<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Rendhagyó módon küzd az elmagányosodás ellen egy önkormányzat Svédországban: a lakásokat csak olyan bérlők vehetik ki, akik vállalják, hogy hetente minimum két órát más lakók társaságában töltenek.
EPA/WOJTEK JARGILO(Illusztráció)

Nagyon kényelmes, de nagyon magányos életem volt. Voltak napok, amikor nem beszéltem senkivel. Ilyenkor kicsit furcsa lesz az ember

- így emlékezett vissza korábbi éveire egy 86 éves svédországi nyugdíjas, Gunnel Ericsson. A magányosság problémája korántsem csak az időseket sújtja az észak-európai országban: sokáig egyedül érezte magát a húsz éves Fia Stegroth is.

Ledolgoztam a nyolc órát, hazamentem, ettem, aztán elkezdtem számítógépes játékokkal játszani. És egyre depressziósabb lettem.

Beszélnünk kell

Rajtuk és a hozzájuk hasonló, magányos embereken próbál segíteni az a helsingborgi kezdeményezés, amelyet a napokban mutatott be a BBC riportfilmje.

A svédországi város egy önkormányzati cég által kezelt lakásaiba ugyanis csak olyan bérlők költözhetnek be, akik 25 év alattiak vagy nyugdíjasok, és vállalják, hogy hetente két órát együtt töltenek a többi lakóval.

A fiatalok átadhatják az időseknek energiájukat, valamint tudásukat arról, hogyan lehet kezelni a mai társadalomra jellemző információáramlást. Az idősek pedig reményeink szerint azt adják át a fiataloknak, hogy hogyan működtek régen a dolgok

-mondja Dragana Curovic, a projekt egyik felelőse.

Az épületet, amely korábban idősotthonként működött, felújították, és számos olyan helyiséget alakítottak ki, amely lehetőséget ad a szocializációra. A lakók közösen főzhetnek, festhetnek, kézműves termékeket készíthetnek, edzhetnek vagy éppen csocsózhatnak.

Tanítás az életről

Az eddigi tapasztalatok alapján a „kísérlet” működik: a fiatalok megtalálták a közös hangot az idősekkel anélkül, hogy ezt kívülről erőltetni kellett volna. A riport szerint a húszéves lány és a 86 éves asszony mára barátok lettek.

Sokat segített a számítógép és a tévé kezelésében. Sokkal jobban érzem magam

-mondja Gunnel. A lány szerint Gunnel vidám személyiség, akitől van mit tanulni:

Sokat tanított az életről.

Azokkal, akik esetleg nem szocializálódnak eléggé, a projekt vezetői külön el fognak beszélgetni. Eddig azonban úgy tűnik, hogy mindenki odateszi magát. Kisebb konfliktusok persze vannak – volt, hogy egyszerre ketten akarták használni a közös mosóhelyiséget –, de ezek nem okoznak komoly problémát.

Mindenki jól jár

November óta több mint 70 bérlő költözött be a lakásokba. A projekt vezetői azt remélik, hogy a jövőben több ilyen kezdeményezést indíthatnak.

Ezzel az egész társadalom jól járhat:

Mivel az emberek boldogabbak, kevésbé lesznek betegek, kevesebbet mennek majd orvoshoz. Tényleg azt reméljük, hogy ez sikeres projekt lesz – nem csak Helsingborgban, hanem egész Svédországban, és talán a világ más részein is

- mondja Dragana Curovic.

Társuk a tévé

Az elmagányosodás globális probléma: egy 2018-as felmérés szerint az Egyesült Királyságban a felnőttek 23, az Egyesült Államokban 22 százaléka érzi magát mindig vagy gyakran egyedül. A 65 év feletti britek csaknem fele pedig arról számolt be, hogy fő társasága a háziállata vagy a tévéje.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint békére szólított az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:42
A miniszter Lengyelországban van az EBESZ ülésén.  
Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG