<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Tovább nő a munkanélküliség a fiatalok körében globálisan a következő években, miután az euróövezeti válság hatása a fejlett országokból továbbterjed a fejlődő országokba - áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kedden publikált elemzésében.

Ironikusan, várhatóan csak a fejlett országokban csökken jelentősebben a munkanélküliség a fiatalok körében a következő években, miközben más térségekben általában a növekedés lesz a jellemző.

Az ILO legújabb előrejelzése szerint a fejlett országokban a 25 év alattiak körében a munkanélküliség fokozatosan csökken, az idei 17,5 százalékról 15,6 százalékra mérséklődik 2017-ben. Ez ugyanakkor jóval magasabb a 2008-as válság előtti utolsó évben feljegyzett 12,5 százaléknál.A csökkenés az ILO szerint elsősorban nem a munkaerő piaci javulásnak a következménye lesz, hanem annak, hogy csalódottság miatt sokan elhagyják a munkaerőpiacot, és ezáltal kikerülnek a statisztikai számokból.

Az ILO előrejelzése szerint globálisan a fiatalok munkanélküliségi aránya 12,9 százalék lesz 2017-ben, ami 0,2 százalékponttal magasabb az idei évre vártnál.Az életkorcsoportban a legmagasabb munkanélküliségi ráta jelenleg Észak-Afrikában van 27,5 százalékkal, ami várhatóan 26,7 százalékra mérséklődik 2017-ben. A Közel-Keleten a ráta a jelenlegi 26,4 százalékról 28,4 százalékra nő öt év múlva. A közép- és délkelet-európai országokban a 25 év alatti munkanélküliek aránya 16,9 százalék lesz idén az ILO számításai szerint, ami 2017-ben 17 százalék lehet.

A fiatalok munkanélküliségi rátája Kelet-Ázsiában a legalacsonyabb 9,5 százalék, ahol 2017-re 10,4 százalékot vár az ILO.

Nem dolgozik az európai fiatalok ötöde

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a 27 EU-tagállamban idén júliusban 22,5 százalékos, azon belül az euróövezetben pedig 22,6 százalékos volt a munkanélküliek aránya. Tavaly júliusban ez a mutató még 21,3 százalékon, illetve 20,7 százalékon állt. Az Eurostat szerint Magyarországon a tavaly júliusi 25,8 százalékról idén júniusra 28,6 százalékra ugrott a fiatal munkanélküliek részaránya. Az unió magyar foglalkoztatási biztosa szerint a munkanélküliség magas arány a fiatalok körében már a társadalmi kohéziót fenyegeti.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG