BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 22. 17:21

Rendhagyó módon küzd az elmagányosodás ellen egy önkormányzat Svédországban: a lakásokat csak olyan bérlők vehetik ki, akik vállalják, hogy hetente minimum két órát más lakók társaságában töltenek.

EPA/WOJTEK JARGILO(Illusztráció)

Nagyon kényelmes, de nagyon magányos életem volt. Voltak napok, amikor nem beszéltem senkivel. Ilyenkor kicsit furcsa lesz az ember

- így emlékezett vissza korábbi éveire egy 86 éves svédországi nyugdíjas, Gunnel Ericsson. A magányosság problémája korántsem csak az időseket sújtja az észak-európai országban: sokáig egyedül érezte magát a húsz éves Fia Stegroth is.

Ledolgoztam a nyolc órát, hazamentem, ettem, aztán elkezdtem számítógépes játékokkal játszani. És egyre depressziósabb lettem.

Beszélnünk kell

Rajtuk és a hozzájuk hasonló, magányos embereken próbál segíteni az a helsingborgi kezdeményezés, amelyet a napokban mutatott be a BBC riportfilmje.

A svédországi város egy önkormányzati cég által kezelt lakásaiba ugyanis csak olyan bérlők költözhetnek be, akik 25 év alattiak vagy nyugdíjasok, és vállalják, hogy hetente két órát együtt töltenek a többi lakóval.

A fiatalok átadhatják az időseknek energiájukat, valamint tudásukat arról, hogyan lehet kezelni a mai társadalomra jellemző információáramlást. Az idősek pedig reményeink szerint azt adják át a fiataloknak, hogy hogyan működtek régen a dolgok

-mondja Dragana Curovic, a projekt egyik felelőse.

Az épületet, amely korábban idősotthonként működött, felújították, és számos olyan helyiséget alakítottak ki, amely lehetőséget ad a szocializációra. A lakók közösen főzhetnek, festhetnek, kézműves termékeket készíthetnek, edzhetnek vagy éppen csocsózhatnak.

Tanítás az életről

Az eddigi tapasztalatok alapján a „kísérlet” működik: a fiatalok megtalálták a közös hangot az idősekkel anélkül, hogy ezt kívülről erőltetni kellett volna. A riport szerint a húszéves lány és a 86 éves asszony mára barátok lettek.

Sokat segített a számítógép és a tévé kezelésében. Sokkal jobban érzem magam

-mondja Gunnel. A lány szerint Gunnel vidám személyiség, akitől van mit tanulni:

Sokat tanított az életről.

Azokkal, akik esetleg nem szocializálódnak eléggé, a projekt vezetői külön el fognak beszélgetni. Eddig azonban úgy tűnik, hogy mindenki odateszi magát. Kisebb konfliktusok persze vannak – volt, hogy egyszerre ketten akarták használni a közös mosóhelyiséget –, de ezek nem okoznak komoly problémát.

Mindenki jól jár

November óta több mint 70 bérlő költözött be a lakásokba. A projekt vezetői azt remélik, hogy a jövőben több ilyen kezdeményezést indíthatnak.

Ezzel az egész társadalom jól járhat:

Mivel az emberek boldogabbak, kevésbé lesznek betegek, kevesebbet mennek majd orvoshoz. Tényleg azt reméljük, hogy ez sikeres projekt lesz – nem csak Helsingborgban, hanem egész Svédországban, és talán a világ más részein is

- mondja Dragana Curovic.

Társuk a tévé

Az elmagányosodás globális probléma: egy 2018-as felmérés szerint az Egyesült Királyságban a felnőttek 23, az Egyesült Államokban 22 százaléka érzi magát mindig vagy gyakran egyedül. A 65 év feletti britek csaknem fele pedig arról számolt be, hogy fő társasága a háziállata vagy a tévéje.

Makro / Külgazdaság Szlovéniában is átvállalja az állam a béreket
MTI | 2020. április 2. 21:14
Egyetemistákon, nyugdíjasokon és munkavállalókon is segít a szlovén állam a járvány alatt. A katonaságot ott nem vetik be.
Makro / Külgazdaság Rendőri intézkedésekre is felhatalmazást kaptak a katonák a veszélyhelyzetben
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:11
Egy friss kormányrendelet ruházza fel ezzel a joggal a honvédséget.
Makro / Külgazdaság Szabadságra küldik az ápolókat?
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:05
Szakszervezetek szerint az ápolókat szabadságra küldik a kórházak, amíg a koronavírusos betegekre várnak. A kormány szerint nem kötelező szabadságról van szó.
Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
hírlevél