<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Rendhagyó módon küzd az elmagányosodás ellen egy önkormányzat Svédországban: a lakásokat csak olyan bérlők vehetik ki, akik vállalják, hogy hetente minimum két órát más lakók társaságában töltenek.
EPA/WOJTEK JARGILO(Illusztráció)

Nagyon kényelmes, de nagyon magányos életem volt. Voltak napok, amikor nem beszéltem senkivel. Ilyenkor kicsit furcsa lesz az ember

- így emlékezett vissza korábbi éveire egy 86 éves svédországi nyugdíjas, Gunnel Ericsson. A magányosság problémája korántsem csak az időseket sújtja az észak-európai országban: sokáig egyedül érezte magát a húsz éves Fia Stegroth is.

Ledolgoztam a nyolc órát, hazamentem, ettem, aztán elkezdtem számítógépes játékokkal játszani. És egyre depressziósabb lettem.

Beszélnünk kell

Rajtuk és a hozzájuk hasonló, magányos embereken próbál segíteni az a helsingborgi kezdeményezés, amelyet a napokban mutatott be a BBC riportfilmje.

A svédországi város egy önkormányzati cég által kezelt lakásaiba ugyanis csak olyan bérlők költözhetnek be, akik 25 év alattiak vagy nyugdíjasok, és vállalják, hogy hetente két órát együtt töltenek a többi lakóval.

A fiatalok átadhatják az időseknek energiájukat, valamint tudásukat arról, hogyan lehet kezelni a mai társadalomra jellemző információáramlást. Az idősek pedig reményeink szerint azt adják át a fiataloknak, hogy hogyan működtek régen a dolgok

-mondja Dragana Curovic, a projekt egyik felelőse.

Az épületet, amely korábban idősotthonként működött, felújították, és számos olyan helyiséget alakítottak ki, amely lehetőséget ad a szocializációra. A lakók közösen főzhetnek, festhetnek, kézműves termékeket készíthetnek, edzhetnek vagy éppen csocsózhatnak.

Tanítás az életről

Az eddigi tapasztalatok alapján a „kísérlet” működik: a fiatalok megtalálták a közös hangot az idősekkel anélkül, hogy ezt kívülről erőltetni kellett volna. A riport szerint a húszéves lány és a 86 éves asszony mára barátok lettek.

Sokat segített a számítógép és a tévé kezelésében. Sokkal jobban érzem magam

-mondja Gunnel. A lány szerint Gunnel vidám személyiség, akitől van mit tanulni:

Sokat tanított az életről.

Azokkal, akik esetleg nem szocializálódnak eléggé, a projekt vezetői külön el fognak beszélgetni. Eddig azonban úgy tűnik, hogy mindenki odateszi magát. Kisebb konfliktusok persze vannak – volt, hogy egyszerre ketten akarták használni a közös mosóhelyiséget –, de ezek nem okoznak komoly problémát.

Mindenki jól jár

November óta több mint 70 bérlő költözött be a lakásokba. A projekt vezetői azt remélik, hogy a jövőben több ilyen kezdeményezést indíthatnak.

Ezzel az egész társadalom jól járhat:

Mivel az emberek boldogabbak, kevésbé lesznek betegek, kevesebbet mennek majd orvoshoz. Tényleg azt reméljük, hogy ez sikeres projekt lesz – nem csak Helsingborgban, hanem egész Svédországban, és talán a világ más részein is

- mondja Dragana Curovic.

Társuk a tévé

Az elmagányosodás globális probléma: egy 2018-as felmérés szerint az Egyesült Királyságban a felnőttek 23, az Egyesült Államokban 22 százaléka érzi magát mindig vagy gyakran egyedül. A 65 év feletti britek csaknem fele pedig arról számolt be, hogy fő társasága a háziállata vagy a tévéje.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG