobban korreláló szabályozások, az adókedvezmények, a tréningprogramok, továbbá az oktatás színvonalának emelése és más strukturális változtatások együttesen felelősek a női munkavállalók megnövekedett részvételéért az utóbbi három évtizedben.

Előbb-utóbb kifogyunk az intézkedésekből

Ezzel szemben az automatizáció, a gépesítés – bár a gazdaság egészére nézve hasznos – jelentősen csökkentette a munkavállalók részvételi arányát, ugyanakkor bizonyos intézkedések (dolgozók oktatása, a munkaerő-piaci folyamatokra fordított nagyobb kiadások és a szelesebb spektrumú piachoz való hozzáférés részint képes ellensúlyozni ezt a folyamatot.

A munkavállalókat támogató intézkedések, amelyek segíthetik összhangba hozni a munkát és a családi életet szintén komolyan segíthetik a piacot. A fiatalkorúak képzésének erősítése, a rugalmas munkaidő és a szülési szabadság további vonzerő lehet a női munkavállalóknak. Az idősebb munkavállalók esetében a nyugdíjkorhatár kitolásával és a nyugdíjrendszer rendezésével lehetne eredményesen ösztönözni a munkaerőpiacon való részvételt.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet: az erősödő demográfiai eltolódást a későbbiekben már nem tudja ellensúlyozni ezek az intézkedések.  Hacsak a technológiai fejlődés nem hoz látványos eredményeket a produktivitás fokozásában, sok fejlett gazdaságnak újra kell gondolnia bevándorlási politikáját a munkaerő-kínálat növelése érdekében a nyugdíjasok aktivizálásán túl is. Bár a bevándorlók befogadása kihívást jelenthet a befogadó országok számára, a nemzetközi migráció megfékezésére tett erőfeszítések tovább rontják a demográfiai nyomást – vélik az IMF szakértői.

Kiöregednek a vezetők: ki viszi tovább a vállalatokat?

A hazai, feltörekvő középvállalatok mintegy 90 százaléka ugyan kedvezően ítéli meg a helyzetét, a legnagyobb kihívást azonban az ügyfélszerzés mellett a cégutódlás jelenti a KKV-k számára, derült ki a Deloitte Magyarország Versenyképességi Indikátor Jelentéséből. Emellett továbbra is fejtörést jelent a képzett munkaerő elérése is. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG