<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Egyre nagyobb problémát jelent a fejlett gazdaságokban az öregedő lakosság, pár évtized múlva ugyanis megduplázódik azok száma, akiket az aktív munkavállalóknak el kellene tartaniuk. A idősebb korosztály aktivizálása és a női munkaerő bevonása eredményes ellenerő lehet a drasztikus demográfiai változások kezelésére, az IMF szerint végső soron azonban csak a bevándorlók ellensúlyozhatnák az aktív lakosság csökkenését.

A fejlett országoknak a bevándorló munkaerőhöz kellene fordulniuk, hogy ellensúlyozzák a munkaerőpiacon aktív életkorú lakosság elkerülhetetlen csökkenését és a népesség elöregedéséből fakadó gazdasági lassulást – javasolta a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A jelentés szerint bár a bevándorló munkaerő befogadása problémákkal járhat és politikai értelemben visszaüthet, lehetőséget jelenthet a befogadó országok számára. A fejlett gazdaságok nem képesek felvenni a harcot az aktív életkorú lakosság elöregedéséből adódó gazdasági visszaeséssel akkor sem, ha határozott lépéseket tesznek a nők és az időskorúak munkaerőpiaci integrálására – tették hozzá.

Az ENSZ becslése szerint fejlett országok csaknem felében csökkenni foga a népesség, a munkaképes korú dolgozóknak pár évtizeden belül kétszer annyit idős embert kell majd eltartaniuk, mint manapság. Az IMF szerint a bevándorlás "hosszú távon hozzájárulhat a növekedés és a termelékenység fokozásához", míg a megszorító jelegű bevándorlási politikák jelentősen súlyosbíthatják a munkaképes korú lakosság elöregedéséből eredő kedvezőtlen tendenciákat.

Egyre több az idős, egyre kevesebb fiatal dolgozik

A fejlett országokban lezajló folyamat nem meglepő, az alapvetően javuló életkörülmények, a megfelelő egészségügyi ellátás jelentősen megnövelték az átlag életkort ezekben a gazdaságokban. A népesség elöregedésének felgyorsulása főként az elmúlt évtizedben volt látványos, mivel a Második Világháború után született emberek jelentős része elérte a nyugdíjas kort.

Mélyponton a munkanélküliség - az élbolyban Magyarország

Több mint kilenc éve nem volt ilyen alacsony a mutató. Részletek >>>

A demográfiai változás eredményeképpen időskori függőségi ráta a jelenlegi 34 százalékról akár 55 százalékra is nőhet 2050, amennyiben a jelenlegi trendet követi a folyamat. Bár a társadalom öregedése máris nyomást gyakorol a munkaerő-piacra, jelentős különbségek vannak az összesített munkaerő-részvételi arányok fejlődésében és összetételében a fejlett gazdaságoknál.

A női munkaerő jelenléte például drasztikusan emelkedett a nyolcvanas évek óta. Az utóbbi időben észrevehetően több idős került vissza a munkaerő-piacra, míg a fiatalok esetében csökkenő tendencia rajzolódik ki. A fejlett gazdaságok szinte mindegyikében megfigyelhető hogy az alacsonyabb végzettségű, 25-54 közötti férfiak egyre jobban kiválnak a munkaerőt biztosítók közül. Ez a trend leginkább az Egyesült Államokban figyelhető meg, ahol mind a nők, mind a férfiak elsődleges munkaerő-piaci részvételének csökkenését tapasztalták.

Mit lehet tenni?

Ezeket az eredményeket számos háttérfolyamat támogatja az IMF kutatása szerint.  A fejlett gazdaságok összesített és egyéni munkaerő-részvételének történeti mintáit elemezve kimutatható, hogy  a munkaerő-piaci szabályozások változása, a szolgáltatási szektor kivirágzása, a technológiai fejlődés és a globális kereskedelem egyaránt befolyásolják az emberek döntését, hogy                csatlakoznak, maradnak, vagy akár visszatérnek a munkaerőpiacon.

A kutatás szerint az öregedés és a gazdasági válság jelentősen visszavetette a férfi munkavállalók jelenlétét a piacon, míg a női munkaerő növekedése bizonyítja, milyen hatásai lehetnek a munkaerő-piaci szabályozások módosításának, ami lehetőséget teremt az idősebb munkavállalók aktivizálására – ez pedig eredményes ellenerő lehet az öregedésből adódó problémákkal szemben.

Durván megugrottak a hiányszakmákban a fizetések

Rengeteg területen nincs elég dolgozó, a cégek béremeléssel csábítanak. Tovább >>>

A kutatók arra jutottak, hogy az idősebbek igényeivel jobban korreláló szabályozások, az adókedvezmények, a tréningprogramok, továbbá az oktatás színvonalának emelése és más strukturális változtatások együttesen felelősek a női munkavállalók megnövekedett részvételéért az utóbbi három évtizedben.

Előbb-utóbb kifogyunk az intézkedésekből

Ezzel szemben az automatizáció, a gépesítés – bár a gazdaság egészére nézve hasznos – jelentősen csökkentette a munkavállalók részvételi arányát, ugyanakkor bizonyos intézkedések (dolgozók oktatása, a munkaerő-piaci folyamatokra fordított nagyobb kiadások és a szelesebb spektrumú piachoz való hozzáférés részint képes ellensúlyozni ezt a folyamatot.

A munkavállalókat támogató intézkedések, amelyek segíthetik összhangba hozni a munkát és a családi életet szintén komolyan segíthetik a piacot. A fiatalkorúak képzésének erősítése, a rugalmas munkaidő és a szülési szabadság további vonzerő lehet a női munkavállalóknak. Az idősebb munkavállalók esetében a nyugdíjkorhatár kitolásával és a nyugdíjrendszer rendezésével lehetne eredményesen ösztönözni a munkaerőpiacon való részvételt.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet: az erősödő demográfiai eltolódást a későbbiekben már nem tudja ellensúlyozni ezek az intézkedések.  Hacsak a technológiai fejlődés nem hoz látványos eredményeket a produktivitás fokozásában, sok fejlett gazdaságnak újra kell gondolnia bevándorlási politikáját a munkaerő-kínálat növelése érdekében a nyugdíjasok aktivizálásán túl is. Bár a bevándorlók befogadása kihívást jelenthet a befogadó országok számára, a nemzetközi migráció megfékezésére tett erőfeszítések tovább rontják a demográfiai nyomást – vélik az IMF szakértői.

Kiöregednek a vezetők: ki viszi tovább a vállalatokat?

A hazai, feltörekvő középvállalatok mintegy 90 százaléka ugyan kedvezően ítéli meg a helyzetét, a legnagyobb kihívást azonban az ügyfélszerzés mellett a cégutódlás jelenti a KKV-k számára, derült ki a Deloitte Magyarország Versenyképességi Indikátor Jelentéséből. Emellett továbbra is fejtörést jelent a képzett munkaerő elérése is. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG