<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Felvásárlási ajánlatot tett a kínai Midea a német Kuka iparirobot- és berendezésgyártóra.

A Midea mintegy 4,6 milliárd eurót, részvényenként 115 eurót kínál a Kukáért.  Az ajánlat csak akkor érvényes, ha legalább 30 százalékos részesedést tudnak szerezni a Kukában, tették hozzá. A vállalat európai terjeszkedése beleillik abba a kínai stratégiába, amely előirányozza, hogy a kínai érdekeltségű cégek 2020-ig megháromszorozzák az ipari robotok gyártását.

A Mideának mindazonáltal nem célja, hogy teljes ellenőrzést szerezzen a Kuka fölött: az továbbra is független tőzsdei cég lenne, a telephelyei megmaradnának, az igazgatótanácsban pedig csak akkora képviseletre törekszik a Midea, amely "megfelelően tükrözi üzletrésze nagyságát", közölte a kínai fél.

A robotok kora jöhet?

A World Robotics Federation (WRF) kimutatása szerint a tavalyi év volt az első, amikor az ipari robotok eladása meghaladta a 240 ezret. Jelenleg mintegy 20 millió ipari robotot alkalmaznak világszerte, számuk évente átlagosan 30 százalékkal nő. Elsősorban a járműipar és Kína hajtják fel az eladásokat, itt tavaly 66 ezer ipari robotot adtak el, ami 16 százalékos növekedés 2014-hez képest. Európában ugyanez az arány 9, Észak-Amerikában pedig 11 százalékkal bővült ugyanabban az évben.

A robotizáció az elemzők szerint nem csak a foglalkoztatottság alakulását, de a világpiaci folyamatokat is alaposan felforgathatják, erről itt írtunk korábban.

Miért olyan érdekes a Kuka?

A Kuka a világ egyik vezető autóipari robot szállítója, világszerte 12 ezer alkalmazottja van. A Kuka a Kuka Robotics Hungária Ipari Kft. révén 1991 óta van jelen Magyarországon, Taksonyban és Füzesgyarmaton van telephelye. A cég itthon több mint 1000 főt foglalkoztat.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat A Vörös Dior 85 éves lett
Elek Lenke | 2023. március 26. 16:23
Szegény munkáscsalád gyermekéből lett világhírű divattervező Szlava Zajcev, akinek először engedélyezték a Szovjetunióban, hogy ruhái saját nevén futhassanak.
Vállalat Elszólta magát Elon Musk - elképesztő, mennyi pénzt bukott
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 11:57
A Twitter alkalmazottainak küldöt emailből derül ki, mennyit ér szerinte most a 44 milliárd dollárért megvett cég.
Vállalat Nem győzte meg a törvényhozókat a TikTok vezére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:28
Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.
Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Vállalat Bevásárolta magát a magyar állam a Yettelbe
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:22
Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vállalat Nagy dilemmába kerültek a hazai vállalkozások
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:57
A Magyar Bankholding kutatása feltérképezte a vállalkozók aktuális pénzügyi helyzetét és vállalkozásvezetéssel kapcsolatos nehézségeit.
Vállalat Bajban a román autósok, és ez a magyar autósoknak is rossz hír lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 12:33
Bajban van a legnagyobb román kgfb-biztosító.
Vállalat Hatalmasat ütött a háború a Gazpromon
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 09:36
A cég legfrissebb jelentése brutális képet fest az eredményekről.
Vállalat Ukrajnában épít gyárat az Unilever
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 14:31
A 20 millió eurós beruházással új sampon- és tusfürdőgyár épül, amivel megduplázzák ukrajnai dolgozók számát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG